Republica Moldova găzduiește Campionatul European de Haltere

Republica Moldova este gazda unui eveniment sportiv de anvergură în următoarele zile. Din întâi iulie, la „Chișinău Arena” se desfășoară Campionatul European de Haltere, rezervat sportivilor de până la 15 și 17 ani.

post-img

346 de sportivi, din 37 de țări, vor concura la Campionatul European, rezervat vârstelor de până la 15 și 17 ani. Pe lângă halterofili, vor veni și câteva sute de antrenori și alte persoane responsabile. În total, sunt așteptați aproximativ 800 de delegaţi.

Printre participanții la competiţie sunt și 32 de halterofili din Republica Moldova.

Republica Moldova este, în premieră, gazda unei competiții de o asemenea amploare. Totul trebuie să corespundă standardelor internaționale, iar pentru a se reuși acest lucru, din bugetul de stat a fost alocată suma de 500 de mii de euro.

În calitate de gazde, sportivii din Republica Moldova se vor putea bucura de susținerea publicului.

Competiția continentală se desfășoară în perioada 1 – 10 iulie, în Sala Mare a Complexului Sportiv „Chișinău Arena”.

Marea finală Eurovision Song Contest 2024 va avea loc astăzi

Marea finală Eurovision Song Contest 2024 are loc în această seară, la ea participând cele douăzeci de state calificate în urma primei și celei de-a doua semifinale, Suedia – câștigătoarea ediției de anul trecut și statele Big 5, grupul cu cea mai mare contribuție la desfășurarea competiției.

Concursul, care în acest an are loc în orașul suedez Malmö, va fi transmis în direct de la ora 22.00 (21.00 CEST). Moldova nu a acces în finala competiției, transmite IPN.

Finala poate fi urmărită în direct pe pagina de YouTube Eurovision Song Contest, dar și în direct la postul public Moldova 1.

Țările vor evolua în finala concursului conform ordinii: 1.Suedia, 2. Ucraina, 3. Germania, 4. Luxemburg, 5. Olanda, 6. Israel, 7. Lituania, 8. Spania, 9. Estonia, 10. Irlanda, 11. Letonia, 12. Grecia, 13. Regatul Unit, 14. Norvegia, 15. Italia, 16. Serbia, 17. Finlanda, 18. Portugalia, 19. Armenia, 20. Cipru, 21. Elveția, 22. Slovenia, 23. Croația, 24. Georgia, 25. Franța și 26. Austria.

Reprezenta Moldovei la Eurovision Song Contest 2024, Natalia Barbu, cu piesa „In the middle”, nu s-a calificat în finala concursului. Cel mai bun rezultat al Moldovei la Eurovision a fost în anul 2017, atunci când trupa SunStroke Project a obţinut locul 3, cu piesa „Hey Mammaˮ.

Alegeri europarlamentare: 52 de secții de votare, deschise în Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe din România organizează prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din străinătate 915 secții de votare pentru alegerile membrilor din România la europarlamentarele din 9 iunie.

 În Republica Moldova vor fi deschise 52 de secții de votare. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, transmite IPN.

În Chișinău vor fi deschise cele mai multe secții de votare din Moldova: 13, dintre care trei la consulatul general, opt în cadrul mai multor licee din capitală și două la Universitatea de Stat. Două secții de votare vor fi deschise în municipiul Bălți, dintre care unul la consulatul general. Lista secțiilor de votare poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe a României, la secțiunea dedicată alegerilor.

Ministerul roman de Externe reamintește că la alegerile europarlamentare din 9 iunie cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

La scrutinul din 9 iunie  votarea începe la ora locală 07.00 și se încheie la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora locală 23.59.

CNAS aplică acorduri în domeniul securității sociale cu 16 state

Casa Națională de Asigurări Sociale aplică Acorduri în domeniul securității sociale cu 16 state bazate pe principiul proporționalități, iar pe parcursul anului 2023 în baza acordurilor respective au fost stabilite 340 de prestații sociale.

Acordurile aplicate sunt semnate cu: România, Portugalia, Bulgaria, Marele Ducat de Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Grecia și Italia. La 1 iunie anul curent va intra în vigoare și acordul cu Spania, semnat la 21 iulie 2022, transmite IPN.

Cele mai multe prestații sociale stabilite în baza celor 16 acorduri pe parcursul anului 2023 au fost pensii pentru limită de vârstă, peste 290 la număr. De asemenea au fost stabilite în jur de 40 de pensii de dizabilitate și 7 pensii de urmaș.

Persoanele care au atins vârsta de pensionare și au realizat stagiu de cotizare atât în Republica Moldova, cât și în străinătate pot beneficia de totalizarea stagiului de cotizare în ambele state. În Republica Moldova persoana se va adresa la oficiul central al CNAS, iar în străinătate – la instituțiile competente de stabilirea pensiei și altor prestații sociale de la locul de domiciliu. O dată pe an, beneficiarul de pensie va trebui să se prezinte personal la CNAS sau să transmită în original un certificat de viață. Dacă acest lucru nu se întâmplă, pensia se suspendă.

Germania a inaugurat cel mai lung pod pietonal suspendat din Europa! Podul denumit ,,Calea către stele”, deschis publicului
Articolul anterior
Primăria Chișinău va oferi suport finaciar familiilor victimelor atacatorului de la Aeroport
Articolul următor