Recensământul 2024 NU are nicio legătură cu o eventuală mobilizare militară în țară! Mituri despre acest proces

Biroul Național de Statistică informează că, la finele zilei de ieri, 16 aprilie, în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor (RPL)  au fost recenzate circa 290 de mii de locuințe (inclusiv cele neocupate)  și circa 402 de mii de persoane (numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită).

În contextul în care au apărut diverse falsuri privind acest exercițiu, BNS a demontat zece mituri despre Recensământul 2024, transmite Știri.md.

Mitul nr. 1. Informația despre clădiri și locuințe este colectată pentru ca Fiscul să poată colecta mai multe impozite pe imobile sau să-i identifice pe cei care stau la chirie fără contracte oficiale.

BNS menționează că în cadrul recensământului nu vor fi colectate date despre valoarea casei sau apartamentului în care trăiești și nici nu vei fi întrebat(ă) dacă ai contract de chirie sau nu. Recenzorii vor colecta date privind materialele din care sunt construiți pereții, anul construcției clădirii, precum și date privind principalele comodități.

Mitul nr. 2. Recensământul se face pentru ca statul să afle câtă „carne de tun” este disponibilă pentru mobilizare în contextul războiului din Ucraina.

Recensământul nu are nicio legătură cu o mobilizare militară. Acesta este o cercetare statistică care se organizează regulat, la fiecare zece ani.

Mitul nr. 3. Nu este nevoie de recensământ, pentru că toată informația deja există în alte surse.

BNS menționează că, este adevărat că biroul poate obține anumite informații din bazele de date administrative existente, cu toate acestea, bazele de date existente nu conțin toate statisticile necesare și, în plus, sunt deseori incomplete.

Mitul nr. 4. Datele personale nu trebuie comunicate recenzorilor, pentru că acestea vor ajunge pe mâinile escrocilor.

Confidențialitatea datelor personale este garantată de lege. Este practic imposibil ca datele personale comunicate recenzorilor să nimerească pe mâinile persoanelor terțe. După ce recenzorul va completa chestionarele, el va transmite datele colectate către un server securizat. Odată transmise către server, datele vor fi șterse automat de pe tableta recenzorului

Mitul nr. 5. Recensământul se face pentru a fura banii publici.

Recensământul populației este un exercițiu într-adevăr scump și din acest motiv el se organizează doar o dată la 10 ani. Pentru recensământ, din bugetul de stat al Moldovei, vor fi alocate în total 329 milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor va acoperi remunerarea personalului temporar angajat. Trebuie de menționat că nu toate cheltuielile de recensământ vor fi achitate din banii statului.

Mitul nr. 6. Prin recensământ, statul vrea să afle despre toate veniturile și proprietățile noastre.

În primul rând, statul deja are informații despre veniturile și proprietățile noastre. De asemenea, chestionarele de recensământ nu conțin întrebări despre avere, câștiguri, impozite, datorii, colecții, moșteniri, conturi, firme, bunuri în posesia cetățenilor.

Mitul nr. 7. Dacă participi la recensământ, statul va afla care sunt veniturile tale, ce bunuri ai prin casă și câți membri ai familiei trăiesc împreună cu tine și va folosi această informație ca să-ți refuze compensațiile pentru energie sau alte plăți sociale.

Statul deja știe care sunt veniturile tale. Informația despre dotarea locuinței cu diferită tehnică de uz casnic (boiler, cazan, climatizor etc.), precum și despre numărul de membri ai gospodăriei, se colectează pentru a evalua condițiile de trai ale populației în medie, nu pentru a estima bunăstarea ta personală. 

Mitul nr. 8. Participarea la recensământ nu este obligatorie.

Participarea la recensământ este obligatorie. Articolul 7 din Legea privind recensământul populației și locuințelor stabilește clar această obligație.

Mitul nr. 9. Recensământul se face pentru că se apropie alegerile prezidențiale din 2024 și partidul de guvernământ vrea să-și creeze o bază de date cu care să fraudeze alegerile.

Recensământul populației și locuințelor este o cercetare statistică care se organizează regulat, la fiecare 10 ani, indiferent de evenimentele politice, cum ar fi alegerile, și indiferent de partidul care se află la guvernare în perioada desfășurării recensământului.

Mitul nr. 10. Nu are rost să participi la recensământ pentru că vor fi publicate doar rezultatele care îi convin guvernării, cum a fost în 2014.

Rezultatele recensământului precedent (2014) au fost publicate cu o întârziere mare (în anul 2017), cauzată în principal de tehnologia de colectare a datelor folosită atunci (pe suport de hârtie), precum și de necesitatea de a completa din alte surse datele care nu au reușit să fie colectate în cadrul recensământului. Ca acest lucru să nu se mai întâmple, pentru recensământul din 2024, a fost aleasă o altă tehnologie de colectare a datelor (electronică), care va permite o prelucrare mai rapidă, precum și o detaliere mai mare a informației. 

