Republica Moldova și Ucraina au demarat controlul comun în punctul de trecere pentru trafic feroviar „Novosaviţkoe – Cuciurgan”. Denys Shmyhal: „Mulțumesc Moldovei pentru susținerea fermă a Ucrainei”

R. Moldova și Ucraina au semnat astăzi un acord privind demararea controlului comun la punctul de trecere pentru trafic feroviar „Novosaviţkoe-Cuciurgan” pe teritoriul Ucrainei, în scopul fluidizării traficului de mărfuri între cele două state. Prim-ministrul Dorin Recean și omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, au participat în format de videoconferință la ceremonia de semnare a documentului.

Protocolul privind controlul comun în punctul de trecere pentru trafic feroviar „Novosaviţkoe – Cuciurgan” a fost semnat la Palanca de către conducerea Serviciului Vamal și a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră la întrevederea patrulaterală a conducătorilor autorităților vamale și de frontieră moldo-ucrainene.

„Este un pas important pentru a crește capacitatea de procesare la frontiera noastră comună. E un alt semn de solidaritate în care ajutăm oamenii de afaceri din Ucraina să tranziteze marfa prin republica noastră cu destinația România și țările Uniunii Europene. Vreau să mulțumesc echipelor care au lucrat la acest acord, o acțiune concretă prin care demonstrăm că putem ajuta țara vecină”, a menționat Recean.

Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, s-a referit la impactul favorabil pentru diversificarea comerțului bilateral și consolidarea în continuare a „Culoarelor de solidaritate” spre UE.

„Mulțumesc Guvernului R. Moldova pentru susținerea fermă a Ucrainei. Facem astăzi următorul pas concret pentru fluidizarea traficului feroviar. Calea ferată are o importanță strategică pentru cooperarea noastră bilaterală. Ucraina este un partener economic important al R. Moldova. Avem toate posibilitățile să diversificăm căile comerciale pentru a spori exporturile și a asigura bunăstarea ambelor state, în pofida agresiunii brutale a Rusiei”, a conchis premierul ucrainean.

Prim-miniștrii au discutat și despre cooperarea în domeniile infrastructurii, energeticii, agriculturii și comerțului, inclusiv în contextul înțelegerilor convenite în cadrul întâlnirii copreședinților Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare economică, din 29 septembrie, de la Odesa.

Oficialii au convenit semnarea până la sfârșitul anului 2023 a Protocoalelor de organizare a controlului în comun în alte 7 puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene.

De menționat că în anul 2022, exporturile în țara vecină au crescut de opt ori, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar tendința de creștere este menținută și în acest an.

Rusia a atacat Odesa cu drone şi rachete, noaptea trecută

Rusia a atacat orașul-port Odesa cu drone și rachete în cursul nopţii de 14/15 noiembrie, lovind clădiri rezidențiale, astfel că o femeie a fost ucisă şi alte 10 persoane, printre care şi copii, au fost rănite, scrie adevarul.ro.

Guvernatorul Odesei, Oleh Kiper, a confirmat informaţiile declarând că, în noaptea de joi spre vineri, oraşul a fost vizat de un atac rusesc „masiv”

O femeie a fost ucisă și cel puțin alte 10 persoane au fost rănite, inclusiv un băiat de 9 ani, a mai precizat guvernatorul. Un bărbat în vârstă de 22 de ani a suferit răni grave și a fost spitalizat, iar celelalte persoane sunt tratate în unități medicale pentru răni moderate.

A fost distrus un bloc de apartamente din centrul orașului, dar şi alte clădiri rezidențiale au suferit incendii și pagube, în urma atacului fiind avariate o biserică, instituții de învățământ și vehicule.

În timpul atacului cu drone şi rachete, a fost lovită una dintre conductele principale de încălzire din Odesa, forțând orașul să oprească unul dintre cazanele sale. Potrivit lui Oleh Kiper, sistemul era responsabil pentru încălzirea a 220 de clădiri de apartamente, șapte grădinițe și patru școli. De asemenea, cazanul furniza căldură unei maternități, unde în prezent sunt 22 de bebeluși și 28 de viitoare mămici, care urmează să nască. Spitalul este capabil să se încălzească singur cu ajutorul generatorului său, iar reparațiile sunt în curs la cazan.

Andri Yermak, șeful Biroului prezidențial al Ucrainei, a calificat atacul de la Odesa drept unul „terorist”.

„Președintelui rus Vladimir Putin îi place să lupte împotriva civililor”, a spus el.

Rusia și-a intensificat atacurile cu drone în Ucraina, inclusiv în orașe importante precum Odesa și capitala Kiev. Atacuri consecutive ale dronelor au vizat Odesa pe 8 și 9 noiembrie, ucigând și rănind civili.

Oficialii ucraineni au avertizat cu privire la amenințarea iminentă la adresa sistemelor energetice și de încălzire ale țării înainte de lunile de iarnă. Șeful interimar al Ukrenergo, operatorul rețelei de stat din Ucraina, declara, la 29 octombrie, că țara s-ar putea confrunta cu cea mai dificilă iarnă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.

