Un tânăr de 22 de ani care conducea cu viteza de 208 km/h a fost depistat, noaptea trecută, de ofițerii de patrulare din sudul țării în comuna Svetlîi din Găgăuzia.
Șoferul de la volanul Mercedes-ului a fost documentat după ce a depășit limita de viteză cu 158 de km.
Reamintim că viteza excesivă și cea neadaptată la condițiile meteo și de drum se numără printre principalele cauze generatoare de accidente rutiere cu consecințe grave!
Indemnizația unică la naștere va crește până peste 21 mii lei
„Știu că veniturile sunt cea mai mare preocupare a oamenilor. Vă asigur că a Guvernului – tot. Suntem alături de cetățeni și venim cu ajutor mai mare când este nevoie și că direcția în care ne mișcăm este în interesul oamenilor – să creștem treptat veniturile tuturor moldovenilor”, a spus Premierul Dorin Recean, informează oficial.md.
Astfel, el a anunțat că, Legea bugetului asigurărilor sociale în 2025 include:
Indexarea pensiilor:
De la 1 aprilie 2025, pensiile și prestațiile sociale sub 16.100 lei vor fi indexate cu 6,1%.
Creșterea pensiei minime:
De la 1 mai 2025, pensia minimă pentru limită de vârstă va fi de 3.300 lei pentru persoanele cu stagiu de cotizare (40 de ani). Implementăm inițiativa președintei Maia Sandu.
Victimele represiunilor politice:
Majorare de 250 lei la alocația lunară de stat.
Sprijin pentru familii:
De la 1 ianuarie 2025, indemnizația unică la nașterea copilului va crește la 21.350 lei.
Un polițist de frontieră a înfruntat flăcările pentru a salva un copil
Un polițist de frontieră de la PTF Leușeni, a demonstrat ce înseamnă să fii un adevărat erou, punându-și viața în pericol pentru a salva un copil din flăcările ce cuprinseseră un apartament, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Vigilența și simțul responsabilității acestui angajat s-au dovedit esențiale atunci când a observat fumul dens care ieșea dintr-un apartament de la primul etaj al blocului unde locuiește. Fără ezitare, a acționat imediat, conștient de gravitatea situației. Împreună cu un alt locatar, a alergat spre apartamentul în flăcări, unde au găsit o minoră inconștientă, aflată într-o stare critică din cauza inhalării de fum.
Intervenția rapidă a polițistului de frontieră a făcut diferența dintre viață și moarte. Salvatorii și echipele de urgență de la Direcția pentru Situații de Urgență și Ambulanță au ajuns la scurt timp, iar fetița a fost preluată și stabilizată. Datorită curajului și spiritului său de sacrificiu, copila se află acum în afara oricărui pericol.
Agent-șef principal Denis Cebotari s-a învrednicit de o diplomă și un trofeu din partea Consiliului raional Ungheni pentru curajul, bărbăția și spiritul de sacrificiu, manifestate în timpul intervenției.
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră se mândrește de eroismul și dăruirea colegului nostru. Acest exemplu ne demonstrează încă o dată cât de dedicați sunt polițiștii de frontieră în a proteja comunitatea, nu doar la frontieră, ci și în fața pericolelor din viața de zi cu zi.
Serviciile de stare civilă vor fi digitalizate, iar înregistrarea căsătoriei va fi posibilă și la notar
Serviciile publice de înregistrare a faptelor și evenimentelor de stare civilă vor fi modernizate. Guvernul a aprobat un proiect de legecare schimbă conceptul de transcriere a actelor de stare civilă, redefinește noțiunea de „acte de stare civilă” și permite notarilor să înregistreze căsătoriile, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
O schimbare majoră este eliminarea procesului clasic, care presupunea cel puțin o vizită la Agenția Servicii Publice (ASP) pentru ridicarea certificatului pe suport de hârtie. De acum, faptele și evenimentele de stare civilă vor fi înregistrate electronic, iar extrasele vor fi emise în format digital. Documentele de naștere, căsătorie, divorț, schimbare de nume sau deces vor fi disponibile pe hârtie doar la cerere. În consecință, instituțiile publice și private nu vor mai solicita cetățenilor dovezi în format tipărit, accesând direct informațiile prin platforme electronice, precum MConnect și SIC Access-Web.„Trebuie să ne asigurăm că serviciile publice digitalizate sunt utilizate și de sectorul privat, pentru a nu ne limita doar la instituțiile statului. Vă rog să ne asigurăm că toți pot utiliza semnătura digitală, fără a mai avea nevoie de ștampila umedă”, a menționat premierul Dorin Recean. O altă noutate este extinderea competențelor notarilor care vor putea înregistra căsătorii, oferind cetățenilor o opțiune mai accesibilă și rapidă. De asemenea, toate faptele și evenimentele de stare civilă produse în afara țării vor fi integrate în baza de date a ASP, fiind eliberate documente de stare civilă în format electronic.Prin acest proiect, Ministerul Justiției, în colaborare cu Agenția Servicii Publice și Agenția de Guvernare Electronică, urmăresc să simplifice procesarea cererilor și să reducă birocrația. Astfel, cetățenii vor beneficia de servicii mai eficiente și interacțiuni mai facile cu autoritățile.