Republica Moldova va avea oamenii săi la Bruxelles

Apelul Maiei Sandu ca moldovenii cu cetățenie românească și europeană să participe la alegerea europarlamentarilor din 9 iunie a fost auzit. La secțiile de votare deschise în localitățile din Republica Moldova au fost observate cozi, iar Autoritatea Electorală Permanentă de la București a relatat că alegătorii din țara noastră sunt cei mai activi din diaspora României, informează IPN.

Alegătorii din Republica Moldova au constituit circa 25% din numărul total de 209 mii de alegători români din străinătate. Peste 56.700 de moldoveni cu cetățenie română au venit la urne în cele 52 de secții de votare deschise de România în țara noastră.Cifra ilustrează o prezență record a moldovenilor la alegerile europarlamentare, comparativ cu cele de acum cinci ani. Deja către ora 16:00, numărul celor care s-au prezentat la urne l-a depășit pe cel total din scrutinul europarlamentar din 2019, când au votat aproximativ 38 de mii de români din Republica Moldova. Voința participanților la scrutin este ca în legislativul de la Bruxelles să existe și reprezentanți ai Republica Moldova, care să sprijine parcursul european al țării.Menționăm că Parlamentul European este unicul organism al Uniunii Europene ales direct de cetățeni, fiind format din 720 de europarlamentari, reprezentanți ai celor 450 de milioane de cetățeni ai blocului comunitar. România va avea 33 de reprezentanți în Parlamentul European. Conform datelor preliminare, Alianța PSD-PNL își va păstra majoritatea în cadrul delegației de țară.Pe plan european, se confirmă previziunea că cea mai puternică forță politică din Parlamentul European va fi, probabil, o alianță de partide de centru-dreapta. Partidul Popular European (PPE) ar putea obține 176 de locuri în Parlamentul European – aproape la fel de multe ca după alegerile din 2019, a anunțat duminică, 9 iunie, compania publică germană de media ARD, citând rezultatele preliminare neoficiale și sondajele la ieșirea de la urne după închiderea secțiilor.

Theo Rose și Anghel Damian se căsătoresc

Theo Rose și Anghel Damian se căsătoresc! Regizorul a oferit detalii despre marele eveniment din viața lor.

Cei doi vor avea o nuntă intimă, doar cu apropiați, urmând ca, atunci când timpul le va permite, să facă o petrecere mai mare, scrie presa română.

Regizorul a dezvăluit că evenimentul va fi unul restrâns și încă nu s-au gândit la dată, însă va avea loc vara asta.

„Vedem nunta ca pe un eveniment intim, ca pe un legământ în doi. Nunta cu mulți invitați ar fi ceva ulterior acestui legământ. Nu am stabilit încă date, tematici și altele de genu. Vrem ca acest legământ să fie doar al nostru la început și, când vom avea timp să respirăm, cu siguranță vom găsi o formulă de petrecere mai mare”, a dezvăluit Anghel.

Cât despre nași, Theo Rose și Anghel Damian încă oscilează, având de optat între trei cupluri. Cei doi artiști își doresc să aibă lângă ei o pereche care să le ofere un model de urmat.


O nouă sărbătoare în Republica Moldova

În R.Moldova ar urma să apară o nouă sărbătoare. Este vorba despre „Ziua Națională a Albinei”, care ar urma să fie sărbătorită anual pe 20 mai. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost înregistrat în Parlament de deputatul PAS, Gheroghe Ichim, scrie deschide.md.

Potrivit autorului proiectului, în Republica Moldova cultura creșterii albinelor, inclusiv producerea și procesarea mierii de albine și produselor apicole, constituie una din activitățile economice cu rezonanță străveche de-a lungul anilor.

Propunerea de instituire a sărbătorii menționate, vine inclusiv ca urmare a solicitărilor insistente, parvenite din partea apicultorilor din cadrul Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, cu scopul de mediatizare sistematică a activității apicole către societatea civilă și promovare constantă a consumului de miere și produse apicole de către populația țării și industria alimentară”, menționează deputatul.

Parlamentarul susține că promovarea sporirii consumului de miere de albine și a produselor apicole va contribui în timp la fortificarea sănătății populației țării, creșterea pieței de desfacere a mierii de albine și produselor apicole, inclusiv și prin apariția noilor oportunități de colaborare internațională între agenții economici din Republica Moldova și alte țări, care va servi drept platformă și imbold pentru implementarea celor mai avansate tehnologii şi bune practici de creștere a albinelor, producere a mierii și produselor apicole autohtone, și care nu în ultimul rând, va aduce surse financiare suplimentare în bugetul de stat și plus valoare la dezvoltarea social-economică a statului.

ATENȚIE! Imagini cu putrnic impact emoțional! O femeie a murit după ce a căzut în gol de la etajul 10 al unui bloc din sectorul Botanica al Capitalei

O femeie a murit, după ce a căzut în gol de la etajul 10 al unui bloc. Cazul a avut loc pe str. Cuza Vodă din sectorul Botanica al capitalei, scrie deschide.md.

Potrivit ofițerului de presă al Direcției de Poliție a mun.Chișinău, Svetlana Scripnic, oamenii legii au fost alertați în jurul orei 13:55. Oamenii legii întreprind toate măsurile pentru a stabili circumstanțele și motivul pentru care femeia a recurs la acest gest.

Start lucrărilor de reabilitare a bulevardului Decebal: Tehnica specială, scoasă în stradă pe timp de noapte
Articolul anterior
Caz tragic la Rezina! O familie și-a găsit fiul de 15 ani împușcat
Articolul următor