Rectorii UTM și USM au discutat despre o posibilă fuziune a celor două universități

Rectorii Universității Tehnice din Moldova (UTM) și Universității de Stat din Moldova (USM) au anunțat astăzi că discută o posibilă fuziune a celor două instituții.

Propunerea vine ca o soluție la provocările strategice cu care se confruntă învățământul superior din Moldova, inclusiv scăderea numărului de studenți și necesitatea modernizării infrastructurii, transmite newtv.md.

Potrivit rectorului UTM, Viorel Bostan, fuziunea ar crea o universitate „mai rezistentă la crize” și ar oferi o gamă mai largă de programe de studii studenților. De asemenea, el a subliniat succesul fuziunii anterioare a UTM cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova, argumentând că o fuziune cu USM ar putea avea rezultate similare pozitive.

Rectorul USM, Igor Șarov, a reiterat îngrijorarea cu privire la scăderea numărului de studenți la disciplinele științifice exacte, menționând că fuziunea ar putea contribui la atragerea mai multor studenți către aceste domenii. El a precizat că modelul Universității din Lisabona ar putea servi ca sursă de inspirație pentru o universitate comprehensivă rezultată din fuziune.

Rectorii ambelor universități au subliniat că fuziunea nu ar fi o absorbție, ci o colaborare egală, cu scopul de a crea o instituție mai puternică și mai competitivă. Ei au propus un termen de un an pentru a analiza în detaliu propunerea și a elabora un plan concret de fuziune.

Provocările strategice din învățământul superior, dezvoltarea curriculară, modernizarea infrastructurii universităților, dar și prognozele pentru admiterea din anul acesta, au mai fost printre subiectele discutate astăzi în cadrul Consiliului rectorilor, care s-a desfășurat în comun cu Ministerul Educației și Cercetării.

Doi tineri din Capitală, reținuți pentru tentativă de omor asupra unui taximetrist. Bărbatul a opus rezistență și a reușit să scape

Victima, un bărbat de 55 de ani, care activează ca taximetrist, a comunicat polițiștilor că în noaptea de 23 aprilie curent a primit o comandă de a transporta două persoane din Chișinău spre Strășeni. În apropierea localității Negrești, unul dintre pasageri a solicitat stoparea automobilului, apoi i-ar fi aplicat șoferului o lovitură cu o sticlă în regiunea capului și au intenționat să-l stranguleze cu o centură.

Bărbatul a opus rezistență și a reușit să scape de suspecții care, au fugit într-o direcție necunoscută. În urma măsurilor speciale de investigație și urmărire penală întreprinse de polițiștii din Strășeni, cu suportul  ofițerilor de investigație din cadrul INI, sub conducerea procuraturii Strășeni suspecții au fost localizați și reținuți.    Bănuiții sunt originari din raioanele Rîșcani și Sîngerei, iar unul dintre ei nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind judecat pentru furt, jaf și huliganism.   Suspecții au fost reținuți pentru 72 de ore, iar conform legislației în vigoare aceștia riscă închisoare de la 10 la 15 ani. 

Un post TV de la noi a fost sancționat cu 61.000 de lei: Motivul

În ședința de azi a Consiliului Audiovizualului, fondatoarea serviciului de televiziune „GLOBAL 24”, Instituția Privată Studio de Televiziune „VIZIUNEA LIBERĂ”, a fost amendată cu 61 000 de lei pentru nerespectarea prevederilor ce țin de produsul local.

În perioada monitorizată, „Global 24” a difuzat programele: „Fii sănătos”, „Secretele lumii”, „Сам себе доктор”„Новости GLOBAL 24” (ru), „Новости GLOBAL 24- Итоги недели (ru)” „Погода” (ru), „Восток/Запад” (ru), acestea constituind cu peste 12 ore mai puțin conținut local decât ar fi urmat să aibă postul. Amenda a fost de 17 000 de lei.

Programele în primă difuzare au alcătuit cu aproximativ 5 ore mai puțin decât prevede legea, proporția produsului autohton în orele de maximă audiență a fost cu aproximativ 15 ore mai mică. Și în aceste cazuri, sancțiunile s-au ridicat la 17 000 de lei.

În același timp, postul a difuzat cu aproape două ore mai puține programe în limba română. Amenda a fost de 10000 de lei.

Preț PROMO doar 1 zi, la Castel Mimi, la Ro­sé Day!

Întâmpină vara într-­un mod spectaculos la Castel Mimi, Rosé Day, 8 iunie, ora 15­:00.

Deschiderea festivă va fi marcată cu un dans, apoi te invităm să explorezi farme­cul beciurilor Castel Mimi unde se odihn­esc la loc de cinste cele mai selecte vi­nuri Rosé și să savu­rezi nelimitat pe ti­mpul evenimentului, vin Rosé, primind un pahar de sticlă cadou.

Pe iarbă te vei bucu­ra​ de activități sportive sau de relax­are în zona picnic, iar cei mici vor avea activități distrac­tive în zona dedicată copiilor, servind înghețată, popcorn sau vată dulce.

Vei savura deliciile oferite de Open Air Kitchen în timp ce te lași purtat de ri­tmurile LIVE RETRO interpretate de Strat­one Show Band și Nik­orason’g Acoustic Ba­nd, încheind seara cu o experiență uimit­oare DJ Fountain Par­ty la havuzul multicolor al Castel Mimi.

Nu rata șansa de a petrece o zi minunată alături de familie, prieteni sau colegi, la un preț special 360 lei/adult și 180 lei/ copil mai mare de 12 ani, ofertă valabilă doar 24 de ore, din moment ce recepționați acest newsletter, începând cu 24.05.24.

Grăbește-te să profi­ți de această ofertă promoțională și să întâmpini vara într-­un mod memorabil la Castel Mimi!

Cumpără bilete AICI!

În liniște și siguranță de Paște: recomandările autorităților pentru următoarea perioadă
Articolul anterior
Cele mai frumoase imagini realizate de NASA în anul 2023
Articolul următor