Refugiați ucraineni cu afaceri de succes în Republica Moldova

În doi ani de război, Republica Moldova a găzduit aproape 1,4 milioane de ucraineni, adică mai mult de jumătate cât populația țării, scrie evz.ro.

În prezent, 117.000 de refugiați ucraineni trăiesc în Republica Moldova, dintre care peste 50.000 de elevi și studenți care învață în instituții educaționale.

Ei studiază rapid limba română și se integrează în societate, fiind tratați cu toată deschiderea și bunăvoința de românii moldoveni. O parte dintre cetățenii ucraineni refugiați au adus investiții, experiență profesională, locuri noi de muncă, dar și contribuții importante la bugetul de stat.

Adaptarea refugiaților ucraineni la specificul național al Republicii Moldova

Antreprenoarea Olga Kopylova din Odesa, refugiată în Chișinău, este un exemplu deosebit în ceea ce privește derularea cu succes a proiectelor economice de către persoanele adăpostite de război. A reușit să deschidă cinci localuri în Republica Moldova, experiență unică în domeniul horeca, noi locuri de muncă, iar în Ucraina, Slovacia și Polonia a izbutit să vândă francize, informează PRO TV Chișinău.

Olga Kopylova a lansat restaurante cu specific pescăresc la Chișinău și Bălți. Unul dintre secretele reușitei ține de adaptarea businessului la specificul național a Republicii Moldova, întâi de toate.  De succes se bucură și noul său local de bucătărie georgiană. Cea mai recentă afacere a antreprenoarei ține de relaxarea persoanelor dornice în compania animalelor, la Pohrebea.

„Nu pot accepta ca oamenii de business să fie marcați de stres și de ură”

Până la marea nenorocire din februarie 2022, Olga Kopylova avea o echipă mare de angajați în Ucraina și a avut curajul să nu-și oprească activitățile peste hotare, transmite PRO TV Chișinău. Noile afaceri continuă să fie și ca un gest de responsabilitate a ucrainencei în salarizarea personalului din statul-gazdă.

„Deși războiul este o lovitură pentru multă lume, nu pot accepta ca oamenii de business, chiar și prietenii mei, să fie marcați de stres și de ură. Prin activități, scap de stres. Nu pot aștepta terminarea războiului ca să-mi continui proiectele. Acestea sunt necesare aici și acum. Mă bucur să am localuri pline de oameni, mulțumiți de bucatele noastre”, relatează Olga Kopylova.

Primul său restaurant, în 2014, avea 60 de metri pătrați, dar care i-a adus succes neașteptat. Angajații moldoveni ai femeii de afaceri își exprimă satisfacția în ceea ce privește experiența de muncă pe care le-o oferă.

Cum au contribuit refugiații ucraineni la bugetul statului de peste Prut

Expertul economic Veaceslav Ioniță declară că, în anul 2023, refugiații ucraineni au contribuit cu 2,5 miliarde de lei moldovenești la bugetul de stat. Timp de doi ani, ei au adus experiență profesională, investiții și o adevărată forță economică. Antreprenori din țara vecină au dezvoltat transportul de mărfuri și de pasageri, precum și domeniul horeca din Republica Moldova.

„Noi am ajutat ucrainenii și ei ne-au ajutat foarte mult. Doar anul trecut, cetățenii  ucraineni au adus pe piață cel puțin 400 milioane de dolari și au contribuit la întărirea leului –  impact important la scăderea inflației din acest an. Un leu moldovenesc s-a întărit cu peste 6% față de euro și dolar. Un factor esențial este volumul mare de valută vândută, în special, datorită ucrainenilor. Dacă inflația a scăzut măcar cu 2%, trebuie să mulțumim ucrainenilor”, consideră expertul economic Veaceslav Ioniță.

Într-un an, ucrainenii au contribuit la buget cu 2, 1 miliarde de lei, datorită consumului pe care l-au avut. „Ei plătesc trimestrial circa 600 milioane de lei moldovenești, pentru toate tipurile de impozite la bunurile procurate”, menționează Veaceslav Ioniță.

Ancorați profund în domeniul horeca și dezvoltarea transportului

Domeniul hotelier s-a dezvoltat excelent, datorită ucrainenilor. În urma pandemiei, criza a lovit acest sector, în Republica Moldova  înregistrându-se, în 2020, circa 30 de mii de străini, cazați în hoteluri, spun specialiștii. În 2023, cifra turiștilor peste Prut au ajuns la 185 000, 40% dintre care fiind cetățeni ucraineni. „Antreprenori ucraineni au adus avantaje în domeniul ospitalității, în special, la capitolul restaurante. Ei sunt puternic ancorați în domeniul horeca”, afirmă Natalia Curpic, ofițer asistent al Înaltului Comisariat pentru Refugiați al ONU.

Refugiați ucraineni oferă și un aport economic important în dezvoltarea transportului extern de mărfuri și de pasageri. Până la pandemie, în Republica Moldova s-au înregistrat câștiguri de 400 de milioane de dolari, iar după acea perioadă, acestea aproape că s-au înjumătățit – 250 milioane de dolari. În prezent, în Republica Moldova, experții estimează câștiguri de 600 de milioane de dolari, dintre care 150 de milioane reprezintă contribuțiile refugiaților ucraineni.

