Republica Moldova înregistrează încă o premieră în domeniul educației. Elevii vor studia Inteligența Artificială datorită proiectului educațional TwentyTu

Republica Moldova va fi printre puținele țări din lume care vor oferi posibilitatea elevilor să obțină cunoștințe temeinice în domeniul Inteligenței Artificiale (AI) – știință care va avea un impact decisiv asupra speciei umane și a dezvoltării umanității.

separator

Datorită potențialului imens de a schimba spre bine viețile oamenilor, proiectul educațional TwentyTu va oferi posibilitatea pentru 80.000 de elevi din toată țară să studieze Inteligența Artificială (AI). Cursul dedicat acestei ramuri revoluționare a informaticii va fi un nou succes înregistrat de Republica Moldova în domeniul educației și va permite copiilor și adolescenților să-și cultive abilitățile necesare pentru a face față provocărilor viitorului și descoperirilor în domeniul tehnologic. Inteligența Artificială (AI) este una dintre cele mai recente invenții ale omenirii și  reprezintă abilitatea unui calculator de a copia funcțiile creierului uman și de a efectua un șir de acțiuni caracteristice oamenilor. Pe parcursul orelor dedicate Inteligenței Artificiale (AI), prin intermediul jocurilor interactive și a orelor practice, copiii vor învăța principiile de bază ale acestei științe.

Ce este Inteligența Artificială și în ce domenii este utilizată cu succes?

Inteligența Artificială (AI) este o ramură a informaticii ce produce tehnologii care emit creierul uman și comportamentele specifice oamenilor. În prezent, o mare parte din viața noastră este dominată de produsele acestei științe: asistenți personali de pe telefoanele mobile (Siri, Google), aplicații care ușurează munca șoferilor, chat bots sau chiar căutarile zilnice prin rețeaua globală.

Medicina este unul dintre domeniile care beneficiază cel mai mult de pe urma Inteligenţei Artificiale. Aparatele moderne pot identifica și stabili diagnosticul pentru un șir de maladii complicate, iar acest lucru este efectuat mult mai rapid decât o fac oamenii. La fel, în baza datelor acumulate despre starea de sănătate a pacientului, în viitor gadgeturile vor putea prescrie tratamente personalizate, în funcție de vârstă, mediul în care trăiește persoana sau stilul său de viață.

Importanța Inteligenței Artificiale (AI) este demonstrată și în domeniul agriculturii, unde sunt utilizate echipaje agricole „deștepte”. Cu ajutorul lor, semințele sunt puse în pământ la o distanță ideală una de alta, iar cantitatea utilizată este optimă. Astfel, fermierii pot crește producția, iar pierderile suferite se reduc la minim.

Proiectul TwentyTu vine să le ofere tinerilor oportunitatea de a învăța această disciplină din școală, pentru a cunoaște fenomenele care mișcă azi lumea înainte.

Ana Chirița, director executiv ATIC: „TwentyTu transformă educația din țară, oferind programe educaționale extracurriculare gratuite, adaptate cerințelor viitorului. Cursurile vor fi predate într-o manieră interactivă, iar elevii vor putea să-și cultive abilitățile care vor fi solicitate în următorii ani la nivel global. Astfel, TwentyTu va crește capitalul uman al țării noastre.”

Radu Marian, manager de proiect, TwentyTu: „Inteligența Artificială este, probabil, ultima invenție a omenirii care fie ne va duce către un progres continuu, fie va însemna sfârșitul nostru ca specie. Anume pentru că este o tehnologie atât de importantă, am decis să oferim ocazia elevilor din țară să studieze AI. În acest mod vom explica generației viitoare cum poate AI îmbunătăți viețile oamenilor.”

Cursurile, susținute în cadrul proiectului TwentyTu, vor acoperi domenii precum robotică, programare interactivă, aplicații mobile, astronomia VR (prin realitatea virtuală), inteligență artificială, antreprenoriat, dezvoltare personală etc.

