Republica Moldova a primit 1 miliard de euro de la UE, în ultimul an, pentru a înfrunta crizele

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că, în utimul an, Uniunea Europeană a mobilizat 1 miliard de euro, pentru a ajuta guvernarea de la Chișinău să facă față crizelor. Mai mult, el susține că, până în vară, va fi elaborat un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova. Declarația a fost făcută după întrevederea avută astăzi cu șefa statului moldovean, Maia Sandu, scrie ziua.md.

Oficialul european a ajuns în Republica Moldova în această dimineață și a fost întâmpinat la Președinție de către Maia Sandu. După mai bine de o oră de discuții, ei au organizat în comun o conferință de presă. În intervenția sa, Charles Michel a lăudat guvernarea de la Chișinău, menționând că aceasta a acționat ferm pentru a stopa intențiile Rusiei de a destabiliza Republica Moldova.

„Noi avem încredere deplină în capacitatea Guvernului de a face față acestor amenințări. UE este solidară cu oamenii din Republica Moldova în această perioadă complicată. Nu sunteți singuri, noi am mobilizat peste un miliard de euro în ultimul an pentru a asigura reziliența și pentru stabilitatea RM. La ultima ședință pe care am avut-o, cele 27 de state membre au decis să-și exprime încă o dată solidaritatea cu Republica Moldova și a solicitat Comisiei Europene să prezinte un pachet de sprijin pentru țara dumneavoastră până în vară”, a spus președintele Consiliului European.

La rândul său, președintele Maia Sandu a dat asigurări că puterea de la Chișinău depune eforturi considerabile pentru a combate corupția și că implementează într-un ritm accelerat recomandările europene în acest sens. Șefa statului a mai menționat că așteaptă cu nerăbdare ziua de 1 iunie, când în Republica Moldova va avea loc Summitul Uniunii Europene.

„Acest summit reprezintă o ocazie deosebită atât pentru Moldova, cât și pentru Europa. Cu entuziasm așteptăm să întâmpinăm cei 50 de șefi de state și guverne, precum și oficiali ai UE în țara noastră”, a spus Maia Sandu.

Groaznicul accident de pe Mihai Viteazul: Momentul în care victimele sunt scoase dintre fiare de către trecători

Șoferii și pasagerii mașinilor făcute zob, după ce au ajuns într-un pilon, una peste alta, pe strada Mihai Viteazul, din Capitală au fost scoși dintre fiarele automobilelor de trecători, până la sosirea ambulanței, scrie Unimedia.info.

Momentul în care mai mulți trecători sar în ajutor a fost publicat de internauți pe rețele.

Accidentul a avut loc pe 23 aprilie, în jurul orei 21:00 pe strada Mihai Viteazul. Potrivit Poliției, o mașină de model Ford s-a ciocnit cu o Toyota.

Vedeți AICI Video.

https://t.me/unicamd/1056

Record de temperaturi în Spania. Câte grade s-au înregistrat

Spania se confruntă în aceste zile cu temperaturi neobişnuit de mari cu 15-20 de grade peste normalul lunii aprilie, scrie stirileprotv.ro.

De marți, în sudul Spaniei, temperaturile oscilează între 35 și 37 de grade Celsius spre disperarea localnicilor și a turiștilor deopotrivă. Fenomenul este cu atât mai alarmant cu cât Peninsula Iberică să confruntă cu o secetă istorică, iar specialiștii anticipează o nouă vară toridă și uscată.

Agenţia spaniolă de meteorologie anticipează că această lună va fi probabil cel mai călduros aprilie de la începutul măsurătorilor în Peninsula Iberică.

Asta după ce schimbările climatice au generat în 2022 cel mai mare număr de zile marcate de „stres termic ridicat”.

Turist din New York: ”E foarte cald. Aici am ajuns din Elveţia, unde am dat de viscol”.

În Valencia, marţi au fost 36,2 grade, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în Spania în aprilie.

Primăria a instalat o pădurice de panouri fotovoltaice care să genereze energie pentru consumul acestei şcoli.

În Sevilla, au fost miercuri 35,6 grade Celsius, un vârf absolut pentru acest oraş din Andalusia. Şi în Cordoba s-au înregistrat cu aproape 15 grade mai mult decât normalul şi cu 3 grade mai mult decât recordul istoric.

Turist: ”În California, de unde sunt eu, nu suntem obişnuiţi cu temperaturi din astea. Ok, înţeleg în august, dar acum e copleşitor, mai ales că nici nu plouă şi avem mare nevoie. Până unde vor tot urca temperaturile?”

Valul de căldură timpurie survine pe fondul unei secete istorice, din cauza căreia suferă culturile de măsline şi grâne. Ca să nu mai vorbim de riscul incendiilor de vegetaţie.

În Barcelona, hotelurile caută soluţii să limiteze consumul de apă. Aici, patronii au instalat clepsidre cu nisip în baie, pentru ca oaspeţii să fie atenţi la durata duşului.

Dar tot în Europa găsim şi extrema cealaltă. Noaptea trecută a fost cea mai rece înregistrată de statistici, minus 2 grade, în regiunea belgiană Flandra. Fermierii care cultivă viţă de vie ori pomi fructiferi au făcut noapte albă monitorizând focurile din livezi.

Iar peste Ocean, în Evergreen – Colorado a nins serios, în timp ce statele Florida şi Texas s-au confruntat cu o straşnică furtună cu grindină.

Bucățile de gheață au atins mărimea unor mingi de tenis. Șoferii ghinioniști, surprinși pe șosele de vremea extremă, s-au ales cu mașinile avariate. Zeci de mii de oameni au rămas fără energie electrică din cauza grindinei.

Au rupt drapelul NATO și l-au stropit cu vopsea roșie. Cine a făcut gestul

Protest la sediul Centrului de informare NATO din Chișinău. Un grup de persoane cu deputații neafiliați, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au rupt drapelul NATO și l-au stropit cu vopsea roșie, unimedia.info.

„Astăzi ne-am adunat la sediul celui mai mare bloc militar din lume, care a purtat sute de războaie în diferite părți ale lumii în ultimii 70 de ani și a exterminat milioane de oameni din întreaga lume. Trăim într-o țară liniștită, dar chiar și așa, Moldova pașnică este atrasă într-un bloc militar și în ostilități. În ultimul timp simțim tot mai mult cum țara noastră se umple cu arme, iar problemele sociale sunt neglijate”, a spus Nesterovschi.

La 15 martie, socialistul Alexandru Nesterovschi a anunțat că pleacă din echipa PSRM și se alătură „Mișcării pentru Popor”. Totodată, acesta a declarat că va fi deputat independent în Parlament. Anunțul a fost făcut de către Nesterovschi pe pagina sa de Facebook.

La 25 martie, și deputata Irina Lozovan a anunțat că părăsește Partidul Socialiștilor. Aceasta a menționat că va activa în calitate de deputat independent. Totodată, Lozovan a declarat că se va alătura și ea „Mișcării pentru Popor”.

Foștii deputați ai Partidului Socialiștilor, Irina Lozovan și Alexandru Nesterovschi, care au părăsit recent formațiunea și au aderat la Mișcarea pentru Popor, au anunțat, într-o conferință de presă, că creează un nou partid politic de stânga.

 

Doi tineri și o fată, reținuți după ce au furat 25 de plăcuțe cu numere străine de înmatriculare. Câți bani le cereau proprietarilor
Articolul anterior
Uimitor cum s-a îmbogățit! Firma fiicei lui Peskov a încasat venituri de 70 de ori mai mari după un an de război
Articolul următor