Amazon vrea să elimine Temu şi Shein: A lansat un nou site, cu prețuri „nebunesc de mici”

Multinaţionala Amazon a lansat un nou site de comerț electronic cu o mare diversitate de produse la preţuri foarte mici, în încercarea de a limita piaţa concurenţilor chinezi Temu şi Shein.

Site-ul, numit Haul, limitează prețul produselor comercializate la 20 de dolari şi este disponibil doar pe mobil în aplicația sa Shopping pentru clienții din SUA, promiţând „prețuri nebunesc de mici” la produse şi livrare în două săptămâni, relatează BBC ccitat de adevărul.ro.

Strategia celor de la Amazon vine în contextul în care principalii concurenţi chinezi în comerţul online s-au bucurat de o creștere rapidă în ultimii ani, dar s-au confruntat și cu numeroase critici privind impactul asupra mediului al fabricării și expedierii de produse din ce în ce mai ieftine.

„Temu și Shein s-au confruntat cu reacții negative atât pentru că au profitat de lacunele de import, cât și pentru că au fost risipitori și iresponsabili față de mediu”, a declarat Sucharita Kodali, analist de retail la Forrester, explicând faptul că şi noul site al Amazon va avea de înfruntat, cel mai probabil, aceleaşi provocări.

Cu toate acestea, autoritățile de reglementare din întreaga lume se arată din ce în ce mai reticente cu privire la creșterea numărului de platforme care vând bunuri produse în masă la prețuri foarte mici.

Nu mai departe de luna octombrie a acestui an, Comisia Europeană a lansat o acțiune împotriva Temu, din cauza îngrijorărilor legate de faptul că nu reușește să oprească vânzarea de produse ilegale.

Amazon a făcut din prețurile scăzute un element-central al ofertei sale cu Haul. Pe lângă un preț maxim de 20 de dolari, acesta a declarat că majoritatea vor costa mai puțin de 10 dolari, dând şi câteva exemple, cum ar fi un „set elegant de colier, brățară și cercei” disponibil la puțin sub trei dolari. Livrarea gratuită va fi, de asemenea, disponibilă pentru comenzile de 25 de dolari sau mai mult şi ar urma să se facă în termen de una-două săptămâni.

„Oferta de produse excelente la prețuri foarte mici este importantă pentru clienți și continuăm să explorăm modalități prin care să lucrăm cu partenerii noștri de vânzare, astfel încât aceștia să poată oferi produse la prețuri foarte mici”, a declarat Dharmesh Mehta, vicepreședinte al Amazon.

Compania spune că toate produsele vândute au garanție, lucru ce va oferi încredere cu privire la siguranța acestora.

La rândul lor, oficialii Mehta au declarat că vor îmbunătăți platforma de vânzare, în perioada următoare, pe baza feedback-ului clienților.

Pedeapsă prea blândă pentru băiatul de 19 ani care ar fi violat și ucis o bătrână la Glodeni și a încercat să omoare un bărbat pe care l-a închis într-un beci

Procuratura raionului Glodeni  anunță despre pronunțarea recentă a sentinței de condamnare a tânărului de 19 ani, acuzat de mai multe infracțiuni, inclusiv violul și omorul unei bătrâne din satul Ustia, raionul Glodeni, precum și răpirea și tentativa de omor a unui bărbat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Instanța i-a stabilit pedeapsa cu închisoare pe un termen de 20 de ani cu executare și amendă în mărime de 500 unități convenționale. Procurorii nu sunt de acord cu sentința și o vor contesta cu apel. Acuzatorii vor solicita aplicarea celei mai aspre sancțiuni – detențiunea pe viață.
    
Potrivit acuzării, prima crimă a fost comisă la 12 mai 2024. În jurul miezului nopții, inculpatul, fiind în stare de ebrietate a agresat fizic un bărbat și l-a înjunghiat în regiunea gâtului. Ulterior, prin amenințarea lui cu cuțitul, l-a condus până la marginea satului Ustia și l-a coborât într-un beci. Acolo, a continuat să îl bată până nu a lăsat victima inconștientă și a părăsit subsolul.
    
Intenția de a-l omorî cu deosebită cruzime pe bărbat nu și-a produs efectul, deoarece la 13 mai 2024, victima însângerată și sleită de puteri, a fost depistată în acel beci de către angajații Inspectoratului de Poliție Glodeni, în timp ce cercetau alt caz de omor care ar fi fost comis de același inculpat.
    
Mai exact, el ar fi violat și omorât o bătrână și i-a sustras mijloace bănești din domiciliu.
    
Sentința este cu drept de apel, inculpatul beneficiind de prezumția de nevinovăție, potrivit legii, până la devenirea definitivă a hotărârii.

Accident de groază la Călărași: Patru persoane, inclusiv un copil, au ajuns la spital, după ce patru mașini s-au ciocnit
Articolul anterior
Companiile din Ungaria se închid în număr record, iar criza economică s-a adâncit
Articolul următor