Reportaj tulburător făcut de The New York Times în cel mai mare oraş al Europei: „Unde au dispărut toţi bărbaţii din Moscova?”

Ordinul de mobilizare semnat de Vladimir Putin luna trecută i-a speriat pe mulţi bărbaţi ruşi. Aşa cum Ucraina s-a depopulat de femei după interdicţia impusă bărbaţilor de a părăsi ţara, Rusia riscă să fie depopulată de bărbaţi, care pleacă sau se ascund de teama că vor fi forţaţi să meargă pe front. Situaţia din Moscova a fost surprinsă într-un material The New York Times, realizat de Valerie Hopkins.

La frizeria Chop-Chop, din centrul Moscovei, zilele de vineri după-amiaza erau cele mai ocupate, dar la începutul ultimului weekend doar unul dintre cele patru scaune era ocupat. „De obicei era plin acum, dar aproximativ jumătate dintre clienții noștri au plecat”, spune managerul, o femeie pe nume Olya. Mulți dintre clienți, împreună cu jumătate dintre frizeri, au fugit din Rusia pentru a evita campania de mobilizare decretată de Vladimir Putin.

Mulți bărbați se ţin departede străzile principale, de teamă să nu li se înmâneze citaţia de a se prezenta la comisariat. Când Olya a venit la muncă vinerea trecută, a spus ea, a asistat la o scenă în care la fiecare dintre cele patru guri de ieşire ale metroului erau oficiali care verificau documentele bărbaţilor. Inclusiv iubitul ei, care era frizer la salon, a fugit, iar Olya suportă greu despărţirea. „Fiecare zi este grea”, recunoaşte ea, care, ca și alte femei intervievate, nu a vrut să-i fie folosit numele de familie, temându-se să nu fie pedepsită.

Deși există încă o mulțime de bărbați într-un oraș de 12 milioane de locuitori, prezența lor s-a redus considerabil – în restaurante, la întâlniri sociale, cum ar fi cine și petreceri. Acest lucru este valabil mai ales în rândul intelectualității orașului, care are adesea venituri disponibile și pașapoarte pentru călătorii în străinătate.

Unii care au respins ideea invaziei Ucrainei au plecat când a izbucnit războiul; alții, care se opun Kremlinului în general, au fugit pentru că se temeau de închisoare sau de oprimare. Însă majoritatea bărbaților care au plecat în ultimele săptămâni fie au fost chemați să servească în armată, fie au vrut să evite recrutarea, făcându-şi griji că Rusia ar putea închide granițele dacă Putin ar declara legea marțială.

Nimeni nu știe cu exactitate câți oameni au plecat de când Putin a anunțat ceea ce el a numit „mobilizarea sa parțială”. Dar cu certitudine sute de mii de oameni au plecat, scrie The New York Times. Cel puțin 200.000 de bărbați au mers în Kazahstanul vecin, unde rușii pot intra fără pașaport, potrivit autorităților de acolo. Alte zeci de mii de persoane au fugit în Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Israel, Argentina și Europa de Vest.

Eu și prietenele mele ne întâlnim la un vin, vorbim și ne susținem, pentru a simți că nu suntem singure”, spune Liza, al cărei soț, avocat la o mare companie multinațională, a primit o notificare cu câteva zile înainte ca Putin să anunțe mobilizarea. Și-a părăsit serviciul și a evadat într-o țară din vestul Europei, dar Liza (43 de ani), a rămas în ţară pentru că fiica lor este la școală, iar părinţii ei sunt tot în Rusia.

Femeile ai căror soți au fost recrutați suferă și ele de singurătate, dar gândurile lor sunt umbrite de teama că soțul lor ar putea să nu revină acasă în viață. „Acești bărbați sunt ca niște jucării în mâinile copiilor. Sunt doar carne de tun”, spune Ekaterina (27 de ani), al cărei soț, Vladimir (25 de ani), a fost dus într-o tabără de antrenament din afara Moscovei.

Dacă locuitorii din Moscova s-au putut răsfăța într-o vară hedonistă, în care au simțit că nimic nu s-a schimbat drastic de la invadarea Ucrainei, situația este mult acum, diferită pe măsură ce vine iarna și consecințele războiului, inclusiv sancțiunile, devin mai evidente. Luni, primarul Moscovei a anunțat că mobilizarea în capitală s-a încheiat oficial. Dar multe afaceri simțeau deja o scădere a profiturilor. În cele două săptămâni de la mobilizare, numărul comenzilor din restaurantele din Moscova cu o notă de plată medie de peste 1.500 de ruble – aproximativ 23 de euro – a scăzut cu 29% față de aceeași perioadă a anului trecut. Sberbank, cel mai mare creditor din Rusia, a închis 529 de sucursale numai în septembrie, potrivit ziarului Kommersant.

Multe vitrine din centrul orașului sunt goale, cu semne „De Închiriat” atârnate în ferestre. Chiar și emblematica linie aeriană a Rusiei, Aeroflot, și-a închis biroul de pe eleganta stradă Petrovka. În apropiere, vitrinele magazinelor unde designerii occidentali continuaseră să-și schimbe manechinele de-a lungul verii au fost în sfârșit acoperite cu hârtie.

„Îmi amintește de Atena din 2008”, spune Alexei Ermilov, fondatorul Chop-Chop, comparând Moscova cu capitala Greciei în timpul crizei financiare globale. Ermilov a spus că dintre cele 70 de frizerii din franciza sa, cele din Moscova și Sankt Petersburg resimt cel mai mult absența bărbaților.

sursa: www.romaniatv.net

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Gafă de proporții! O bătrână a leșinat după ce mascații au intrat în forță, din greșeală, în casa ei. Traficanții locuiau la altă adresă
Articolul anterior
După doar 6 săptămâni, Liz Truss a demisionat din funcția de prim-ministru al Marii Britanii ”Nu pot îndeplini mandatul pentru care am fost aleasă”
Articolul următor