Regizorul Dumitru Grosei a fost premiat în Rusia, pentru filmul documentar ,,Reîntoarcerea”

Filmul documentar ,,Reîntarcerea”, produs în 2019, în Moldova, în regia lui Dumitru Grosei, a câștigat unul din cele 4 trofee ”Gagara de Aur” la cea de a XXIII-a ediție a Festivalului Internațional de Film și TV ”To Save and Preserve” din Khanty-Mansiysk, Rusia.

separator

Trofeul câștigat este pentru secțiunea ”Cel mai bun film de autor”, o secțiune foarte prestigioasă care premiază filmele cu cel mai mare potențial artisic și cu o viziune inedită. Gagara, în română cufundarul polar, este o pasăre mitică a poporului Mansi.

Acesta este cel de-al doilea premiu câștigat de Dumitru Grosei în această lună. Recent, regizorul a mai câștigat premiul pentru ”Cel mai bun scenariu”, cu proiectul cinematografic ,,Ionel și Maricica”, la International Film Festival Golden Frame din Kharkov, Ukraina.

Anul acesta, filmele lui Dumitru Grosei, ,,Călărași, un ținut la poarta Raiului”, ,,Cadoul”, ,,Today artist, tonight taxist”, ,,Dante Cafe” și ,,Ecouri”, au mai fost selectate și la alte 25 de Festivaluri din toată lumea (SUA, Canada, Grecia, Rusia, Italia, Franța, Germania, Belorusia, Bosnia-Herzegovina, Marea Britanie, India, etc.).

Povestea documentarului ,,Reîntoarcerea” – Xenia Bucuci, meșter popular din Republica Moldova, este fostă actriță și fotomodel. După 5 ani de lucru în Franța, ea este una dintre puținele persoane care s-a întors acasă din străinătate, pentru a recupera și a promova tradițiile vechi ale culturii lucrului manual moldovenesc.

THE RETURN Official Trailer from Alternative Cinema on Vimeo.

Sursa

O ploaie cu grindină a făcut prăpăd în raionul Călăraşi: grădini şi drumuri distruse

O ploaie torenţială cu grindină a distrus ieri grădinile şi drumurile din satul Hogineşti, raionul Călăraşi.

Ploaia a făcut prăpăd în raionul Călăraşi, a distrus grădini şi drumuri

Primăria localităţii a anunţat pe pagina sa de facebook că sunt pagube considerabile, iar o comisie activează pentru a estima valoarea acestora, transmite publika.md.

Au avut de suferit plantaţiile de viţă de vie, culturile de porumb, roşii, cartofi şi alte legume. De asemenea, au fost spălate şu înămolite  porţiuni de drum pietruit.

„Ploaia a durat peste 20 de minute, dar a fost foarte puternică, iar grindina a fost de mărimea unei cireşe. Am rămas fără struguri în acest an şi din fasole nu mai am ce strânge. Aşa prăpăd nu am mai văzut de 7 ani”,a povestit Tudor Roşca, un locuitor al satului Hogineşti.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi ploi cu descărcări electrice, vânt puternic și grindină pe tot teritoriul țării.

Bucurie și speranță în rândul moldovenilor: Ploi în toată țara!

Ploi în Moldova, după mai multe săptămâni de secetă. Precipitațiile aduc bucurie în rândul moldovenilor și speranță pentru o roadă mai bună.

Prognoza meteo, 11 iunie. Temperaturile vor fi ridicate, dar va ploua în  majoritatea țării – Evenimentul Zilei

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, astăzi, 8 iulie, se prevede cer variabil și ploi cu descărcări electrice pe întreg teritoriul țării.

În cursul nopții, în nord se așteaptă 13 grade, ziua termometrele vor indica 20 de grade.

În centru, noaptea se prognozează 15 grade, iar maxima zilei va fi de 21 grade.

În sud, noaptea se așteaptă 17 grade, ziua termometrele vor indica 25 grade.

Mai mulți pasageri ai cursei Berlin-Chișinău au rămas pe aeroport din cauza lipsei de locuri

Scandal la Aeroportul din Berlin. Pasagerii companiei Fly One care zburau spre Chișinău nu au avut suficiente locuri în avion. Operatorul aerian a precizat că este vorba despre șapte persoane. În același timp, înșiși pasagerii susțin că circa 20 de persoane nu au urcat în avion.

„La un zbor Fly One spre Moldova, 20 de persoane nu au urcat la bord din cauza supraîncărcării aeronavei sau a lipsei de locuri”, a spus pe rețelele de socializare una dintre pasagerele operatorului aerian, transmite newsmaker.md.

Potrivit femeii, persoanele care nu s-au îmbarcat în avion nu au primit niciun fel de asistență.

„Reprezentanții aeroportului au vorbit, Fly One a fost de negăsit. Inițial, zborul a fost amânat de la 15:30 la 21:00. Apoi, pentru încă o oră. La îmbarcare, s-a dovedit că erau mai puține locuri decât pasageri, aproximativ 19 persoane au rămas fără locuri. (…) În jurul orei 22:00, am solicitat personalului aeroportului să ne dea apă și câteva croissante. Totul s-a întâmplat prin strigăte și înjurături. Oamenii nici măcar nu au reacționat la ofițerii de poliție care doreau să calmeze pe toată lumea. Într-un final, avionul a decolat la ora 11:00 dimineața”, a declarat cititorul NM Gleb Tokarenko.

NM a solicitat un comentariu de la Fly One în legătură cu această situație. Reprezentanta companiei, Alexandra Gîrbu, a declarat că din motive operaționale, avionul care urma să efectueze cursa Berlin-Chișinău a fost înlocuit. Cu toate acestea, aeronava pusă la dispoziție avea cu 7 locuri mai puțin decât precedenta.

„Informația cu privire la 20 de pasageri este greșită. 7 oameni au primit alte alternative”, a spus Alexandra Gîrbu.

Explozie în comuna Pepeni, raionul Sângerei. Trei copii și mama lor au suferit arsuri grave
Articolul anterior
Vești bune! Artistul Mihai Constantinescu a fost deconectat de la aparate
Articolul următor