Republica Moldova, invitat de onoare la Bookfest București. Maia Sandu: ,,Funcţionăm că un tot întreg, ne dezvoltăm împreună și ne deschidem larg braţele”

Participarea Republicii Moldova în calitate de invitat de onoare al Salonului Internaţional de carte Bookfest reprezintă un privilegiu, o imensă responsabilitate, dar şi un prilej de mare mândrie, pentru că venim de acasă acasă, dinspre ai noştri spre ai noştri, uniţi cu toţii prin largile aripi ale limbii române, a transmis preşedintele Maia Sandu.

„Cu mare emoţie, dar şi cu mare bucurie, salut deschiderea Salonului Internaţional de carte Bookfest, cea mai frumoasă formă posibilă de celebrare a literaturii, a cunoaşterii şi a spiritului creativ uman. Pentru noi, cei din Republica Moldova, această ediţie este de o semnificaţie copleşitoare, pentru că venim de acasă acasă, dinspre ai noştri spre ai noştri, uniţi cu toţii prin largile aripi ale limbii române. E un privilegiu, o imensă responsabilitate, dar şi un prilej de mare mândrie pentru noi să fim în acest an invitaţi de onoare. Este un gest de o deosebită generozitate din partea României, un gest de solidaritate, de sprijin şi de încredere, un gest care depăşeşte limitele literaturii şi ale industriei editoriale”, a subliniat Maia Sandu, în mesajul prezentat consilierul prezidenţial Angela Braşoveanu, transmite agerpres.ro.

Preşedintele Maia Sandu consideră că prezenţa la Bookfest a Republicii Moldova ca invitat de onoare „este un test al calităţii şi o măsură a talentului, a efortului, dedicaţiei şi consecvenţei pentru toţi cei implicaţi în procesul de creare şi promovare a cărţii”. „Şi ei sunt mulţi, autori, editori, redactori, corectori, designeri şi ilustratori, tipografi, distribuitori, promotori, jurnalişti culturali, critici literari, manageri, profesori, bibliotecari şi librari”, a completat ea.

Sandu a arătat că „Bookfest, în ediţia de Bucureşti, precum şi cel în ediţia de Chişinău arată clar că, sub aspect cultural, graniţele nu mai există”.

„Funcţionăm că un tot întreg, ne influenţăm reciproc şi ne dezvoltăm împreună, ne deschidem larg braţele. Voi pentru a ne îmbrăţişa, noi pentru a vă cuprinde. Căldura din ambele părţi este aceeaşi. A fost cale lungă până aici şi în istorie şi în politică şi în carte. Scriitorii şaptezecişti riscau dosare pentru lectura cărţilor în limba română, optzeciştii au dus o luptă acerbă pentru sincronizarea cu literatura de peste Prut, nouăzeciştii au beneficiat de primele burse ale statului român, formându-se ca scriitori la Cluj, Bucureşti, Timişoara sau Iaşi. Douămiiştii şi generaţiile ulterioare s-au scăldat liberi la albia literaturii române fără să-i simtă malurile”, a punctat preşedintele Republicii Moldova.

Maia Sandu şi-a exprimat speranţa că Republica Moldova şi România se vor regăsi în „marea familie europeană”.

„Sperăm cu toţii că ne aflăm într-un punct în care nu există întoarcere, că vom fi toţi, împreună, parte din marea familie europeană, parte a lumii libere, unde cărţile nu sunt arse pe rug şi scriitorii nu putrezesc în gulaguri sau în tranşee, iar cetăţenii de rând nu sunt băgaţi în închisoare pentru o foaie albă sau pentru cuvântul pace”, a mai transmis Maia Sandu.

Cea de-a XVII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest s-a deschis miercuri la Romexpo, Republica Moldova fiind, în acest an invitatul de onoare al evenimentului. Sub sloganul „Te cuprind, Republica Moldova”, o expresie des întâlnită în vorbirea curentă din spaţiul lingvistic şi cultural de peste Prut, echivalentul sintagmei „te îmbrăţişez”, ţara invitată a pregătit aproximativ 40 de evenimente, de care se vor bucura cei care vor trece pragul Pavilionului B2.

O femeie din Strășeni, violată ani la rând de propriul soț

Un bărbat din raionul Strășeni a fost condamnat la 12 ani de închisoare după ce timp de trei ani își viola soția și agresa copiii minori. Sentința a fost pronunțată marți, 24 decembrie, de magistrații Judecătoriei Strășeni, scrie deschide.md.

Potrivit materialelor dosarului, pe parcursul anilor 2019-2022, bărbatul, prin constrângere psihică și amenințând cu răfuială, își viola soția. Individul își argumenta acțiunile prin faptul că victima, care îi este soție, „este obligată să-i satisfacă poftele sexuale”.

