Realizare importantă la UTM unde a fost creată pânie fără gluten. Un produs de o frumuseţe rară şi cu un gust inedit

O studentă și un prorector de la Universitatea Tehnică a Moldovei au înregistrat o realizare importantă! Aceștia au reușit să creeze pâine fără gluten, dar care este făcută din spanac.

Meritul le revine conf.univ. dr. Rodica Siminiuc, Director Scoala Doctorală UTM, și Dinu Țurcanu, prorector. Totuși, la această cercetare, Rodica Siminiuc a lucrat nu ca prorector, ci ca student al Școlii Doctorale UTM.

”În ultima perioadă, de când suntem antrenați în cadrul unui proiect de cercetare, am tot făcut diverse încercări, pentru a realiza pâine fără gluten. Zeci de kilograme de produse, ustensile, tave de copt, diverse tipuri de aluat, pe care tot încercam să-l întindem, să obţinem o formă, să-l tăiem, etc. – dar NOI nu am cedat!”, scrie Dinu Țurcanu, vice-director Digitalizare, pe pagina de Facebook.

”O PÂINE de o frumuseţe rară şi un gust inedit. Desigur, astăzi o să continuăm cercetările, pentru a determina parametrii de textură (elasticitate, adezivitate, fărâmicozitate, aderenţă, umiditate reziduală, etc.) atât pentru probe proaspete cât şi în timp (după 24 ore). În acest fel, determinăm „Shelf Life” – termenul de valabilitate care încă constituie o mare provocare pentru produsele de panificaţie fără gluten. De asemenea, vom determina aciditatea probelor, umiditatea, activitatea apei, parametrii de culoare, inclusiv caracteristicile senzoriale, etc.

Şi apropo, toate acestea se vor înscrie perfect, curând, într-un ”brevet de invenție” pur şi simplu Extraordinar, care va aduce plus valoare, dar şi va impulsiona partea aplicativă a cercetării!

Deoarece, de regulă produsele fără gluten sunt sărace din punct de vedere nutriţional, în cercetările noastre, am adăugat Sambucus Nigra, astfel îmbogăţim pâinea cu nutrimente (substanţe polifenolice), fibre, dar şi o facem mai atractivă ca aspect/culoare! Exact acelaşi lucru e şi cu Spanacul utilizat în fabricarea pâinii!

Încă un lucru e de menţionat: prin această cercetare valorificăm produsele locale, inclusiv cele spontane pentru a creşte valoarea nutriţională a produselor „Gluten Free”!

În acest sens aduc mulţumiri părinţilor de la Drăgăneşti (Nicolae şi Olga Ţurcanu) şi celor din Tîrnova (Ludmila Ceban Victor Gadimba Victor Gadimba) care au colectat zeci de kilograme de Pomușoare de Soc (Sambucus Nigra), şi tot mă întrebau ce vreau să fac cu acest produs.”, mai scrie Dinu Țurcanu în postarea sa.

Aceste cercetari au fost realizate în cadrul Programului de Stat nr. 20.80009.5107.10. Nutriție personalizată și tehnologii inteligente pentru bunăstarea mea, director de proiect: conf. univ., dr. Rodica SIMINIUC, dar și prin Grantul Postdoctoral: Contribuții privind eradicarea nutrițională a maladiilor asociate consumului de gluten, nr. 21.00208.5107.06/PD.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Premieră pentru Moldova! O pianistă de la noi din țară a câștigat Marele Premiu la un prestigios concurs internațional
Articolul anterior
Estonia interzice oamenilor să treacă granița cu bidoane de benzină rusească
Articolul următor