Republica Moldova se va număra printre puținele state din lume, care vor avea un Acord de liber schimb cu Elveția

Guvernul de la Berna va aloca 2 000 000 de franci elvețieni pentru gestionarea crizei refugiaților și, totodată, va deschide piața pentru producătorii din R. Moldova. Promisiunea a fost făcută astăzi la Chișinău de către președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, după întrevederea cu Maia Sandu.

May be an image of 2 people, people standing and indoor

„Este pentru prima dată când un președinte al Confederației Elvețiene vine în R. Moldova. Mi-aș fi dorit ca această vizită să fi fost în alte circumstanțe. Totuși, cred că această vizită are o importanță deosebită din punct de vedere simbolic, în contextul celor 30 de ani de relații diplomatice. Această vizită se impunea de vreo 20 de ani”, a precizat Cassis.

Discuțiile dintre Maia Sandu și Ignazio Cassis s-au axat mai mult pe războiul din Ucraina și provocările cu care se confruntă R. Moldova, în contextul în care deja peste 360 de mii de refugiați ucraineni au intrat pe teritoriul republicii noastre.

„Atacul militar rus cauzează suferințe teribile în Ucraina. Acest atac plasează toată Europa, în special țările vecine, în fața unor provocări considerabile. Am fost impresionat de solidaritatea de care dați dovadă față de persoanele afectate direct de acest război. Sunt impresionat de eforturile depuse de țara dvs. mică în gestionarea crizei refugiaților. Această criză afectează echilibrul întregii țări. Vreau să exprim recunoștința Elveției pentru autorități, dar și pentru populația R. Moldova”, a adăugat Cassis.

May be an image of 10 people, people standing and indoor

Oficialul elvețian a subliniat că Guvernul de la Berna va aloca 2 000 000 de franci elvețieni (circa 1,95 de milioane de euro) Republicii Moldova pentru gestionarea crizei: „Acești bani se adaugă la investițiile pe care le facem în fiecare an pentru a vă ajuta să luptați împotriva corupției și de a crea bazele unui stat stabil și prosper. Totodată, am expediat 20 de tone de material de protecție, lenjerie etc. Am delegat experți în domeniul umanitar, care sunt aici și ajută la crearea structurilor necesare. Puteți conta pe sprijinul Elveției pentru a face față crizei. Niciodată nu ne-am fi imaginat că, în secolul XXI, în Europa s-ar putea întâmpla așa ceva. Elveția a condamnat puternic această încălcare brutală a dreptului internațional. A adoptat nu doar sancțiunile UE, dar a mers mai departe. Au fost sancționați și alți oligarhi, care nu au fost incluși în lista UE”.

Președintele Confederației Elvețiene a promis că țara sa își va deschide piața pentru produsele moldovenești și a invitat-o pe Maia Sandu să întreprindă o vizită oficială în Elveția.

May be an image of 1 person, standing and indoor

„Întrevederea de astăzi s-a axat mult pe războiul din Ucraina, dar nu noi am ales acest subiect, e realitatea în care trăim. Doresc foarte mult să întreprindeți o vizită oficială în Elveția cât mai curând posibil, când se va termina războiul. Aveți de înfruntat multe provocări și vă dorim multă forță și curaj. Noi suntem alături de dvs. Vreau să vă dau asigurări că vom deschide piața pentru produsele din R. Moldova. E vorba de semnarea unui acord de liber schimb cu țările EFTA, Asociației Europene a Liberului Schimb. Acest acord ar oferi oportunități suplimentare de export pentru produsele moldovenești, în special în contextul regional existent și al necesității stringente de reorientare a acestora. Acesta și este motivul pentru care noi acum discutăm despre un acord de liber schimb cu clubul țărilor care fac parte din EFTA. Dorim să avem un acord de liber schimb cu R. Moldova anume pentru a deschide piața, pentru a anula aceste taxe vamale. Aceste discuții au loc, dar sunt multe detalii care trebuie puse la punct. Urmează să decidem ce facem cu produsele agricole, de exemplu. Avem asemenea acorduri cu vreo 30 de țări din lume și în cadrul acestui club vom fi foarte implicați pentru a pune în aplicare acest acord. Suntem interesați să favorizăm schimburile între R. Moldova și Elveția”, a conchis Cassias.

De partea cealaltă, președinta Maia Sandu a menționat că R. Moldova are o cooperare foarte bună cu Elveția. „Biroul pentru Cooperare și Dezvoltare al Elveției, care activează în republica noastră din anul 2000, a sprijinit numeroase proiecte de dezvoltare în domenii esențiale precum dezvoltarea locală, sistemul de sănătate, turismul rural sau migrația. Domnule președinte, mi-aș fi dorit să ne vizitați în timp de pace, pentru a discuta extinderea cooperării noastre. Din păcate, de aproape o lună, regiunea noastră trăiește cu realitatea războiului alături.

Războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei a adus instabilitate și multă durere oamenilor din țara vecină. Din prima zi a conflictului, R. Moldova a condamnat ferm agresiunea militară și a chemat la restabilirea păcii. R. Moldova a deschis hotarele sale pentru a adăposti oamenii din țara vecină, care fug de război. Peste 360 de mii de oameni din Ucraina au intrat în R. Moldova din 24 februarie. Aproximativ 100 de mii au rămas aici, în R. Moldova”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a punctat că R. Moldova are resurse limitate, iar numărul mare al refugiaților pune presiune pe sistemul de stat și pe capacitățile republicii noastre. „Am cerut ajutorul partenerilor, al comunității internaționale pentru sprijin în gestionarea fluxului de refugiați, dar și în relocarea refugiaților care doresc să plece mai departe. Războiul din Ucraina are loc chiar la hotarul R. Moldova. Acest conflict va afecta profund și pe termen lung situația economică, socială și de securitate din R. Moldova.

Antreprenorii noștri simt deja aceste efecte. Importatorii și exportatorii legați de piețele din Est suferă pierderi mari. Moldova ratează investiții. Securitatea economică a regiunii rămâne complicată. În acest context, deschiderea piețelor alternative – cum ar fi cea a Elveției – pentru produsele noastre care nu mai pot ajunge pe piețele din Est din cauza războiului ar fi un gest de sprijin clar și univoc pentru antreprenorii din Moldova.

Dorim să extindem cooperarea noastră bilaterală și în alte domenii. Ele includ prevenirea și combaterea corupției, cooperarea agențiilor specializate din țările noastre pentru recuperarea activelor rezultate din fraude. De asemenea, cred că avem un potențial mare de cooperare în domeniul energiei regenerabile, eficienței energetice, cercetării, politicii medicamentelor, protecției mediului și celui de securitate”, a mai spus Maia Sandu.

Turneu plin de grație la Chișinău! Peste 300 de sportive din 7 țări au luat parte la prima ediție „Chisinau Rhythmic Stars”

Peste 300 de sportive din 7 țări (Republica Moldova, România, Luxemburg, Israel, Ucraina, Irlanda și Austria), au participat weekendul trecut la prima ediție a Turneului Internațional „Chisinau Rhythmic Stars”.

Sportivele au concurat la toate categoriile de vârstă, cele mai mici fiind sportivele născute în anul 2018.

Gimnastele au concurat la probele pe obiecte – coardă, minge, cerc, măciuci și panglică.

La aceste categorii conform clasamentului AA s-au plasat:
Categoria 2011 A

  1. GRAAS Paris (Luxemburg, Rythmo-Cats Luxembourg)
  2. JELEV Vlada (Moldova, ȘS Speranța)
  3. ULVOCZKIl Rebecca (România, CS UNEFS Bucuresti)

Categoria 2010 A

  1. BULAT Polina (Moldova, ȘS Speranța)
  2. CATANA Anastasia (Moldova, ȘS Speranța)
  3. STASANE Emilia (Luxemburg, Rythmica Lux Schuttrange)

Categoria 2009 A

  1. RĂUTU Bianca Larisa (România, C.S.S Unirea Iasi)
  2. MARTYNE Nicole Anna (Israel, Macabi Or Aqiva)
  3. TILINCA IZABELA (România, CS VICTORIA CUMPANA)

Categoria Senioare A

  1. VERDES Andreea (Romania, C.S.S Unirea Iași)
  2. MOTRICALA Gloria (Moldova, ȘS Speranța)
  3. BULAT Sofia (Moldova, ȘS Speranța)

Una dintre cele mai impresionante evoluții a avut-o sportiva din România, de la Clubul Sportiv Unirea din Iași – Andreea Verdeș, care a obținut 5 medalii de aur (pe individual compus, la cerc, minge, panglică și măciuci). Andreea Verdeș este sportivă de renume mondial, care va reprezenta România și la Cupa Europeană de la Baku din data de 3-5 mai 2024, la care urmează să participe și sportivele din Republica Moldova – Emilia Beznos, Gloria Motricală, Polina Bulat și Anastasia Catana, ultimele trei au obținut, de asemenea locuri de frunte în cadrul turneului.
Emilia Beznos nu a participat la turneu, deoarece s-a aflat exact în această perioadă la Tașkent, unde a reprezentat Republica Moldova la Cupa Mondială.
Junioara Anastasia Catană, care a evoluat la categoria Junioare A și a fost medaliată cu argint a reușit să impresioneze reprezentanții asociației britanice Hope4, care au decis să-i ofere Anastasiei o bursă lunară și să o susțină în cariera sportivă.

