La temperaturi ale aerului mai mari de 30 de grade și în cazul în care salariații activează sub acțiunea directă a razelor solare, angajatorul este obligat să asigure gratis salariații cu 2-4 litri de apă, pentru fiecare persoană, pe durata unei zile de muncă. Totodată, patronul trebuie să acorde echipament de protecție adecvat, să amenajeze spaţii umbrite sau încăperi cu temperaturi confortabile pentru restabilirea balanţei termice, iar în cazul unor temperaturi mai ridicate să anunțe pauze. Angajatorii care nu respectă aceste prevederi ale normelor de securitate și sănătate în muncă riscă amenzi.
Vremea caniculară generează o serie de riscuri termice, cum ar fi şocul termic, insolaţia, deshidratarea, arsurile solare, care pot avea consecinţe grave asupra persoanelor expuse.
Pentru a asigura sănătatea lucrătorilor expuşi la riscurile termice în perioada caniculară e nevoie ca salariații să treacă și examene medicale. Legea privind securitatea și sănătatea în muncă prevede că examenele medicale la angajare și periodice se fac din contul angajatorului, indiferent dacă înreprinderea sau instituția este una de stat sau privată. Examenele medicale periodice se fac în funcție de factorii de risc care există la întreprindere. De exemplu, șoferii sunt testați la alcoolemie și lor li se măsoară tensiunea zilnic, înainte ca aceștia să urce la volan. Angajații care activează în condiții grele, periculoase, cu factori nocivi pentru sănătate, trebuie să treacă examen medical o data în an.
Articolul 55 al Codului Contravențional al R. Moldova prevede că încălcarea de către angajator a legislaţiei privind securitatea şi sănătatea în muncă, nerespectarea obligaţiei de stabilire pentru salariaţi a atribuţiilor ce le revin în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, nerespectarea obligaţiei de acordare gratuită a echipamentului de protecție – se sancţionează cu amendă de la 100 la 200 de unităţi convenţionale (5000-10 000 de lei), aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 250 la 400 de unităţi convenţionale (12 500-20 000 de lei), aplicată persoanei juridice. Aceleaşi încălcări săvîrşite asupra minorului se sancţionează cu amendă de la 240 la 300 de unităţi convenţionale (12 000-15 000 de lei), aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 400 la 500 de unităţi convenţionale (20 000-25 000 de lei), aplicată persoanei juridice.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Portocaliu și Cod Roșu de caniculă. Astfel, în perioada 12-17 iulie, valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice.
În unele raioane din nordul țării temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +36…+38°C, iar în restul teritoriului valorile maxime vor crește până la +39…+40°C.