Republica Moldova vrea să reintegreze Transnistria

Republica Moldova își propune reintegrarea socială şi economică a Transnistriei. Singura problemă este că, momentan, nu are suficienți bani și resurse pentru a-și atinge obiectivul. Autoritățile de la Chișinău vor inclusiv schimbarea actualei misiuni de pace din stânga Nistrului, scrie evz.ro.

Ion Grosu, președintele Parlamentului din Moldova, spune că Transnistria este dependentă de gazul furnizat gratuit, iar Chișinăul nu își permite acest lucru.

„Costurile sunt mari, suntem în proces de identificare a resurselor. Noi, de unii singuri, nu ni le putem asuma, mă refer la resursele bugetare ale Republicii Moldova.

Transnistria a devenit un organism dependent de resursa pe gratis, ceea ce nu poate fi la nesfârşit.

E o utopie să crezi că poți să construieşti un scenariu de reintegrare pe premisa că nu se ajustează politicile de preţuri pe malul stâng al Nistrului”, a explicat Grosu.

Chișinăul va aproba un împrumut de 3 milioane de metri cubi de gaz Transnistria, iar Comisia Europeană va oferi țării un grant în valoare de 30 de milioane de euro pentru achiziția volumelor de gaze necesare pentru stânga Nistrului în perioada 1-10 februarie 2025.

Misiune de pace civilă

Autoritățile de la Chișinău vor să schimbe și actuala misiune de pace din Transnistria, care este formată din soldaţi ruşi, moldoveni şi transnistreni, în componențe aproximativ egale – 431, 453 şi 493 de militari.

Igor Grosu afirmă că misiunea de pacificare ar trebui înlocuită cu una civilă, sub egida ONU sau UE.

„Ar trebui să fie o misiune civilă, nu militară, care nu şi-a demonstrat eficienţa în a apropia cele două maluri”, a spus preşedintele Parlamentului din Republica Moldova.

Actuala misiune a fost înfiinţată în 1992, după încercarea de secesiune a Tiraspolului. Ea este rodul unei înţelegeri între preşedinţii de atunci ai Rusiei şi Moldovei, Boris Elţîn, respectiv Mircea Snegur.

Aderarea la Uniunea Europeană

Ion Grosu a adăugat că reintegrarea Transnistriei nu depinde de aderarea la Uniunea Europeană a republicii.

„Acestea sunt două vehicule care merg cu vitezele lor. În procesul de integrare la UE vehiculul are o viteză mult mai bună şi trebuie să se mişte foarte repede.

Asta trebuie să fie o motivație şi pentru malul stâng. Acest plan de reintegrare rămâne valabil şi după aderarea la UE”, a precizat Igor Grosu.

De partea cealaltă, Rusia acuză Chișinăul că vrea să profite de actuala criză energetică din regiunea separatistă, preluând-o printr-o operaţiune militară.

Explozie puternică într-un complex rezidențial de lux din Moscova

Un om a fost ucis şi patru au fost răniţi într-o explozie produsă la o clădire rezidenţială din nord-vestul Moscovei, a relatat luni agenţia de presă TASS, care a citat serviciile de urgenţă, transmite Reuters citat de digi24.ro.

Baza, un canal pe aplicaţia Telegram cu contacte în interiorul serviciilor de securitate ale Rusiei, a publicat un videoclip în care arată pagube majore aduse la ceea ce spune că este complexul rezidenţial Alîe Parusa, unde a avut loc explozia.

Nu a fost imediat clar ce a provocat explozia, notează Reuters. În decembrie, Ucraina a revendicat uciderea generalului rus Igor Kirilov într-o explozie cu bombă în faţa unui bloc de apartamente din Moscova. Reuters menţionează că nu există un comentariu imediat din partea Ucrainei.

ANSA vine cu precizări despre cazul celor sute de cranii de animale aruncate pe un câmp din Strășeni

Referitor la imaginile video postate pe rețelele de socializare privind depozitarea ilegală a deșeurilor “cranii de animale de diverse specii” Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA) a inițiat o investigație a cazului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, la data de 31.01.2025, ora 17:00, fiind sesizați de către Inspectoratul de Poliție Strășeni, 
inspectorii Subdiviziuni teritoriale pentru siguranța alimentelor (cu statut de agent constatator)s-au deplasat, în comun, la fața locului pentru investigarea și documentarea cazului. La fel, la fața locului au fost prezenți și reprezentanții Primăriei Strășeni.

La moment, au loc acțiuni de investigare pentru elucidarea tuturor circumstanțelor și identificare a făptașilor care au depozitat aceste deșeuri în locuri nepermise. 

ANSA va aplica toate pârghiile legale pentru identificarea făptașilor precum și a originii acestor cranii de animale aruncate la întâmplare, urmând să aplice cele mai drastice sancțiuni.

Totodată, va fi sesizat și Inspectoratul pentru Protecția Mediului despre depozitarea ilegală a deșeurilor conform legislației în vigoare și prin prisma Legii nr. 209/2016 privind deșeurilor și Hotărîrii Guvernului nr. 99/2018 pentru aprobarea Listei deșeurilor.

Menționăm că, potrivit art.154 alin (3) și art. 405 din Codul Contravențional „Depozitarea arbitrară sau în locuri interzise ori utilizarea unor alte procedee de evacuare, tartare sau eliminare a deşeurilor fără autorizaţia autorităţilor abilitate se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de pînă la 60 de ore, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.”, contravenție ce se constată şi se examinează de către Inspectoratul pentru Protecţia Mediului.

ANSA va informa opinia publică despre finalitatea investigării cazului și deciziile luate. Atragem atenția operatorilor din lanțul alimentar, cât și persoanelor fizice, să nu recurgă la astfel de ilegalități care pot avea urmări destul de grave.

Un bărbat din Drochia a fost condamnat pentru defrișări ilegale

Procuratura raionului Drochia informează despre condamnarea unei persoane pentru comiterea infracțiunii de tăiere ilegală a vegetației forestiere (art.231 alin.(1) din Codul penal). Deși avea obligația de a proteja fondul forestier, inculpatul a admis și organizat defrișări ilegale, valorificând lemnul în interes propriu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit rechizitoriului, un bărbat de 50 de ani, originar din raionul Drochia, în perioada decembrie 2022 – februarie 2023, în calitate de maistru de sector Drochia din cadrul CFM Ocnița, a permis tăierea și comercializarea ilegală a arborilor și arbuștilor din fâșiile de protecție ale căilor ferate, zonă inclusă în fondul ariilor naturale protejate de stat.

Pentru aceste acțiuni, inculpatul a fost condamnat, la 24 ianuarie 2025, la 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Totuși, instanța nu a aplicat pedeapsa complementară de interdicție a ocupării funcțiilor ce țin de gestionarea fondului forestier.

Considerând necesară aplicarea unei sancțiuni mai restrictive, la 28 ianuarie 2025, Procuratura raionului Drochia a contestat sentința la Curtea de Apel Nord.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată conform prevederilor legale.

Bibliotecile din țară vor fi modernizate
Articolul anterior
Aeroportul Chișinău și Mărculești vor fuziona
Articolul următor
Close menu