Republica Moldova marchează sărbătoarea națională dedicată Limbii Române

La 27 august 1989, peste 70.000 de participanţi la Marea Adunare Naţională s-au pronunţat pentru decretarea limbii române ca limbă de stat. Limba română este vorbită de 28 de milioane de oameni, printre care pentru 24 de milioane de persoane această limbă este maternă.

Astăzi se sărbătorește Ziua Limbii Române - GAZETA de SUD

Mai multe manifestări cultural-artistice, dedicate Zilei Limbii Române, vor avea loc astăzi în capitală și în întreaga țară.

Conform programului Primăriei municipiului Chișinău, astăzi, începând cu ora 10:00, vor avea loc depuneri de flori în scuarul „Mihai Eminescu” și pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

De la ora 10:30, în Grădina Publică ,,Ștefan cel Mare și Sfânt”, va avea loc deschiderea oficială a programului muzical – literar, cu genericul „Odă Limbii Române”, iar în cadrul evenimentului vor fi decernate diplome premianților tradiționalului concurs municipal „Dictare pentru fiecare”, ediția a VI-a.

Tot aici chișinăuienii și oaspeții capitalei vor avea parte de un program cu participarea personalităților notorii din domeniul culturii, reprezentanți ai Uniunii Scriitorilor și artiști consacrați: Teo Chiriac, Arcadie Suceveanu, Vladimir Beșleagă, Ion Hadârcă, Cristi Aldea Teodorovici, Cristina Pintilie, Cristina Scarlat, Viorel Burlacu, Vali Boghian etc.

Evenimentul cultural din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” va fi încununat de „Orchestra municipală de muzică populară a Fraților Advahov” și soliștii: Zinaida Julea, Nicolae Glib, Doina Sulac și Fetele din Botoșani.

La ora 12.00, la Universitatea de Stat din Moldova va fi inaugurată cea de-a V-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău.  Începând cu ora 14.00, pe Terasa Uniunii Scriitorilor din Moldova vor fi lansate volumele ” ’20. Antologia de poezie tânără”, selecție și prefață de Lucia Țurcanu și ”Terasa galbenă” de Arcadie Suceveanu, iar la 15.00, la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” –  volumul „Maria Cosniceanu: în slujba numelui corect”,  monografie bibliografică” + CD + versiune electronică (autori- alcătuitori Elena Ungureanu și Zinaida Tâmbur), dedicată reputatei lingviste Maria Cosniceanu, doctor în filologie, care a activat întreaga viață la Institutul de Filologie al AȘM. Tot la 15.00, la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” va fi inaugurată expoziția-concurs de artă plastică contemporană  ”Saloanele Moldovei”, ediția a XXXII-a.

De asemenea, începând cu ora 19:00, pe strada Pietonală „Eugen Doga”, Primăria Chișinău invită cetățenii să urmărească un spectacol de muzică și poezie cu genericul „Suntem în cuvânt și-n toate…”, prezentat de Aldea Teodorovici Orchestra, Natalia Barbu și Cătălin Josan. În cadrul spectacolului va avea loc și promovarea poeziei autohtone de către: Ninela Caranfil, Nicolae Jelescu, Ioana Isac, Maria Pilchin și Andrei Sochircă.

img22006505

sursa

Un cetățean turc, reținut după ce a estorcat 7.000 de euro de la un om de afaceri din Chișinău

Ofițerii CNA și procurorii au reținut în flagrant un cetățean al Turciei în momentul primirii unei sume de 7000 de euro de la un om de afaceri din  capitală. Banii ar fi fost estorcați pentru stoparea unor pretinse investigații efectuate de poliție, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor acumulate, bănuitul i-ar fi comunicat denunțătorului, care conduce  împreună cu un alt cetățean turc o companie specializată în servicii de call-centru, că Poliția ar investiga anumite aspecte legate de activitatea acestora. Astfel, pentru a-i determina pe oamenii legii să adopte o decizie favorabilă pe marginea investigațiilor, bănuitul ar fi cerut 7000 de euro.

Pe acest caz a fost pornită o urmărire penală în temeiul art. 326 cod penal – traficul de influență. În urma acțiunilor ofițerilor CNA, a fost documentată transmiterea banilor, soldată cu reținerea în flagrant a cetățeanului turc și plasarea acestuia în izolator pentru 72 de ore.

Toate acțiunile au avut loc sub conducerea procesuală a procurorilor din cadrul Procuraturii mun. Chișinău. Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabilă a instanței de judecată.  

Vitezoman surprins cu 180 km/h în apropiere de Peresecina, într-o zonă unde s-au înregistrat 29 de accidente

În această dimineață, polițiștii de patrulare au surprins un șofer de 28 de ani care conducea un Ford cu viteza de #179_km/h, pe traseul R6 (Chișinău-Orhei), în apropierea satului Peresecina, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Șoferul a depășit limita legală cu 89 km/h, iar conform legii, acesta riscă o amendă de până la 5.000 lei și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de la 60 la 90 de zile.

Amintim că acest segment de drum este unul cu risc sporit de accidente!

De la începutul anului, în această zonă s-au înregistrat 29 de accidente rutiere, în urma cărora o persoană și-a pierdut viața, iar altele 10 au suferit traumatisme.

Frigul se lasă peste toată Republica Moldova

Vreme rece în toată țara! Temepraturile continuă să scadă și vor fi azi, 14 noiembrie, între 4 – 8 grade Celsius, în timpul zilei. Odată cu lăsarea serii, figul se va accentua, iar mercurul din termometre va ajunge în timpul nopții la -2 grade Celsius, informează unica.md.

Cerul va fi înnorat și s-ar putea să fie lapoviță.

Mâine,temperaturile vor rămâne neschimbate. Maximele vor fi de 5 – 8 grade Celsius.

Mihail Gorbaciov, primul și ultimul președinte al URSS, a murit la vârsta de 92 de an
Articolul anterior
Fosta notară a lui Plahotniuc a fost eliberată din Penitenciarul 13 și plasată în arest la domiciliu. Procurorii contestă decizia judecătorilor
Articolul următor