Republica Moldova și Ucraina, invitate la București la reuniunea miniștrilor de Externe din statele NATO

Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Finlanda, Suedia şi Bosnia şi Herţegovina au fost invitate să participe la reuniunea miniştrilor de Externe din statele NATO, care va avea loc pe 29 şi 30 noiembrie la Bucureşti, scrie Agerpres, citând surse oficiale.

Reuniunea va cuprinde patru sesiuni referitoare la implementarea deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, la războiul din Ucraina, securitatea energetică şi parteneri.

Este pentru prima dată când România găzduieşte o reuniune a miniştrilor de Externe din NATO, evenimentul fiind anunțat încă din luna aprilie de ministrul de Externe de la București, Bogdan Aurescu.

În aceste zile, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat lansarea logo-ului Reuniunii Miniștrilor Afacerilor Externe Aliați de la București, eveniment care va marca prima Reuniune de acest tip după Summitul NATO de la Madrid.

Identitatea vizuală a Reuniunii miniștrilor de externe NATO are în prim-plan Arcul de Triumf din București, al cărui Centenar a fost marcat în acest an.

Petiție pentru redenumirea bd. Moscovei din Chișinău în cinstea scriitorului Spiridon Vangheli

Organizația de Tineret PAS Youth informează că a lansat o petiție pentru redenumirea unei străzi din Chișinău în cinstea scriitorului Spiridon Vangheli. Despre aceasta, fracțiunea, a anunțat într-un comunicat, în care specifică că analizează, inclusiv redenumirea unui scuar, parc sau a altui spațiu public, transmite Știri.md.

De menționat că redenumirea străzilor poate fi făcută doar prin votarea unui proiect de decizie înaintat și votat în CMC din partea Primarului, direcțiilor sau a consilierilor municipali. 

„Procedura de redenumire a unei străzi presupune mai mulți pași. Primul pas este identificarea străzii și consultarea cetățenilor de pe strada selectată pentru a fi redenumită. Ulterior se înaintează spre examinare în cadrul primăriei Chișinău și se propune spre votare în CMC, după ce a trecut toate comisiile de specialitate”, scrie în comunicatul Organizației de Tineret PAS Youth.

Totodată, în comunicat este specificat că o dată cu redenumirea străzii, locatarii nu trebuie să-și schimbe actele.

„Unii se întreabă despre modificarea actelor și costuri. La nivel de scuar sau spațiu public, locatarii din zonă nu trebuie să-și schimbe actele, din acest motiv, fracțiunea PAS analizează prioritar această opțiune. Dar, dacă cetățenii vor decide că își doresc schimbarea denumirii unei străzii, atunci Consiliul Municipal Chișinău ar putea să prevadă asigurarea anumitor cheltuielilor neprevăzute pe locatarii din zona străzii. Totul depinde de voința politică și consensul tuturor fracțiunilor”, accentuează Dumitru Ivanov, vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC.

Petiția poate fi semnată AICI.

Cozi uriașe la ieșirea din ţară. Recomandările Poliției de Frontieră

PTF Leușeni-Albița: se înregistrează valori de trafic ridicate pe direcția ieșire din R.Moldova, intrare în România, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției de Frontieră.

În aceste circumstanțe sunt puse în aplicare un șir de măsuri pe linie de fluidizare a fluxului:
Deschise suplimentar piste de control.
Funcțional REVERSUL – fluxul este orientat pe o pistă de pe direcția opusă de deplasare.
Este o sincronizare la maxim în acțiuni între cele patru autorități de frontieră și vamale moldo-române!

Se lucrează la capacitate maximă. Rugăm înțelegere și răbdare!

Recomandăm călătorilor să diversifice alegerea punctelor de trecere a frontierei cu România, cum ar fi: PTF Costești, PTF Leușeni sau PTF Leova (program de lucru 08:00 – 20:00).

Rezultatele preliminare la BAC au fost publicate

Rezultatele preliminare ale examenului național de bacalaureat au fost afișate astăzi, 27 iunie 2024, în cele 93 de centre instituite în întreaga țară. Totodată, candidații pot vedea testele verificate și notele prin prin intermediul platformei www.bac.gov.md, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului educației și cercetării.

La sesiunea de bacalaureat 2024 au fost admiși 11321 de candidați din licee, 3815 candidați din colegii și centre de excelență, 210 candidați din universități, 198 de candidați care s-au înscris în regim extern și 2510 restanțieri din sesiunile anterioare, în total – 18054 de candidați.

Rata de promovare a examenului național de bacalaureat în rândul absolvenților din licee este de 89,83%, comparativ cu 87,77% în sesiunea 2023. Astfel, din cei 11321 de liceeni admiși, 10170 au promovat examenul.

Dintre cei 3815 candidați admiși din colegii și centre de excelență, 1819 au susținut examenul, rata de promovare pentru această categorie fiind de 47,68%, comparativ cu 45,37% în sesiunea 2023.

Din 2510 restanțieri din sesiunile anterioare, 354 de candidați au promovat examenul, ceea ce constituie 14,10%, comparativ cu 17,03% în sesiunea 2023.

În total, au promovat examenul național de bacalaureat în sesiunea de bază, până la desfășurarea contestațiilor, 12526 de candidați, ceea ce constituie 69,38% din numărul total de candidați admiși în sesiune, comparativ cu 68,31% la aceeași etapă în sesiunea 2023.

Totodată, precizăm că în sesiunea de bacalaureat din anul curent 3 candidați au fost eliminați din examen pentru fraudă.

40 de „kadîrovțî” ceceni au fost eliminați de o rachetă a Ucrainei după ce s-au filmat pentru TikTok într-o bază din Herson. Alți 60 au fost grav răniți
Articolul anterior
Ministrul Spînu: ”Moldova nu va reuși să acopere mâine deficitul de energie electrică”
Articolul următor