Recensământ de probă în 11 localități din țară, începând din data de 28 august

Începând cu 28 august curent și până pe 10 octombrie 2023, în 11 localități din Republica Moldova se va desfășura Recensământul de probă al populației și locuințelor (RPL). În premieră, recensământul va fi realizat pe tablete, cu aplicarea metodelor moderne de  colectare a datelor. Anunțul a fost făcut de către Biroul Național de Statistică (BNS), în cadrul unei conferințe de presă.

La recenzarea de probă vor fi adresate întrebări din chestionarele de recensământ (consultate public) ce se referă la caracteristici demografice, sociale, economice ale populației, gospodăriile casnice și locuințele acestora. În total, vor fi 3 chestionare: despre persoană, clădire și locuință, spațiul colectiv de locuit. Informațiile oferite de persoanele recenzate vor fi strict confidențiale, iar participarea la recensământ va fi obligatorie.

Datele vor fi colectate de cei 160 de recenzori angajați de BNS, supervizori și alt personal temporar. Aceștia vor avea la ei legitimații, genți și tablete cu logo-ul recensământului.

Directorul BNS, Oleg Cara, a specificat că recensământul de probă reprezintă o etapă obligatorie de pregătire a unei recenzări, având scopul de a testa metodologia, chestionarele, modalitatea de colectare a datelor și diverse aspecte privind modul de organizare a recenzării. 

„Recensământul de probă, de asemenea, ajută la înțelegerea mai bună a provocărilor și obstacolelor posibile în desfășurarea cu succes a recensământului din anul viitor, astfel asigurând o calitate înaltă a informațiilor colectate”, a subliniat Oleg Cara.

La rândul său, secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a menționat că recensământul va oferi date statistice importante pentru dezvoltarea unor politici publice eficiente, iar cetățenii vor avea un rol de bază în realizarea exercițiului propus: „Participarea activă și cooperarea cetățenilor sunt de o mare importanță, inclusiv la etapa de pilotare, iar informațiile colectate vor contribui la obținerea unei imagini reale și producerea schimbărilor dorite în comunitățile în care trăim”. 

În cadrul evenimentului a fost lansat proiectul „Sprijin pentru Biroul Național de Statistică în desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din 2024”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA). Proiectul a început în luna iunie 2023 și are o durată de implementare de 30 de luni. Acesta urmărește îmbunătățirea capacității instituționale a BNS în pregătirea și efectuarea recensământului din 2024. Valoarea proiectului este de 2,075 milioane de euro, dintre care 2 milioane reprezintă contribuția Uniunii Europene, iar 75 de mii – contribuția UNFPA.

„Informațiile exacte despre populație și locuințe sunt esențiale pentru elaborarea politicilor în domenii precum sănătatea, educația, protecția socială, reforma administrației publice locale. De asemenea, acestea sunt importante pentru alocarea corectă a fondurilor bugetare. Uniunea Europeană sprijină desfășurarea recensământului, oferind asistență tehnică și echipamente care vor contribui la digitalizarea procesului de colectare și procesare a datelor, în conformitate cu standardele europene și internaționale.” a menționat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Potrivit Reprezentantei Rezidente UNFPA, Nigina Abaszada, consolidarea capacității Biroului Național de Statistică de a elabora date despre populație rămâne o prioritate pentru actualul Program de țară al UNFPA pentru 2023-2027.

„Desfășurarea recensământului reprezintă un pas important în alinierea Republicii Moldova la standardele și recomandările internaționale în domeniul statisticii populației și consolidarea rezilienței demografice a țării. Datele fiabile sunt importante pentru ca autoritățile să își planifice cadrul bugetar și să ajusteze politicile într-un mod eficient și transparent, ținând cont de schimbările și tendințele demografice, precum și de nevoile oamenilor”, a subliniat Nigina Abaszada.

Recensământul național al populației și locuințelor se va desfășura în anul 2024, cu susținerea financiară și tehnică a Uniunii Europene și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA). Ultimul recensământ al populației și locuințelor a avut loc în Republica Moldova în anul 2014.

Caz tragic la Drochia: O femeie însărcinată a murit acasă până la venirea medicilor

O femeie însărcinată dintr-un sat din raionul Drochia a decedat acasă. Tragedia s-a produs astăzi. Potrivit surselor Nordinfo, femeia avea 37 de ani, scrie nordinfo.md.

Familia femeii a solicitat ambulanța după ce gravidei i s-a făcut rău. Din nefericire, medicii ajunși la fața locului, au constatat doar decesul persoanei.

Cod GALBEN de polei pe întreg teritoriul țării

Meteorologii au emis un avertisment cod galben de polei pe întreg teritoriul R. Moldova. Avertizarea este valabilă în perioada 3 – 4 februarie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, în cea mai mare parte a țării, pe drumuri se va forma polei, crescând riscul de accidente și alunecări.

Șoferii sunt îndemnați să fie prudenți și să adapteze viteza la condițiile de drum și fiți prudenți!

Parlamentul invită 100 de tineri din toată țara să participe la simularea procesului decizional al Uniunii Europene

În perioada 28-30 martie, Parlamentul Republicii Moldova va găzdui cea de-a doua ediție a „Model European Union Moldova” (MEU Moldova), un eveniment care va aduna 100 de tineri din toată țara pentru a simula procesul decizional al Uniunii Europene. Participanții vor prelua roluri de europarlamentari, comisari europeni, consilieri politici și jurnaliști, având ocazia să dezbată și să negocieze propuneri legislative, să învețe cum se formează alianțe politice și cum se adoptă deciziile la nivel european, scrie godnews.md.

În ajunul sesiunii plenare, participanții vor avea ocazia să participe la ateliere de formare intensive, axate pe mecanismele instituționale ale UE, tehnici de negociere și discurs public.

Tinerii cu vârste între 16 și 25 de ani care doresc să participe trebuie să completeze un formular de înscriere până pe 16 februarie.

Prima ediție a MEU Moldova, organizată în aprilie 2024, a fost un succes, reunind peste 80 de tineri care au propus 48 de amendamente legislative și au adoptat o rezoluție finală.

Cât vor dura careurile festive la 1 septembrie. Precizările ministrului Educației
Articolul anterior
10 lucruri care descriu Republica Moldova la 32 de ani de la obținerea independenței
Articolul următor