Parlamentarii ruși au aprobat o lege care le permite condamnaților să beneficieze de ștergerea cazierului judiciar în schimbul înrolării în armata țării, aflată în criză de personal, după aproape 16 luni de la începerea războiului împotriva Ucrainei, scrie The Moscow Times.
Măsura oficializează astfel recrutarea deținuților pentru războiul din Ucraina, o practică lansată de grupul de mercenari Wagner anul trecut, înainte ca Ministerul rus al Apărării să preia, la începutul anului 2023, recrutarea condamnaților, transmite Libertatea.ro.
Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a votat marți, 20 iunie, în a doua și a treia lectură, în favoarea unui pachet de proiecte de lege care ar permite actualilor și foștilor condamnați, precum și persoanelor suspectate de comiterea unor infracțiuni să se înroleze în armata rusă.
Dacă va fi promulgată, atunci legislația va șterge cazierul judiciar al celor care se înrolează în forțele armate după ce își termină serviciul pe câmpul de luptă sau primesc o distincție de stat.
Cazierele penale ar putea fi șterse mai devreme dacă recruții sunt răniți sau dacă ating vârsta de pensionare de 65 de ani, prevede proiectul de lege.
„Un număr semnificativ de cetățeni a ieșit la iveală printre cei care doresc să intre în serviciul militar prin contract, dar cu care nu pot fi semnate contracte”, se arată într-o notă care însoțește unul dintre proiectele de lege.
Un proiect de lege separat enumeră excepțiile de la infracțiunile ce pot fi grațiate, acestea incluzând spionajul, trădarea, terorismul, infracțiunile sexuale și alte infracțiuni grave.
Aceste excepții nu se aplică membrilor aflați în prezent în serviciul militar, ceea ce înseamnă că aceștia ar putea teoretic să scape de o condamnare pentru trădare sau viol înainte ca legea să intre în vigoare.
În cazul suspecților care sunt de acord să se înroleze, autoritățile pot suspenda procedurile penale împotriva lor, în cazul în care riscă până la cinci ani de închisoare pentru infracțiuni cu premeditare sau până la 10 ani pentru acte de neglijență.
Proiectul de lege menționează că infracțiunile comise după intrarea în vigoare a legii nu vor fi șterse.
Site-ul independent de știri Meduza scrie că formularea proiectului de lege le oferă, din punct de vedere tehnic, viitorilor recruți o „fereastră” pentru a comite infracțiuni înainte ca acesta să devină lege.
Cele două proiecte de lege vor trece acum printr-o singură rundă de vot în Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului rus), după care se așteaptă ca președintele Vladimir Putin să le promulge, pentru a intra apoi în vigoare.
Putin a promulgat în noiembrie anul trecut o lege care permite înrolarea în armată a cetățenilor cu condamnări nepedepsite sau restante pentru infracțiuni grave.
Luna aceasta, Putin a confirmat că a început să semneze grațieri pentru deținuții care sunt de acord să lupte în Ucraina.
Nu există cifre oficiale cu privire la numărul condamnaților care au semnat pentru a se alătura organizației paramilitare Wagner în schimbul unei grațieri și a unor salarii mari, dar estimările bazate pe scăderea populației penitenciare din Rusia au plasat cifra la peste 20.000 de oameni.
Mulți dintre acești recruți au fost uciși în luptele pentru orașul Bahmut, din estul Ucrainei, intens disputat.
Ministerul Apărării de la Moscova a fost anunțat luna trecută că a recrutat deținuți din închisori începând din septembrie anul trecut.