Refugiaţii politici ruși s-au mobilizat la Nisa, pentru a cere o Rusie fără Putin

Câteva zeci de opozanţi ruşi ai politicii preşedintelui Vladimir Putin, inclusiv un fost deputat al Dumei de Stat, s-au adunat duminică pe Promenade des Anglais din Nisa, în faţa Hotelului Negresco, pentru a cere „o Rusie fără Putin”, aşa cum au făcut-o şi în alte câteva oraşe franceze, relatează News.ro cu referire la AFP.

Aflaţi în faţa Hotelului Negresco cu pancarte pe care scria „Putin = război” şi „Putin la Haga”, cu referire la Curtea Internaţională de Justiţie, opozanţii, majoritatea refugiaţi care au cerut azil în Franţa din motive politice, au răspuns la un apel comun al asociaţiei Russie Libertés, al Institutului Saharov şi al Free Navalny France, care îl susţine pe opozantul Aleksei Navalnîi.

„Am participat la prima manifestaţie de la Moscova împotriva războiului din Ucraina şi, în urma acesteia, tatăl meu a fost încarcerat şi noi am fost ameninţaţi. De aceea am venit în Franţa”, a declarat pentru AFP Elen Mirzoian, în vârstă de 19 ani, care a venit împreună cu părinţii săi.

Inginer constructor la Sankt-Petersburg înainte de război, Evgenii Burov, în vârstă de 42 de ani, a preferat să nu se întoarcă în ţara sa atunci când au sosit, în septembrie 2022, scrisori recomandate care îl chemau la mobilizare. „Putin a încălcat Constituţia, drepturile cetăţenilor şi a băgat multă lume în închisoare”, acuză el, denunţând „agresiunea” ţării sale împotriva Ucrainei.

„Sunt refugiat la Nisa de un an şi jumătate. Am fost nevoit să fug când am auzit că pedeapsa pentru manifestaţiile împotriva războiului ar putea fi mobilizarea”, a declarat Grigori Verşinin, 33 de ani, din Perm, în Urali. Traducător în ţara sa natală, el dă acum lecţii de franceză refugiaţilor ucraineni.

Fostul deputat al Dumei, Ghennadi Gudkov, una dintre cele mai importante figuri ale opoziţiei faţă de regimul lui Putin în Franţa (el a cofondat în luna mai Clubul Democratic Rus din Franţa), aflat în vizită la Nisa, s-a alăturat mitingului. „Toţi cei care au venit astăzi (duminică – n.r.) şi-au asumat un risc, deoarece FSB (serviciul rus de informaţii) a înfiinţat peste tot sucursale pentru a monitoriza activităţile opozanţilor”, a declarat Ghennadi Gudkov, care susţine că Rusia devine mai dură cu refugiaţii ruşi din străinătate şi, potrivit acestuia, ia în considerare confiscarea proprietăţilor lor în ţară.

„Există câteva mii de ruşi care au depus cereri de azil în Franţa, dar, din păcate, procentul de decizii pozitive nu este foarte mare”, s-a plâns Ghennadi Gudkov, care a mulţumit totuşi Franţei, „o ţară care înţelege situaţia politică din Rusia”.

Nisa are în mod tradiţional o puternică comunitate rusă încă din secolul al XIX-lea şi găzduieşte cea mai mare biserică ortodoxă din afara graniţelor Federaţiei Ruse.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Macron cheamă liderii Europei la un summit de urgență, după provocările lansate de Administrația Trump

Președintele francez Emmanuel Macron convoacă liderii europeni pentru un summit de urgență la Paris, luni, potrivit ministrului polonez de externe Radosław Sikorski, aflat sâmbătă la Conferința de securitate de la München, informează Politico.

„Sunt foarte bucuros că președintele Macron i-a chemat pe liderii noștri la Paris”, a spus Sikorski, adăugând că se așteaptă ca liderii europeni să discute „într-un mod foarte serios” provocările prezentate de președintele american Donald Trump. „Președintele Trump are o metodă de operare pe care rușii o numesc – razvedka boyem – recunoaștere prin luptă: împingeți și vedeți ce se întâmplă, apoi vă schimbați poziția. Și trebuie să răspundem”, a spus ministrul polonez.

Întâlnirea va avea loc luni, potrivit a doi oficiali UE, dar nu este clar dacă întâlnirea va implica toți liderii UE sau doar un grup mai mic de țări și dacă vor fi invitați și alți lideri europeni precum premierul britanic Keir Starmer.

Ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot, care a făcut parte din panelul de discuții cu Sikorski la München, nu a confirmat sau infirmat summitul de urgență. Sikorski a declarat ulterior că premierul polonez Donald Tusk va călători luni la invitația lui Macron la întâlnire. „Trebuie să ne arătăm puterea și unitatea”, a spus Sikorski într-o postare pe rețelele de socializare.

Proiect de lege: Ministerul Apărării ar urma să fie redenumit
Articolul anterior
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova şi să justifice o eventuală escaladare în regiune
Articolul următor