La 27 august 1989, peste 70.000 de participanţi la Marea Adunare Naţională s-au pronunţat pentru decretarea limbii române ca limbă de stat. Limba română este vorbită de 28 de milioane de oameni, printre care pentru 24 de milioane de persoane această limbă este maternă.
Mai multe manifestări cultural-artistice, dedicate Zilei Limbii Române, vor avea loc astăzi în capitală și în întreaga țară.
Conform programului Primăriei municipiului Chișinău, astăzi, începând cu ora 10:00, vor avea loc depuneri de flori în scuarul „Mihai Eminescu” și pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.
De la ora 10:30, în Grădina Publică ,,Ștefan cel Mare și Sfânt”, va avea loc deschiderea oficială a programului muzical – literar, cu genericul „Odă Limbii Române”, iar în cadrul evenimentului vor fi decernate diplome premianților tradiționalului concurs municipal „Dictare pentru fiecare”, ediția a VI-a.
Tot aici chișinăuienii și oaspeții capitalei vor avea parte de un program cu participarea personalităților notorii din domeniul culturii, reprezentanți ai Uniunii Scriitorilor și artiști consacrați: Teo Chiriac, Arcadie Suceveanu, Vladimir Beșleagă, Ion Hadârcă, Cristi Aldea Teodorovici, Cristina Pintilie, Cristina Scarlat, Viorel Burlacu, Vali Boghian etc.
Evenimentul cultural din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” va fi încununat de „Orchestra municipală de muzică populară a Fraților Advahov” și soliștii: Zinaida Julea, Nicolae Glib, Doina Sulac și Fetele din Botoșani.
La ora 12.00, la Universitatea de Stat din Moldova va fi inaugurată cea de-a V-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău. Începând cu ora 14.00, pe Terasa Uniunii Scriitorilor din Moldova vor fi lansate volumele ” ’20. Antologia de poezie tânără”, selecție și prefață de Lucia Țurcanu și ”Terasa galbenă” de Arcadie Suceveanu, iar la 15.00, la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” – volumul „Maria Cosniceanu: în slujba numelui corect”, monografie bibliografică” + CD + versiune electronică (autori- alcătuitori Elena Ungureanu și Zinaida Tâmbur), dedicată reputatei lingviste Maria Cosniceanu, doctor în filologie, care a activat întreaga viață la Institutul de Filologie al AȘM. Tot la 15.00, la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” va fi inaugurată expoziția-concurs de artă plastică contemporană ”Saloanele Moldovei”, ediția a XXXII-a.
De asemenea, începând cu ora 19:00, pe strada Pietonală „Eugen Doga”, Primăria Chișinău invită cetățenii să urmărească un spectacol de muzică și poezie cu genericul „Suntem în cuvânt și-n toate…”, prezentat de Aldea Teodorovici Orchestra, Natalia Barbu și Cătălin Josan. În cadrul spectacolului va avea loc și promovarea poeziei autohtone de către: Ninela Caranfil, Nicolae Jelescu, Ioana Isac, Maria Pilchin și Andrei Sochircă.