Republica Coreea a donat 200.000 măști de protecție seria KF94, pentru personalul medical din țara noastră

200.000 măști de protecție seria KF94 au fost donate astăzi Republicii Moldova, de către Republica Coreea, pentru consolidarea sistemului medical în lupta cu infecția Covid-19. Ajutorul umanitar are o valoare totală de 200.000 dolari.

separator
Ceremonia de transmitere a asistenței umanitare a avut loc astăzi, la Institutul de Medicină Urgentă, ulterior ajutoarele urmând a fi distribuite instituțiilor medico-sanitare din țară.

„Este o perioadă complicată pentru Republica Moldova și doar prin solidarizare și cooperare, vom putea depăși criza provocată de infecția COVID-19. Adresez sincere mulțumiri din numele cetățenilor Republicii Moldova și a întregului sistemului medical, Republicii Coreea pentru ajutorul umanitar semnificativ, care va fi adresat lucrătorilor medicali implicați în tratamentul infecției COVID-19”, a menționat secretarul de Stat al MSMPS, Alexandru Holostenco.

„Prin cooperare și ajutor reciproc, țările pot prospera. În această perioadă trebuie să fim mai uniți și mai încrezuți în ziua de mâine. Mulțumesc pentru receptivitate și deschidere”, a declarat Consulul Onorific al Republicii Coreea, Vladimir Russu.  

Incendiu într-un bloc de locuințe din Capitală: Trei persoane evacuate

Trei persoane au fost evacuate dintr-un bloc de locuit în urma unui incendiu izbucnit în capitală, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Trei persoane au fost evacuate dintr-un bloc de locuit în urma unui incendiu izbucnit în capitală. Cazul a fost înregistrat în seara zilei 24 noiembrie 2024 într-un apartament de pe bulevardul Cuza-Vodă 14 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 20:07.

Potrivit primelor informații, fum dens a fost observat de la geamul etajului opt al blocului de locuit cu nouă nivele. La fața locului au fost îndreptate cinci echipe de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că flăcările au cuprins mai multe bunuri materiale dintr-un apartament de la etajul cinci.

În timpul intervenției, pompierii au evacuat în mod de urgență trei persoane de la etajele superioare, în vederea prevenirii riscului de intoxicație cu produsele de ardere.

Angajații IGSU au reușit localizarea focului la ora 20:22 și lichidarea completă la 21:14. În urma incendiului au fost afectate mai multe bunuri materiale din interiorului unei odăi a apartamentului cu suprafața totală de 72 m2. Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele urmează a fi stabilite de organele de resort.

Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 27 situații de risc.

Scandalul în jurul concursului „Pedagogul anului”, aplanat. Decizia Ministerului Educației

 Ministerul Educației nu va retrage titlul „Educatorul anului” obținut de directoarea grădiniței „Guguță” din orașul Rîșcani, Valentina Moscalu. Decizia a fost luată după ce o comisie a examinat sesizările privind o pretinsă încălcare a Regulamentului concursului, scrie evz.ro. 

În data de 12 octombrie, Ministerul Educației și Cercetării a inițiat examinarea retragerii titlului „Educatorul anului 2024”, obținut de directoarea grădiniței „Guguță” din orașul Rîșcani, Valentina Moscalu. Decizia a fost luată în urma sesizărilor cu privire la două sancțiuni care i-au fost aplicate premiantei de către autoritățile publice locale.

Ministerul Educației explica atunci că, la etapa republicană a concursului „Pedagogul anului”, sunt înaintați candidații care au obținut locurile I la etapa raională. Organul local de specialitate în domeniul învățământului (OLDSI) nu ar fi inclus actele cu privire la aplicarea sancțiunilor disciplinare.

După examinarea circumstanțelor cazului, Comisia a decis că Moscalu își poate păstra titlul.

„La 24 octombrie 2024, în adresa Ministerului Educației și Cercetării a fost expediată Dispoziția primarului orașului Rîșcani nr.104-C din 24 octombrie 2024 cu privire la revocarea sancțiunii disciplinare aplicate Valentinei Moscalu. În rezultatul analizării actelor și informațiilor colectate de către Comisia de examinare a corectitudinii conferirii titlului „Educatorul anului” și raportându-le la Hotărârea Guvernului nr.370/2006 cu privire la organizarea Concursului republican „Pedagogul anului”, Comisia nu a constatat temei legal de retragere a titlului „Educatorul anului” Valentinei Moscalu”, susține instituția.

Pentru a evita pe viitor situații similare, regulamentul concursului va fi modificat. Astfel, conform MEC, va fi introdusă obligația candidaților la concurs de a depune o declarație pe propria răspundere. Aceasta va viza lipsa sancțiunilor disciplinare și lipsa altor abateri de etică și disciplină.

Concursul republican „Pedagogul Anului” 2024 s-a desfășurat în trei etape. Anul acesta a avut trei categorii de învingători: educatorul anului, învățătorul anului și profesorul anului.

Pedagogii care s-au clasat pe locul I au fost premiați cu câte 50 000 de lei și li s-a conferit titlul „Pedagogul anului”. Câștigătorii locului II au primit câte 25 000 de lei și Diploma de onoare a MEC. Cei de pe locul III – câte 15 000 de lei și Diploma de onoare a MEC.

Valentina Moscalu a luat premiul I, la categoria „Educatorul anului”.

„Acest premiu este o responsabilitate în activitatea ulterioară. Sunt plăcut surprinsă, dar cred că cel mai mare merit aparține copiilor. M-au susținut în toate activitățile mele. Nu știu dacă aș face altceva mai bine decât instruirea copiilor preșcolari”, a declarat Moscalu, într-un interviu pentru M1.

Caz tragic: Un tânăr de 20 de ani a murit călcat de tren

Un tânăr în vârstă de 20 de ani şi-a pierdut viaţa, după ce a fost călcat de tren în zona localităţii Vatra din municipiul Chişinău, scrie newtv.md.

Cazul s-a produs în dimineața zilei de duminică, 24 noiembrie, în jurul orei 8:30, iar conform informațiilor preliminare, tânărul stătea așezat pe linia de cale ferată.

În urma impactului, victima a decedat pe loc, iar oamenii legii au deschis o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele incidentului.

Experimentul unui microbiolog: cât de bine protejează masca de protecție
Articolul anterior
Mărturiile unui preot infectat cu Covid-19: a luptat pentru fiecare gură de oxigen
Articolul următor