De la începutul războiului, 26 de mii de refugiați ucraineni au beneficiat de 146 de milioane de dolari, oferiți de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați. „Este o asistență directă venită în economia locală.  În plus, am ajutat Guvernul Republicii Moldova cu peste 16 milioane de dolari, ca investiții directe. Sunt, cu siguranță, investiții pe termen lung”, declară Natalia Curpic.

Încă o fetiță, internată în spital după ce a mâncat prăjitură otrăvită în parc

Încă o fetiță din stânga Nistrului a fost internată la Institutul Mamei și Copilului cu suspiciuni de otrăvire. Presa din regiunea tranistreană spune că mama s-a adresat la spital după ce a văzut filmulețul în care așa-numita miliție de acolo deschide punga femeii pentru verificări. Copila ar fi gustat din prăjitura care ar fi otrăvită de o femeie, reținută ieri la Tiraspol.

Purtătorul de cuvânt de la Institutul Mamei și Copilului ne-a confirmat că două fetițe de doi, și respectiv patru ani, sunt internate în spital. Au fost preluate probe care urmează să stabilească exact cu ce s-au otrăvit acestea. 

Incidentul a avut loc ieri, într-un parc de la Tiraspol. Potrivit presei transnistrene, o femeie le oferea copiilor brioșe, iar una din mame ar fi simțit un miros puternic de acetonă, iar când a verificat-o a găsit în interiorul prăjiturii niște granule albastre. Potrivit așa-numitului minister de Interne de la Tiraspol, părinții au imobilizat-o pe femeia de 34 de ani și au chemat polițiștii. Femeia s-ar afla la evidența medicului psihiatru și narcolog, scrie tv8.md.

Astăzi este sărbătorită Ziua fraţilor şi a surorilor

Pe 10 aprilie, în diferite ţări ale lumii este marcată o sărbătoare de familie – Ziua fraţilor şi a surorilor (Siblings Day). În SUA această sărbătoare este numită Ziua naţională a fraţilor şi surorilor (National Siblings Day) şi este menită să continue tradiţia de celebrare a legăturilor de familie şi de rudenie şi să consolideze relaţiile dintre persoanele apropiate, aşa cum sunt relaţiile dintre fraţi şi surori.

separator
Trebuie să menţionăm că tradiţia de celebrare a legăturilor de sânge dintre fraţi şi surori, a relaţiilor apropiate dintre ei pe parcursul vieţii, există la mai multe popoare. De exemplu, în India, unde există o sărbătoare naţională intitulată Raksha Bandhan, care se marchează în a doua jumătate verii şi este însoţită de diverse ritualuri. Unul dintre acestea este momentul în care sora îi leagă fratelui său o brăţară sau un şnur sfinţit, care ar urma să-l apere de forţele malefice. La rândul său, fratele îi oferă surorii un cadou şi îi promite că o va apăra şi o va ajuta toată viaţa. Această sărbătoare naţională stă la baza valorilor familiale şi are menirea de a aminti permanent rudelor dragi sufletului de necesitatea iubirii şi a ajutorului reciproc.

Tradiţia marcării, la 10 aprilie, a Zilei fraţilor şi a surorilor a venit din SUA, iniţiatoarea spirituală a acestei noi sărbători fiind Claudia Evart. Ea şi-a pierdut fratele şi sora la vârstă fragedă şi a suferit foarte tare din această cauză. În memoria lor, Claudia a decis să organizeze o sărbătoare, iar ca dată a ales 10 aprilie – ziua naşterii surorii sale. Ea s-a adresat oamenilor cu apelul de a nu-şi uita persoanele dragi: fraţii şi surorile, şi de a preţui posibilitatea de a simţi căldura, bunătatea, grija şi înţelegerea rudelor apropiate, subliniind că o astfel de persoană este o minune şi un dar de la Dumnezeu.

Sărbătoarea a fost marcată pentru pentru prima oară în anul 1998, dar a început să capete rapid popularitate, întâi în SUA, iar apoi şi în alte state ale lumii. În această zi se obişnuişte să se ofere cadouri fratelui sau surorii, să se trimită felicitări, să se stabilească întâlniri, fie într-o cafenea, fie acasă cu întreaga familie, fraţii şi surorile dăruindu-şi căldură și bucurie unul altuia.

SursaUn nou atac al rușilor asupra regiunii Odesa: Cel puțin 4 oameni au murit, inclusiv o fetiță de 10 ani

Trupele ruse au lansat un nou atac cu rachete asupra regiunii Odesa, pe 10 aprilie. În rezultat, patru persoane au fost ucise. Printre victime este și o fetiță de 10 ani, spun autoritățile ucrainene, conform Newsmaker.

Șeful administrației militare regionale Odesa, Oleg Kiper, a declarat că infrastructura de transport și camioanele din apropiere au fost avariate în urma bombardamentelor.

„Patru persoane au fost ucise, inclusiv un copil, o fetiță de 10 ani, încă șapte persoane au fost rănite. O persoană era în stare gravă, membrele inferioare i-au fost amputate. Medicii fac tot posibilul”, a scris Kiper pe Telegram.

Rusia nu a comentat, deocamdată, atacul asupra Odesei.

Secretul pierderii în greutate, descoperit! Ce contează mai mult: când iei masa sau ce mănânci
Articolul anterior
Românii își vor putea înmatricula mașinile online
Articolul următor