Roma, sub „asediul” celor care vor participa la funeraliile papei. 2.000 de jurnaliști acreditați! Mormântul suveranului pontif va putea fi vizitat de duminică

Roma și Vaticanul vor primi sute de mii de credincioşi şi VIP-uri, inclusiv preşedintele american Donald Trump, în condiţii de maximă securitate, pentru înmormântarea Papei Francisc de sâmbătă, transmite AFP, preluată de Agerpres, scrie digi24.ro.

Locuitorii și vizitatorii, de asemenea, se vor confrunta în următoarele săptămâni cu un flux sufocant de oameni care vor dori să participe la funeralii, dar și la conclavul cardinalilor-electori care vor alege noul Suveran Pontif.

Credincioşii se vor putea reculege „începând de duminică dimineaţă” la mormântul papei Francisc din Bazilica Santa Maria Maggiore din centrul Romei, a anunţat joi directorul biroului de presă al Vaticanului, Matteo Bruni, relatează AFP, preluată de News.ro. Sicriul papei va fi transferat în bazilica papală sâmbătă la prânz, după funeraliile care vor avea loc în Piaţa Sfântul Petru. În ciuda cozilor lungi, aproximativ 61.000 de credincioşi au intrat deja în Bazilica Sfântul Petru pentru a-şi lua rămas bun de la papă. Sicriul său a fost adus aici miercuri dimineaţă, a fost lăsat deschis şi expus în faţa altarului mare al bazilicii.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că România va fi în doliu național sâmbătă, ziua în care papa Francisc va fi înmormântat. „O zi de doliu național în România, în memorie a sanctității sale Papa Francisc, sâmbătă, pe 26 aprilie, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. Este o decizie ce arată respectul profund pentru deschiderea sa totală și căldura arătată permanent românilor. Ca orice creștin am simțit că prezența sa a fost o binecuvântare pentru întreaga umanitate”, a spus Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

ACTUALIZARE 12:15 Papa Francisc a fost un lider extrem de puternic şi foarte important pentru România, a declarat, joi, preşedintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a transmis un mesaj de condoleanţe, la moartea Suveranului Pontif, la Nunţiatura Apostolică de la Bucureşti, informează Agerpres.

„Curajul şi bunătatea Sanctităţii Sale să inspire în continuare pe toţi românii. Ne amintim cu mare emoţie vizita istorică a Sanctităţii Sale în România, care de asemenea a fost un eveniment foarte important pentru toţi românii. Cu toate că România este o ţară majoritar ortodoxă, vizita Sanctităţii Sale a însemnat extrem de mult pentru toţi românii, pentru toată România. Ne amintim cu mare emoţie acest lucru şi ne dorim ca Dumnezeu să îl odihnească între cele sfinte, aşa cum merită”, a arătat şeful Senatului. O carte de condoleanţe pentru oficialităţi este deschisă în interiorul Nunţiaturii Apostolice de la Bucureşti. Cartea de condoleanţe este expusă alături de un portret al Papei Francisc. Mai mulţi diplomaţi au transmis mesaje de la deschiderea acestei cărţi de condoleanţe, care va fi accesibilă până vineri seara.

ACTUALIZARE 11:00 Papa Francisc a făcut, înainte de moartea sa, survenită luni, o donaţie personală în beneficiul deţinuţilor, în valoare de 200.000 de euro, „ultimele sale posesiuni”, după cum a declarat miercuri episcopul Benoni Ambăruş, responsabil cu pastoraţia penitenciarelor şi cu caritatea la Roma, transmite agenţia EFE, preluată de Agerpres.

„A donat 200.000 de euro din contul personal”, a declarat Ambăruş, miercuri, presei italiene. Potrivit detaliilor, această donaţie a fost destinată unei fabrici de paste din centrul de detenţie pentru minori Casal del Marmo din Roma. „I-am spus că avem o ipotecă mare pentru această fabrică de paste şi, dacă am putea-o acoperi, am scădea preţul pastelor, am vinde mai mult şi am putea angaja mai mulţi băieţi”, a adăugat el. „El a răspuns: ‘Aproape am rămas fără bani, însă mai am ceva în cont’. Şi mi-a dat 200.000 de euro”, a spus Ambăruş, care a subliniat activitatea Papei Francisc în beneficiul deţinuţilor în timpul papalităţii sale.

ACTUALIZARE 10:45 Aproximativ 2.000 de jurnalişti au obţinut acreditări de la Vatican în ultimele două zile pentru a acoperi funeraliile Papei Francisc şi conclavul pentru alegerea unui nou suveran pontif, transmite miercuri ANSA care citează surse de la Vatican, scrie Agerpres. Acestora li se adaugă cei aproximativ 500 de corespondenţi de presă care acoperă în mod obişnuit Sfântul Scaun pentru diferite organisme de presă internaţionale.