Roman Sorocan, angajat al companiei Google, membru al Consiliului Consultativ TwentyTu:  „Studierea Inteligenței Artificiale (AI) în școli va provoca o schimbare uriașă în ceea ce privește modul în care un puști se uită la lume. Inteligența Artificială se dezvoltă extrem de rapid, iar până elevii vor ajunge la majorat, produsele acestei științe vor putea fi întâlnite la orice pas. O înțelegere clară a felului în care funcționează inteligența artificială va avea un impact asupra fiecăruia dintre noi. Iar în domeniul științelor, cel mai mult vor avea de beneficiat medicina, chimia, fizica, biologia.”

Cetățenii statelor dezvoltate interacționează în fiecare zi cu produsele AI, iar o eventuală aplicare a acestora în țara noastră ne va deschide noi oportunități.

Roman Sorocan, angajat al companiei Google, membru al Consiliului Consultativ TwentyTu: „Moldova poate progresa foarte mult dacă va investi în Inteligența Artificială, tehnologii, drone. O generație condusă de tineri care conștientizează importanța acestei ramuri va revoluționa țara noastră, mai ales dacă unii dintre ei se vor implica în politică, agricultură și producție. Guvernul poate folosi Al pentru a lupta împotriva corupției, pentru a îmbunătăți procesul de dezvoltare, dar și pentru a reduce costurile de funcționare a statului. Inteligența Artificială este folosită pe larg în alte state ale lumii: UE finanțează cercetarea acestei ramuri, iar China o folosește pentru a lupta împotriva crimelor, în timp ce în SUA, aceasta a adus deja miliarde de dolari. Pentru a ține pasul cu dezvoltarea tehnologiei, Moldova trebuie să-și extindă programele de educație, în condițiile în care, la nivel mondial, există o lipsă acută de specialiști în acest domeniu. Asta în condițiile, în care angajații acestui sector ar putea ridica salarii cu cinci zerouri în coadă.”

Cursurile extrașcolare vor fi predate începând cu luna ianuarie 2019 și se vor încheia în mai 2022. Acestea sunt destinate copiilor (7-12 ani) și adolescenților (13-19 ani) și îi vor ajuta să obțină abilitățile necesare pentru a aplica într-un mod practic și interactiv concepte științifice și inginerești.

Pentru dezvoltarea proiectului a fost lansată o amplă campanie de colectare a fondurilor, astfel toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții pe www.twentytu.md până în data de 22 august 2018.

Suspectul în cazul omorului tinerei gravide din Orhei este un fost polițist! Individul nu-și recunoaște faptele. Este descris ca un om agresiv, care consumă des alcool

Întreaga țară este zguduită de crima macabră în cazul tinerei gravide de 19 ani din Orhei. Fata, însărcinată în șase luni, a fost ucisă cu sânge rece de un fost polițist care a luat-o cu mașina la ocazie. Trupul neînsuflețit al fetei a fost găsit îngropat într-o pădure, după opt zile de căutări de amploare. 

Tânăra gravidă care a dispărut după ce s-a urcat într-o mașină la ocazie, a fost găsită moartă. Circa 1.000 de oameni s-au mobilizat, după ce familia fetei a anunțat dispariția ei la poliție. După 8 zile de căutări de amploare, trupul neînsuflețit al tinerei a fost găsit fără suflare.

Principalul suspect în cazul crimei care a îngrozit Republica Moldova este chiar șoferul care s-a oferit să o ducă acasă. Bărbatul are 45 de ani și a lucrat ca polițist în penitenciar.

Presa scrie că individul este descris de apropiați ca fiind un om agresiv, care consumă des alcool. Suspectul nu își recunoaște faptele și nu vrea să coopereze cu oamenii legii. El se află acum în arest preventiv. 

A fost încadrat în Inspecoratul de Poliție Telenești, după care a fost trimis în satul Chițcanii Vechi, la noi, unde a activat ca șef de post o perioadă, apoi a plecat în Italia cu soția”, a spus Alexandru Tăburceanu, primarul localității Chițcanii Vechi.

