Zi istorică în întreaga lume. Astăzi, Charles al III-lea este încoronat ca rege al Marii Britanii alături de regina consoartă Camilla, la Westminster Abbey. Printre oaspeți se află 100 de șefi de stat.
Regele Charles a depus jurământul. Regele și-a pus mâna pe Sfânta Evanghelie și se angajează să „împlinească și să țină” acele promisiuni. Charles al III-lea depune, de asemenea, un al doilea jurământ – Jurământul Declarației de Aderare – prin care afirmă că este un „protestant fidel”.
Regele Charles a citit o rugăciune cu voce tare, devenind primul monarh care a făcut acest lucru la o încoronare. Este urmată de Gloria din Liturghia pe patru voci a compozitorului William Byrd. Iată rugăciunea pe care a citit-o: „Dumnezeul al cărui Fiu a fost trimis nu pentru a fi slujit, ci pentru a sluji, dă har ca să găsesc în slujirea Ta libertatea desăvârșită și în acea libertate cunoașterea adevărului Tău. Dă-mi să fiu o binecuvântare pentru toți copiii tăi, a oricărei credințe pentru ca împreună să descoperim căile blândeții și să fim călăuziți pe cărările păcii, prin Isus Hristos, Domnul nostru. Amin”.
Corul a cântat în engleză, galeză, gaelică și irlandeză.
A treia și cea mai sfântă parte a slujbei, a început cu Regele și Regina îngenunchiați, în timp ce corul cânta în engleză, galeză, gaelică și irlandeză. Arhiepiscopul de Canterbury a făcut o scurtă rugăciune.
Este singura parte care se desfășoară departe de mulțime, camere și fotografi. Decanul de Westminster toarnă ulei sfânt pe lingura de încoronare, iar apoi Arhiepiscopul de Canterbury îl unge pe Charles pe cap, piept și mâini, conform liturghiei Bisericii Angliei.
Un cor grec a cântat – un omagiu adus tatălui regelui. În timp tot acest timp, regele a fost așezat pe Scaunul Încoronării. El este cunoscut și sub denumirea de Scaunul Sf. Eduard sau Scaunul Regelui Eduard. Se spune că este cea mai veche piesă de mobilier din Marea Britanie. În el au fost încoronați 26 de monarhi.