Le evenimentele de la Vatican şi-au anunţat prezenţa şi numeroşi lideri internaţionali, printre care preşedintele SUA Donald Trump, preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva şi preşedintele argentinian Javier Milei, regii Belgiei şi Spaniei, prinţul William şi premierul Keir Starmer al Regatului Unit, precum şi lideri cheie ai Uniunii Europene.

ACTUALIZARE 10:30 În cadrul întâlnirii cu jurnaliștii, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni, a informat că miercuri, cu începere de la ora 17:00, în Sala Nouă a Sinodului a avut loc a doua Congregație generală a cardinalilor, la care au participat 103 cardinali, potrivit Vatican News.

Întâlnirea a început cu rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt Veni, Sancte Spiritus, urmată de o rugăciune de pomenire a papei Francisc. În cadrul reuniunii, au depus jurământul cardinalii care încă nu-l rostiseră,  în conformitate cu Constituția apostolică Universi Dominici Gregis.

De asemenea, a fost aprobat programul pentru Sfintele Liturghii de pomenire a papei Francisc, așa-numitele Novendiali. Reuniunea s-a încheiat la ora 18. 30. Joi, 24 aprilie, la ora 09:00, a început cea de-a treia Congregație generală. Până sâmbătă, la bazilica papală Santa Maria Maggiore, în fiecare seară, cu începere de la ora 21:00, are loc rugăciunea Rozariului pentru papa Francisc, mai precizează Vatican News. Potrivit rapoartelor autorităților, miercuri, 23 aprilie, între orele 11:00 și 19: 30, aproximativ 20.000 de credincioși au mers la bazilica San Pietro să-i aducă un omagiu Sfântului Părinte Francisc.

Panică în Franța după ce un elev a înjunghiat patru adolescenți într-un liceu

Un elev de liceu înarmat cu un cuţit a intrat joi în școala Notre-Dame-de-Toutes-Aides din Nantes, oraş din vestul Franţei, a pătruns în două săli de clasă diferite şi a înjunghiat cel puţin patru elevi. Una dintre victimele înjunghiate, o fată, a murit din cauza rănilor suferite, informează BFMTV, potrivit Agerpres citat de digi24.ro.

ACTUALIZARE 16:50 Cel puțin un elev a fost ucis și alte trei persoane rănite, a transmis poliția, menționând că atacatorul a fost arestat. 

Atacatorul a fost imobilizat în cele din urmă de profesori înainte ca poliţia să ajungă la faţa locului. Agresorul este un elev de 15 ani din clasa a X-a a liceului, care nu figura în dosarele poliţiei. La prânz, el a urcat la etajul al doilea al şcolii şi l-a înjunghiat pe primul elev, înainte de a coborî şi de a înjunghia cel puţin trei adolescenţi.

Ministrul de interne Bruno Retailleau este aşteptat să viziteze şcoala în cursul după-amiezii, potrivit BFMTV.

„Vladimir, OPREȘTE-TE!”: Trump îi cere lui Putin să înceteze atacurile asupra Kievului și să încheie acordul de pace cu Ucraina. Ce a scris într-o postare

Președintele american Donald Trump l-a criticat joi pe Vladimir Putin, pe rețeaua sa socială, după ce Rusia a lovit Kievul cu rachete și drone peste noapte, notând „Vladimir, OPREȘTE-TE!”, scrie digi24.ro.

„Nu sunt încântat de loviturile rusești asupra KIEV. Nu sunt necesare și vin într-un moment foarte prost. Vladimir, OPREȘTE-TE! 5000 de soldați mor pe săptămână. Hai să ÎNCHEIEM Acordul de Pace”, a scris Trump într-o postare pe rețeaua Truth Social, la o zi după ce a afirmat că liderul ucrainean împiedică negocierile de pace pentru încheierea războiului Rusiei în Ucraina.

Atunci când a fost întrebat despre loviturile rusești asupra Kievului în cadrul unei conferințe de presă mai devreme joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia continuă să lovească „obiective militare și adiacente”. Reproșul adresat de Trump lui Putin a urmat criticilor aduse miercuri lui Volodimir Zelenski pentru că a declarat că Ucraina nu va recunoaște ocuparea Crimeei de către Rusia – o poziție de lungă durată a Kievului. „Această declarație este foarte dăunătoare pentru negocierile de pace cu Rusia”, a spus Trump într-o postare pe rețeaua socială. Trump, care s-a certat cu Zelenski într-o întâlnire dezastruoasă, din martie, în Biroul Oval, a declarat că Crimeea a fost pierdută cu ani în urmă „și nici măcar nu este un punct de discuție”.

Presa din Găgăuzia, amenzi de jumătate de milion de lei date de Consiliul Audiovizualului
Articolul anterior
În Moldova se pregătește să fie introdusă o sărbătoare nouă
Articolul următor
Close menu