Republica Moldova nu a acreditat observatori ruși la alegerile locale din 5 noiembrie. Moscova, indignată de această decizie

Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a transmis că nu comentează motivele care stau la baza acestei decizii, întrucât „aceasta ține de competența autorităților publice”, potrivit publicației „NewsMaker” din Republica Moldova, scrie libertatea.ro.

Rodica Sîrbu, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova, a declarat, marți, că lista observatorilor desemnați a OSCE a fost consultată de autoritățile de profil ale statului, iar acestea au „recomandat” Comisiei să se abțină de la acreditarea „unor persoane”. „Autoritățile competente ale statului se consultă cu privire la lista observatorilor numiți. Autoritățile competente au dreptul de a exprima o opinie cu privire la observatorii desemnați. În acest caz, Comisiei Electorale Centrale i s-a recomandat să se abțină de la acreditarea anumitor persoane”, a transmis Rodica Sîrbu.

Comisia a remarcat că numărul observatorilor cărora li s-a refuzat acreditarea este nesemnificativ, dar nu comentează motivele care stau la baza acestei decizii, întrucât „aceasta ține de competența autorităților publice”.

Reprezentanța Permanentă a Rusiei la OSCE a publicat o declarație oficială în care a anunțat că CEC din Republica Moldova nu a acreditat observatori ruși în cadrul misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa pentru monitorizarea alegerilor locale.

Rusia a condamnat decizia luată de autoritățile de la Chișinău, pe care au calificat-o drept una „politizată” și „antirusească”.

„Din cauza prejudecății sale antirusești, nu este pentru prima dată când Chișinăul încalcă cu rea intenție angajamentele internaționale în domeniul electoral adoptate în cadrul OSCE. Cerem ca autoritățile Moldovei să revină la îndeplinirea cu bună-credință a angajamentelor electorale și ca liderii ODIHR să ia măsuri urgente pentru a îndrepta situația”, se arată în declarația reprezentanților Rusiei la OSCE.

Comisia Electorală Centrală a anunțat că peste 1.500 de observatori naționali și internaționali vor monitoriza alegerile locale din 5 noiembrie. CEC a acreditat, marți, 1 noiembrie, ultimii observatori, dintre care 401 vor fi din afara țării.  Cei 1.092 de observatori naționali care vor monitoriza scrutinul electoral sunt reprezentanți a opt asociații publice din Moldova. Majoritatea observatorilor au fost acreditați la cererea Promo-LEX.

18 elevi de clasa a III-a și un profesor au ajuns la spital după un experiment eșuat la o lecție

18 elevi și un profesor de la o școală primară din Tennessee, SUA, au ajuns la spital după un experiment științific eșuat, scrie stirileprotv.ro.

Elevii de clasa a treia făceau experimente științifice și mai mulți au spus că au început să se simtă rău după un experiment cu gheață carbonică.

Copiii au acuzat stări de greață și au mers la asistenta medicală a școlii, care a alertat imediat conducerea instituției de învățământ.

Elevii au fost transportați la spitalele din zonă, iar după câteva ore au ajuns în siguranță la părinți.

Gheața carbonică este dioxid de carbon în formă solidă și este periculoasă dacă se topește și este inhalată într-un spațiu care nu este aerisit.

Eveniment copleșitor la 2.000 km. de casă! O promoție de moldoveni și-au invitat prima învățătoare și foștii profesori la o întâlnire cu absolvenții, în Italia

Un eveniment copleșitor a avut loc, zilele acestea, într-un oraș din Italia, acolo unde o promoție de moldoveni au organizat o întâlnire cu absolvenții la care și-au invitat foștii profesori, care în prezent muncesc în această țară. Mai mult, în aceeași țară e stabilită și prima lor învățătoare, care a fost și ea invitată la această întâlnire cu absolvenții. Evenimentul a avut loc într-un restaurant din regiunea Padova.

Astfel, la peste 2.000 km. distanță de casă, promoția anului 1999 a Gimnaziului din satul Răciula, raionul Călărași, care peste ani s-au pomenit mai toți în străinătate, acolo unde s-au stabilit cu traiul sau muncesc, au decis, la cei 25 de ani de la absolvirea școlii, să organizeze o întâlnire cu absolvenții în Italia. Și asta pentru că foștii lor profesori, în număr mare, la fel locuiesc și muncesc acolo. În total, evenimentul a adunat circa 45 de persoane.

Mai mult, conaționalii noștri au reușit să o surprindă și să-i ureze ”La mulți ani” primei lor învățătoare, Ludmila Ciobanu.

Unii dintre cei prezenți au fost nevoiți să parcurcă sute de kilometri pentru a ajunge la eveniment. Una dintre fostele absolvente a venit, împreună cu familia, tocmai din Madrid, Spania, pentru a fi alături de foștii colegi în această zi.

”Emoții la maximum la unul dintre cele mai emoționante și frumoase evenimente organizate de noi, cei mai uniți colegi de clasă. La peste 2.000 Km distanță de casă, la peste 25 ani de la absolvirea școlii, am reușit să o surprindem și să-i urăm La Mulți Ani, Primei Învățătoare dnei Ludmila Ciobanu. Am depănat amintiri din anii copilăriei și adolescenței, ne-am amintit de fiecare coleg și am savurat amintirea anilor petrecuți împreună . Ne-am bucurat de prezența profesorilor care au reușit să ne fie alături și complici în acest frumos eveniment!

Scumpi Dascăli, ne închinăm în fața voastră și vă mulțumim pentru efortul depus , la temelia noastră se află și munca voastră! Mulțumim colegilor pentru urări și gânduri bune. Vă așteptăm cu drag în Italia!”, scrie Paulina Mutu, una dintre absolvente, pe pagina sa de Facebook.

Trebuie să menționăm faptul că, la întâlnirea cu absolvenții organizată în satul natal al acestora, la Gimnaziul din satul Răciula, acolo unde era așteptată această promoție, în data de 3 februarie curent, a fost prezent doar un fost coleg al acestora. Trist, dar acesta a stat singur la masa unde trebuiau să fie și foștii lui colegi, care s-au împrăștiați prin lume.

În clasa promoției anului 1999 a gimnaziului din satul Răciula au fost în jur de 30 de absolvenți.

Cea mai frumoasă tânără din Moldova a plecat la Miss World 2024, în India

Cea mai frumoasă fată din Moldova a plecat la concursul de frumusețe Miss World 2024, care va avea loc în India. Este vorba despre Diana Spotarenco, scrie SHOK.md.

Diana Spotarenco a publicat rețelele de socializare imagini înainte de plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Cea mai interesantă călătorie din viața mea începe acum! Sunt atât de încântată. Hai Moldova!!! Pe curând, India”, a semnat Diana Spotarenco.

Diana Spotarenco a devenit cunoscută când a obținut titlul Miss Modova 2023.

Batalionul cu Destinație Specială ”Fulger” a împlinit 31 de ani de activitate
Articolul anterior
Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a contestat în instanță decretul prin care a fost demis
Articolul următor