Reguli de muncă pe timp de caniculă! Angajatorii trebuie să asigure condiții adecvate

La temperaturi ale aerului mai mari de 30 de grade și în cazul în care salariații activează sub acțiunea directă a razelor solare, angajatorul este obligat să asigure gratis salariații cu 2-4 litri de apă, pentru fiecare persoană, pe durata unei zile de muncă. Totodată, patronul trebuie să acorde echipament de protecție adecvat, să amenajeze spaţii umbrite sau încăperi cu temperaturi confortabile pentru restabilirea balanţei termice, iar în cazul unor temperaturi mai ridicate să anunțe pauze. Angajatorii care nu respectă aceste prevederi ale normelor de securitate și sănătate în muncă riscă amenzi.

Vremea caniculară generează o serie de riscuri termice, cum ar fi şocul termic, insolaţia, deshidratarea, arsurile solare, care pot avea consecinţe grave asupra persoanelor expuse.

Pentru a asigura sănătatea lucrătorilor expuşi la riscurile termice în perioada caniculară e nevoie ca salariații să treacă și examene medicale. Legea privind securitatea și sănătatea în muncă prevede că examenele medicale la angajare și periodice se fac din contul angajatorului, indiferent dacă înreprinderea sau instituția este una de stat sau privată. Examenele medicale periodice se fac în funcție de factorii de risc care există la întreprindere. De exemplu, șoferii sunt testați la alcoolemie și lor li se măsoară tensiunea zilnic, înainte ca aceștia să urce la volan. Angajații care activează în condiții grele, periculoase, cu factori nocivi pentru sănătate, trebuie să treacă examen medical o data în an.

Articolul 55  al Codului Contravențional al R. Moldova prevede că încălcarea de către angajator a legislaţiei privind securitatea şi sănătatea în muncă, nerespectarea obligaţiei de stabilire pentru salariaţi a atribuţiilor ce le revin în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, nerespectarea obligaţiei de acordare gratuită a echipamentului de protecție – se sancţionează cu amendă de la 100 la 200 de unităţi convenţionale (5000-10 000 de lei), aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 250 la 400 de unităţi convenţionale (12 500-20 000 de lei), aplicată persoanei juridice. Aceleaşi încălcări săvîrşite asupra minorului se sancţionează cu amendă de la 240 la 300 de unităţi convenţionale (12 000-15 000 de lei), aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 400 la 500 de unităţi convenţionale (20 000-25 000 de lei), aplicată persoanei juridice.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Portocaliu și Cod Roșu de caniculă. Astfel, în perioada 12-17 iulie, valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice.

În unele raioane din nordul țării temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +36…+38°C, iar în restul teritoriului valorile maxime vor crește până la +39…+40°C.

Vremea se răcorește brusc! Sunt prognozate ploi și furtună

Schimbare bruscă a vremii! Meteorologii anunță ploi cu descărcări electrice, informează unica.md cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Avertizarea este valabilă pentru intervalul 05.08.2024, ora 21:00 – 06.08.2024, ora 21:00.

Vremea va avea un caracter instabil, astfel se prognozează ploi de scurtă durată, izolat însoțite de descărcări electrice, iar temperaturile vor fi într-o tendință de descreștere.

Vântul va sufla din nord-vest slab la moderat.

emperaturile minime noaptea vor oscila între +15..+20°C.

Maxima zilei va varia între +20..+25°C

Țara noastră va găzdui Olimpiada Europeană la Informatică pentru Juniori

Republica Moldova va fi gazda Olimpiadei Europene la Informatică pentru Juniori, în perioada 16-22 august. La eveniment sunt așteptați concurenți din 26 de țări, transmite IPN.

Ministrul Educației, Dan Perciun, a spus că la eveniment sunt așteptați 100 de elevi pentru a concura pentru titlul de cei mai buni elevi la informatică la nivel european. Elevii vor fi însoțiți de 50 de profesori și 10 membri ai comitetelor internaționale. La Olimpiadă participă elevi din clasele a VIII-a și a IX-a.

Ruslan Cemîrtan, chirurg vascular: „Îmi doresc ca noi cu toții să trăim în Europa, dar aici, acasă”

Ruslan Cemîrtan este chirurg vascular și activează de 22 de ani în acest domeniu. Zilnic, el efectuează intervenții chirurgicale complexe pe vasele sangvine, având deja peste 7000 de pacienți operați.

„Îmi iubesc țara și doresc în continuare să trăiesc și să activez acasă. Pentru aceasta este necesar ca fiecare dintre noi să-și facă munca onest, profesionist, dar și să fie remunerat corespunzător, să aibă o calitate înaltă a vieții, o siguranță în ziua de azi și în cea de mâine”, a declarat chirurgul.

Ruslan Cemîrtan subliniază că îi place foarte mult munca sa și o face cu dedicație. El consideră că integrarea în spațiul european este o oportunitate de a crea un mediu medical modern și eficient în Republica Moldova. Visul său este ca Moldova să devină un exemplu, unde standardele europene sunt aplicate cu succes pe plan local.

„Europa pentru mine înseamnă posibilitatea de a te dezvolta ca specialist prin expertiza și experiența colegilor din țările cu un sistem medical înalt dezvoltat, dar având posibilitatea de a fi un bun profesionist în Republica Moldova. Îmi doresc ca noi cu toții să trăim în Europa, dar aici, acasă”, menționează Ruslan Cemîrtan.

Videoul integral poate fi vizionat AICI!

Pericol pe drumul M5 care duce spre Bălți! Plăci de beton, desprinse din senin
Articolul anterior
Grav accident lângă Băcioi: O femeie a murit, iar un bărbat a fost rănit
Articolul următor