Regele Charles al III-lea împlinește astăzi 75 de ani

Regele Charles al III-lea împlinește astăzi 75 de ani. El a ajuns pe tron anul trecut după cea mai lungă perioadă de așteptare din istorie, pentru un prinț moștenitor și, după nenumărate suișuri, coborâșuri, ori perioade în care a fost extrem de controversat, actualul suveran este în sfârșit văzut favorabil de majoritatea britanicilor.

Charles s-a născut pe 14 noiembrie 1948, primul dintre cei patru copii ai Elisabetei a II-a și a soțului său, Philip Mountbatten, ducele de Edinburgh. A fost și primul moștenitor al tronului britanic carea mersla școală, alături de copii de vârsta lui, și mai târziu la universitate, informează stiriletvr.ro.

Charles a fost învestit oficial de mama sa ca prinț de Wales sau al Țării Galilor, în 1969.

Eu, Charles, prinț de Wales, sunt de astăzi omul devotat vouă trup și suflet, vă voi aduce prinos de credință și adevăr, pe viață și pe moarte, în fața oricui.

Până să ajungă rege însă, au trecut aproape 71 de ani, scurși din momentul în care mama sa a ajuns suveran și până când aceasta a murit, la vârsta de 96 de ani. Deși a susținut constant multe cauze nobile, mai ales legate de protecția mediului, Charles nu pentru acestea a fost mereu în atenția publicului, ci pentru căsătoria cu Diana Spencer, care inițial i-a adus un uriaș capital de simpatie.

– Cum vă simțiți ?

– Greu de găsit cuvintele.

Bucuros, fericit, sunt uimit că a fost atât de curajoasă să mă ia!

-și, presupun, îndrăgostiți?

-Desigur!

– Depinde cum interpretați cuvintele.

Acele momente jenante inițiale prevesteau dezastrul care avea să urmeze: căsnicia eșuată cu Lady Diana, care a murit într-un tragic accident în anii ’90. Abia în 2005 el a luat-o de soție pe fosta amantă și prietenă Camilla Parker Bowles.

Devotamentul de-o viață pentru Camilla, umorul său și cauzele în care s-a implicat au făcut ca Charles al III-lea să fie până la urmă acceptat de britanici. Este acum privit favorabil de aproximativ 60% din populație, ca și mama sa.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

În Moldova a fost lansată Săptămâna Națională a Bunătății
Articolul anterior
Președinta Maia Sandu refuză să numească bașcanul Găgăuziei în Guvernul Republicii Moldova: „Această persoană este ghidată de Șor”
Articolul următor