Tot în această perioadă, condamnatul își agresa patru copii minori. Conform raportului de expertiză, în urma acțiunilor individului, copiii s-au ales cu traumă psiho-emoțională, stres, anxietate și depresie.

Fiind audiat, acesta nu și-a recunoscut vina. Totuși, procurorii au reușit să-i demonstreze culpabilitatea.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în decurs de 15 zile.

Un sistem AI a atins nivelul uman la un test de „inteligență generală”. Ce ar înseamna acest lucru

Un nou model de inteligență artificială (AI) a obținut recent rezultate la nivel uman la un test conceput pentru a măsura „inteligența generală”. Pe 20 decembrie, sistemul o3 al OpenAI a obținut un scor de 85% la benchmark-ul ARC-AGI, cu mult peste cel mai bun scor AI anterior de 55% și la egalitate cu scorul mediu uman. De asemenea, a dat rezultate bune la un test de matematică foarte dificil. Crearea inteligenței generale artificiale, sau AGI, este obiectivul declarat al tuturor laboratoarelor majore de cercetare AI.

La prima vedere, OpenAI pare să fi făcut cel puțin un pas semnificativ către acest obiectiv, explică doi specialiști în domeniu în publicația The Conversation. În timp ce scepticismul rămâne, mulți cercetători și dezvoltatori AI simt că ceva tocmai s-a schimbat. Pentru mulți, perspectiva AGI pare acum mai reală, urgentă și mai apropiată decât se anticipase.

Pentru a înțelege ce înseamnă rezultatul o3, trebuie să înțelegem despre ce este vorba în testul ARC-AGI. În termeni tehnici, este un test al „eficienței eșantionului” a unui sistem AI în adaptarea la ceva nou – câte exemple de situație nouă trebuie să vadă sistemul pentru a-și da seama cum funcționează. Un sistem AI precum ChatGPT (GPT-4) nu este foarte eficient în eșantionare. A fost „antrenat” pe milioane de exemple de text uman, construind „reguli” probabilistice despre combinațiile de cuvinte care sunt cele mai probabile. Rezultatul este destul de bun la sarcini comune. Este prost însă la sarcini neobișnuite, pentru că are mai puține date (mai puține mostre) despre acele sarcini. Până când sistemele AI pot învăța dintr-un număr mic de exemple și se pot adapta cu mai multă eficiență a eșantionului, acestea vor fi utilizate numai pentru lucrări foarte repetitive și pentru cele în care defecțiunile ocazionale sunt tolerabile. Capacitatea de a rezolva cu acuratețe probleme necunoscute sau noi din eșantioane limitate de date este cunoscută drept capacitatea de a generaliza. Este considerat pe scară largă un element necesar, chiar fundamental, al inteligenței.

Fiecare întrebare oferă trei exemple din care să înveți. Sistemul AI trebuie apoi să descopere regulile care „generalizează” de la cele trei exemple la al patrulea. Reguli slabe și adaptare Nu știm exact cum a făcut OpenAI, dar rezultatele sugerează că modelul o3 este foarte adaptabil. Din doar câteva exemple, găsește reguli care pot fi generalizate. Pentru a descoperi un model, nu ar trebui să facem presupuneri inutile sau să fim mai specifici decât trebuie să fim cu adevărat. În teorie, dacă poți identifica regulile „cele mai slabe” care fac ceea ce vrei, atunci ți-ai maximizat capacitatea de a te adapta la situații noi. Ce înțelegem prin cele mai slabe reguli? Definiția tehnică este complicată, dar regulile mai slabe sunt de obicei cele care pot fi descrise în afirmații mai simple.

Incendiu puternic într-un azil de bătrâni din München. 15 persoane s-au ales cu arsuri

Cinsprezece persoane au fost rănite uşor în urma unui incendiu izbucnit într-un cămin de bătrâni din oraşul german München în Ajunul Crăciunului, a anunţat brigada de pompieri într-un comunicat dat publicităţii miercuri, scrie digi24.ro.

Cauza incendiului şi amploarea pagubelor rămân pe moment neclare, informează DPA, potrivit Agerpres. 

Potrivit informaților prezentate de serviciul de pompieri din capitala Bavariei, flăcările au izbucnit într-o cameră de la etajul al treilea al clădirii. Ca urmare, focul s-a extins rapid la acoperiș și la turn.

Autoritățile germane investighează cauza incendiului.

Căminul de bătrâni este situat în cartierul Altstadt-Lehel, lângă malul râului Isar, și este cel mai vechi cămin de bătrâni din oraș, fondat în 1857 de Societatea Catolică Sfântul Vincent de Paul. Clădirea istorică adăpostește o casă-biserică cu un turn clopotniță.

Ion Munteanu a câștigat concursul pentru funcția de procuror general
Articolul anterior
Filmul unui moldovean va avea premiera mondială la un festival din China
Articolul următor