Regretatul poet Nicolae Dabija ar fi împlinit astăzi 75 de ani. Cu acest prilej, confrații de condei, prietenii, rudele și cititorii au depus flori la locul de veci al scriitorului și au participat la evenimentul comemorativ „Fulgerul care am fost”, organizat la Centrul academic „Mihai Eminescu”.
„Am foarte multe amintiri cu tata, dar când îmi este cel mai dor îi deschid cărțile și citesc poemele, recitesc publicistica și cumva îl găsesc acolo”, spune poeta Doina Dabija, transmite moldova1.md.
„Model de slujire a adevărului, neamului, științei. Într-adevăr, Nicolae Dabija a fost o personalitate puternică, a fost o făclie, emana energie pozitivă. Un model de slujire științei, fiindcă ceea ce a realizat – a realizat cu pasiune și a săpat profund”, menționează președintele AȘM, Ion Tighineanu.
Scriitorul din România Liviu Chiscop avenit la aniversare cu doua cărți noi.
„Aceste două cărți sunt despre poezia lui Nicolae Dabija. În aceasta a doua carte fac o analiză stilistică serioasă, o contribuție la exegeza sa care abia începe. De aici încolo se va scrie mai mult despre creația beletristică a lui Nicolae Dabija”, afirmă scriitorul Liviu Chiscop.
O altă noutate-surpriză, un audiobook a ajuns la Centrul academic „Mihai Eminescu” chiar în ziua aniversării regretatului poet.
„Lili Bobu, președinta Asociației Regal D-Art din Botoșani a făcut acest audiobook cu vocea poetului Nicolae Dabija. Este însoțit și de cartea cu aceste capodopere, poezii citite”, spune Elena Dabija, directoarea centrului „M. Eminescu”.
„Bibliotecarele au făcut o statistică la zi și s-a constatat că Nicolae Dabija este cel mai citit autor din spațiul basarabean. A abordat în romanele lui dar și în editoriale, în special teme spinoase ale Basarabiei înstrăinate și teme spinoase ale existenței umane”, subliniază academicianul Mihai Cimpoi.
Nicolae Dabija s-a aflat în primele rânduri ale mișcării de eliberare națională.
„Pentru adevăr, pentru demnitate națională, trezirea conștiinței naționale. Și prin scrisul său, și prin cărțile sale, și prin mesaj, era un tribun strălucit”, spune poetul Ion Hadărcă.
„Un om de aur, un poet extrem de talentat. Așteptăm bustul lui Nicolae Dabija pe Aleea Clasicilor și așteptăm strada Nicolae Dabija la Chișinău, Iași și în tot spațiul românesc”, a menționat scriitorul din România Vasile Fluturel.
Un eveniment de cinstire a memoriei și a creației regretatului poet a avut loc joi la Muzeul Național al Literaturii Române, unde au fost desfășurate expoziții de cărți, manuscrise, fotografii, documente despre figura emblematică a culturii naționale – Nicolae Dabija. Scriitorul s-a stins din viață la 12 martie 2021 din cauza complicațiilor provocate de Covid-19.