Obiectivul principal al turneului este de a oferi gimnastelor din Republica Moldova o arenă competițională de nivel internațional la ele acasă, de a dezvolta parteneriate cu cluburile sportive din alte țări în vederea schimbului de experiență, de a identifica cele mai talentate sportive și a promova la nivel național gimnastica ritmică.

Prima ediție a Turneului Internațional „Chisinau Rhythmic Stars” a fost organizată de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport în parteneriat cu Federația de Gimnastică Ritmică Sportivă din Republica Moldova cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Chișinău.

Găselniță șocantă! Arheologi amatori au descoperit un obiect roman misterios „complet unic”

Arheologi amatori din Anglia au dezgropat unul dintre cele mai mari dodecaedre descoperite vreodată, însă modul în care aceste obiecte erau folosite rămâne „una dintre marile enigme ale arheologiei”, potrivit CNN citat de digi24.ro.

Obiectul cu 12 fețe este unul din 33 de dodecaedre din Britania romană care au fost descoperite până acum și unul din aproximativ 130 descoperite în întreaga lume. Ele sunt considerate „una dintre marile enigme ale arheologiei”, potrivit Norton Disney History and Archeology Group, un grup de amatori din regiunea Lincolnshire, unde obiectul a fost descoperit în iunie. Dodecaedrul are 8 centimetri în diametru, este gol la interior și acoperit cu 12 găuri de mărimi diferite. Obiectul vechi de 1.700 de ani va fi expus la Muzeul Lincoln din 4 mai până la începutul lunii septembrie.

Obiectul este unul dintre cele mai mari exemplare de dodecaedre descoperite până acum.

Experții nu sunt siguri la ce erau folosite aceste obiecte de către romani. „Este complet unic”, a spus și Richard Parker, secretar al grupului de arheologi amatori, care a precizat că, spre deosebire de alte obiecte de acest gen descoperite în trecut, noul dodecaedru este neavariat. „Trebuie să fi fost un motiv foarte important pentru ca obiectul să fie îngropat în pământ în felul acesta”, a spus Parker. Dodecaedrele nu sunt descrise în literatura romană și nici nu apar în mozaicuri, potrivit lui Parker. Obiectele au și câteva caracteristici care fac foarte dificilă determinarea adevăratului lor scop. Toate obiectele descoperite au dimensiuni diferite, ceea ce înseamnă că nu erau folosite pentru măsurare. Din moment ce nu prezintă niciun semn de uzură este puțin probabil ca obiectul să fi fost folosit ca instrument.

Grupul lui Parker a propus o ipoteză despre utilitatea obiectului: „Cel mai probabil era un fel de obiect religios sau ritualic. Romanii erau un grup foarte superstițios și în general aveau nevoie să vadă semne care să le permită să ia decizii în vieților lor de zi cu zi.” Dodecaedrul a fost descoperit în apropierea unei figurine cu „conotații religioase puternice” care prezintă un zeu roman călare. Artefactul a fost descoperit în 1989 cu detectorul de metale, acest tip de figurină fiind găsit „de multe ori în temple”. Organizația plănuiește să se întoarcă la situl arheologic anul acesta pentru a realiza mai multe excavații, despre care Parker speră că îi vor ajuta să stabilească la ce era folosită locația. Faptul că dodecaedrul a fost descoperit într-un sit arheologic îi va ajuta pe specialiști să rezolve misterul acestor obiecte – în cazul multor dodecaedre găsite acum 200 sau 300 de ani nu se cunoaște contextul în care au fost descoperite, potrivit lui Parker. „Este o poveste destul de complexă pe care de-abia începem să o descoperim”, a adăugat Parker.

Schemă uriașă de contrabandă cu piese auto, de 6.000.000 de lei și patru persoane bănuite, urmare a perchezițiilor în mai multe localități. VIDEO!

Ofițerii Poliției de Frontieră și procurorii PCCOCS anunță deconspirarea unei scheme de contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de circa 6.000.000 lei. 

Cantitățile impunătoare au fost ridicate urmare a peste 10 percheziții desfășurate în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. Astfel, oamenii legii au indisponibilizat peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și accesorii pentru automobile. De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare prezumptiv legate de infracțiunea investigată, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse în Moldova, în afara controlului vamal.  Scopul acestora era să le pună ulterior în vânzare, la stațiile de dezasamblare.

Urmare a perchezițiilor, celor patru bărbați cu vârste de 34-49 ani bărbați le-a fost atribuit statutul de bănuit. Menționăm, în privința unuia din ei procurorii PCCOCS au trimis spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, un dosar penal anunțat public în iulie 2023 – contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Rusia vrea să răzbune memoria soldaţilor ale căror morminte dintr-un cimitir din Iaşi au fost marcate cu simbolurile invadării Ucrainei
Articolul anterior
Kim Jong-un a dat ordinul unei mobilizări masive de soldați în Phenian
Articolul următor