Recensământul populației și locuințelor 2024 în R. Moldova a început pe 8 aprilie și se desfășoară până pe 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate, scrie evz.ro.
Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor a transmis un mesaj în care îi îndeamnă pe credincioșii din Republica Moldova să participe la Recensământul populației și locuințelor şi să-şi declare apartenența etnică și religioasă.
„Prin mila și harul lui Dumnezeu, ne aflăm într-un moment important pentru viața noastră comunitară și identitară, un moment în care suntem chemați să ne recunoaștem și să ne mărturisim identitatea etnică și religioasă în fața autorităților statului, dar și înaintea Celui care ne-a zidit cu nespusa Sa dragoste și înțelepciune. Este vorba despre Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2024, un prilej oportun prin care putem mărturisi cine suntem, de unde venim și în ce credem.
În acest context, suntem îndemnați să ne cunoaștem și să ne mărturisim identitatea națională, lingvistică și religioasă. Astfel, vă îndemnăm cu toată dragostea să vă implicați cu fervoare și responsabilitate în acest proces al recensământului, și să vă declarați apartenența etnică prin naționalitatea românească, limba română și credința ortodoxă”, a transmis Mitropolitul Basarabiei.
Mitropolitul Basarabiei: ”Limba română este comoara cea mai de preț a identității noastre”
În mesajul său, Înaltpreasfințitul Părinte Petru a mai spus că naționalitatea românească este un temei de unitate și solidaritate pentru întreaga comunitate, indiferent de granițe și de contexte istorice.
”Este datoria noastră, ca români și creștini ortodocși, să ne mărturisim identitatea românească cu demnitate și deplină recunoștință, să ne cinstim neamul și să contribuim la perpetuarea valorilor și tradițiilor noastre care ne definesc.
Limba română este comoara cea mai de preț a identității noastre culturale și lingvistice. Ea este expresia vie a duhului nostru național și a moștenirii istorice. Păstrarea și promovarea limbii române este o responsabilitate sfântă pe care o avem față de strămoșii noștri și față de generațiile viitoare.
Credința ortodoxă este piatra de temelie a identității noastre spirituale și religioase. Ea ne unește într-o comuniune sfântă cu ceilalți credincioși și ne îndeamnă să trăim în iubire și adevăr, să slujim lui Dumnezeu și să ne iubim aproapele. Prin mărturisirea credinței ortodoxe în cadrul recensământului, afirmăm legătura noastră strânsă cu Biserica lui Hristos și ne angajăm să trăim în conformitate cu învățăturile ei dumnezeiești.
Adresăm acest îndemn, însoțit de rugăciuni către Bunul Dumnezeu ca să binecuvânteze această inițiativă și să ne întărească în hotărârea de a fi mărturisitori ai adevărului și ai credinței noastre în orice împrejurare”, a încheiat ÎPS Petru.