În 2011, bărbatul a înființat o afacere în agricultură, care, după cum se arată în portalul guvernamental de date, nu a fost lichidată până acum.

În 2024, Judecătoria Orhei, sediul Telenești, a emis o hotărâre prin care s-a decis încasarea de la Gheorghe Cotorobai, în beneficiul B.C. Moldova-Agroindbank S.A., a sumei de 173.822 de lei cu titlu de datorie și a taxei de stat de 5.214 de lei.

Fostul polițist are doi copii, dar a divorțat în 2020. Soția sa este în continuare stabilită peste hotare.

În ultimii ani, bărbatul a trăit în sat și ducea un mod de viață mai izolat, a scris ZDG.md.

sursa

Meteorologii anunță un nou COD GALBEN de înghețuri

Meteorologii anunță Cod Galben de înghețuri. Avertizarea intră în vigoare mâine, 23 aprilie.

Astfel, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în orele nocturne și ale dimineții se prevăd înghețuri pe arii extinse la suprafața solului cu intensitatea de -1..-3°C și izolat în aer cu intensitatea de -1..-2°C.

Decizie radicală în Italia. Ce se întâmplă, în Milano, după miezul nopții

Autoritățile din Milano au luat o decizie radicală, mai ales într-un oraș cosmopolit și mai ales vibrant, în special noaptea, scrie realitatea.net.

Marco Granelli, viceprimarul pentru securitate publică, a anunțat recent o propunere de interzicere a vânzării de mâncare la pachet după miezul nopții în cartierele populare ale orașului, scrie The Guardian.

De asemenea, barurile și restaurantele vor fi obligate să închidă teraseleîncepând cu ora 00:30 în zilele lucrătoare și cu ora 1.30 în weekend, în speranța că străzile vor fi eliberate de oameni, aducând astfel liniște și pace locuitorilor. Dacă va fi aprobată, această măsură drastică va intra în vigoare începând de luna viitoare și până la începutul lunii noiembrie.

Chiar dacă pizza se numără, de asemenea, printre numeroasele produse de mâncare la pachet vizate de interdicție, adunarea pentru o înghețată la ore târzii din noapte este o parte intrinsecă a culturii italiene, astfel încât perspectiva ca acest deliciu să fie atacat este un pas prea departe pentru mulți.

„Ce face o familie italiană obișnuită în timpul verii? Face o plimbare după cină și își ia o înghețată”, a declarat pentru Observer Marco Barbieri, secretar general al Confcommercio, asociația italiană a comercianților cu amănuntul din Milano. „Este o tradiție clasică și, prin urmare, este clar că, dacă intervii în acest tip de obicei cultural, oamenii nu vor fi fericiți”.

Deși înțelege situația dificilă a celor care locuiesc în zonele unde viața de noapte duce la gălăgie, Barbieri a declarat că interzicerea mâncării la pachet nu va rezolva problema. „O regulă care să interzică oamenilor să bea o sticlă de apă sau să mănânce o înghețată sau o pizza în timp ce se plimbă în Darsena nu va rezolva nimic, deoarece oamenii vor rămâne pe  afară, indiferent de situație. Credeți că un tânăr de 25 de ani va pleca acasă la miezul nopții doar pentru că nu poate să ia ceva de mâncare la pachet? Ce se întâmplă cu turiștii care vor să mănânce o înghețată după miezul nopții? Își dă seama această administrație ce face?”.

Primarul din Milano, Giuseppe Sala, a declarat reporterilor: „Nu pot evita să abordez această problemă, nu este o ciudățenie, ci o nevoie a multora… nu schimbăm regulile universului, ci impunem limite foarte ușoare”.

Se așteaptă ca interdicția să se aplice în 12 zone, inclusiv în cartierele centrale Brera și Ticinese, precum și în Darsena, Arco della Pace și Lazzaretto, alături de arterele aglomerate Corso Como și Corso Garibaldi.

Top cele mai fericite zodii
Articolul anterior
La ”O seară Fetească” vor fi turnate în pahare 1000 de sticle cu vin de la 17 producători!
Articolul următor