Recensământul din Republica Moldova: Mitropolitul Basarabiei vine cu un îndemn pentru credincioși

Recensământul populației și locuințelor 2024 în R. Moldova a început pe 8 aprilie și se desfășoară până pe 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate, scrie evz.ro.

Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor a transmis un mesaj în care îi îndeamnă pe credincioșii din Republica Moldova să participe la Recensământul populației și locuințelor şi să-şi declare apartenența etnică și religioasă.

„Prin mila și harul lui Dumnezeu, ne aflăm într-un moment important pentru viața noastră comunitară și identitară, un moment în care suntem chemați să ne recunoaștem și să ne mărturisim identitatea etnică și religioasă în fața autorităților statului, dar și înaintea Celui care ne-a zidit cu nespusa Sa dragoste și înțelepciune. Este vorba despre Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2024, un prilej oportun prin care putem mărturisi cine suntem, de unde venim și în ce credem.

În acest context, suntem îndemnați să ne cunoaștem și să ne mărturisim identitatea națională, lingvistică și religioasă. Astfel, vă îndemnăm cu toată dragostea să vă implicați cu fervoare și responsabilitate în acest proces al recensământului, și să vă declarați apartenența etnică prin naționalitatea românească, limba română și credința ortodoxă”, a transmis Mitropolitul Basarabiei.

Mitropolitul Basarabiei: ”Limba română este comoara cea mai de preț a identității noastre”

În mesajul său, Înaltpreasfințitul Părinte Petru a mai spus că naționalitatea românească este un temei de unitate și solidaritate pentru întreaga comunitate, indiferent de granițe și de contexte istorice.

”Este datoria noastră, ca români și creștini ortodocși, să ne mărturisim identitatea românească cu demnitate și deplină recunoștință, să ne cinstim neamul și să contribuim la perpetuarea valorilor și tradițiilor noastre care ne definesc.

Limba română este comoara cea mai de preț a identității noastre culturale și lingvistice. Ea este expresia vie a duhului nostru național și a moștenirii istorice. Păstrarea și promovarea limbii române este o responsabilitate sfântă pe care o avem față de strămoșii noștri și față de generațiile viitoare.

Credința ortodoxă este piatra de temelie a identității noastre spirituale și religioase. Ea ne unește într-o comuniune sfântă cu ceilalți credincioși și ne îndeamnă să trăim în iubire și adevăr, să slujim lui Dumnezeu și să ne iubim aproapele. Prin mărturisirea credinței ortodoxe în cadrul recensământului, afirmăm legătura noastră strânsă cu Biserica lui Hristos și ne angajăm să trăim în conformitate cu învățăturile ei dumnezeiești.

Adresăm acest îndemn, însoțit de rugăciuni către Bunul Dumnezeu ca să binecuvânteze această inițiativă și să ne întărească în hotărârea de a fi mărturisitori ai adevărului și ai credinței noastre în orice împrejurare”, a încheiat ÎPS Petru.

Trump afirmă că va sancționa Rusia dacă Putin nu negociază cu privire la Ucraina

Președintele american Donald Trump a declarat că va impune probabil sancțiuni Rusiei dacă președintele acesteia, Vladimir Putin, refuză să negocieze încheierea războiului din Ucraina. Potrivit Reuters, Trump nu a dat detalii cu privire la posibile sancțiuni suplimentare. Statele Unite au sancționat deja puternic Rusia pentru invazia Ucrainei în februarie 2022, scrie veridica.md.

Trump a declarat că administrația sa analizează, de asemenea, problema trimiterii de arme în Ucraina, adăugând opinia sa că Uniunea Europeană ar trebui să facă mai mult pentru a sprijini Ucraina. „Vorbim cu președintele ucrainean Zelenski, vom vorbi cu președintele Putin foarte curând”, a spus Trump. „Ne vom uita la asta”.

Trump a declarat că l-a presat și pe președintele chinez Xi Jinping, într-un apel, pentru a interveni să oprească războiul din Ucraina. „El nu a făcut prea multe în această privință. Are multă putere, așa cum și noi avem multă putere. I-am spus: Ar trebui să rezolvați problema. Am discutat despre asta”.

Veste bună pentru șoferi! S-a ieftinit Cartea Verde

Certificatul de asigurare „Carte Verde”, obligatorie pentru șoferii care pleacă peste hotare, se ieftinește. Potrivit deputatului Radu Marian, ieftinirea se datorează intrării în vigoare a Legii privind liberalizarea parțială a pieței asigurărilor, transmite IPN.

Parlamentarul prezintă un exemplu de reducere a costului de la aproximativ 700 de lei anul trecut pentru o poliță cu valabilitate de 15 zile, la 433 de lei în acest an.

„Costul acest tip de poliță variază de la caz la caz (în funcție de automobil, istoria accidentelor etc). Verificați site-urile companiilor de asigurări și aplicațiile de asigurări, pentru a vedea cât ar costa Cartea Verde în cazul dumneavoastră”, recomandă Radu Marian.

Din 1 ianuarie 2025, certificatul de asigurare „Carte Verde” poate fi prezentat în format digital, fără a mai fi obligatoriu suportul de hârtie. Astfel, conducătorii automobilelor înmatriculate în Republica Moldova pot călători în afara țării, în majoritatea statelor membre ale sistemului „Carte Verde”, doar cu certificatul digital. Certificatele eliberate până la 1 noiembrie 2024, în format tipărit, rămân valabile pe întreaga perioadă specificată.

Certificatul de asigurare „Carte Verde” este un document internațional de asigurare auto care atestă că vehiculul deținut de conducătorul auto este acoperit de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie (RCA externă) atunci când circulă în afara țării de origine.

Universitatea Tehnică din Moldova organizează cursuri de pregătire pentru bacalaureat

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) înseamnă mai mult decât studii superioare – este sprijinul tău pentru succesul academic. Instituția te invită să urmezi cursurile de pregătire pentru examenele de bacalaureat organizate de UTM, concepute să-ți ofere sprijinul necesar pentru atingerea unor rezultate remarcabile, scrie diez.md.

Cursurile de pregătire pentru bacalaureat vor avea loc în campusul Râșcani al UTM (str. Studenților, nr. 7). Acestea se vor desfășura în fiecare zi de sâmbătă, conform următorului program:
matematică – intervalul orar 9.0-11.00;
desen artistic – intervalul orar 9.0-11.00;
chimie – intervalul orar 11. 15-13.15;
informatică – intervalul orar 11. 15-13.15.

Cum te înscrii?

Perioada de înscriere: începând cu 22 ianuarie 2025.

Pasul 1: completează formularul de înregistrare. Completarea formularului fără achitarea taxei de participare nu îți garantează rezervarea unui loc.

Pasul 2: achită taxa de participare – 500 de lei per disciplină. Adresa pentru achitarea taxei este strada Studenților, numărul 9/9, Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră.

Contacte: 060302051; 060302052; 060302053.

Ploi abundente în Dubai. Aeroportul s-a transformat într-un lac, casele au fost inundate, iar vehiculele au fost abandonate pe șoselele
Articolul anterior
Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează
Articolul următor