Rețea de migrație ilegală, destructurată de autoritățile de frontieră din Moldova și România

Trei cetăţeni ai Republicii Moldova şi României, cu vârstele cuprinse între 19  şi 26 de ani, au fost reţinuţi de oamenii legii, după ce polițiștii de frontiră din ţara noastră au dejudecat o tentativă de migrație ilegală peste frontiera moldo-română. Cazul a avut loc în noaptea de 30 spre 31 martie,  în apropierea localității Moara Domnească, raionul Glodeni, scrie newtv.md.

Totul a pornit de la identificarea unui vehicul suspect abandonat în apropierea râului Prut. Intervenția rapidă a patrulei din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră „Cuhnești” a dus la descoperirea unei bărci gonflabile și a urmelor care indicau o posibilă trecere ilegală a frontierei.

În cadrul cercetărilor extinse pe teren, au fost depistate patru femei de origine cameruneză, ascunse în vegetația deasă a Rezervației Naturale „Pădurea Domnească”. La scurt timp, alte două persoane de gen masculin au fost observate traversând Prutul spre România. Datorită intervenției operative dintre cele două autorități de frontieră, una dintre persoane a fost reținută pe teritoriul românesc, iar cealaltă a fost depistată la câteva ore în Republica Moldova – acesta fiind, totodată, și proprietarul autoturismului abandonat.

Operațiunea a continuat sub conducerea Procuraturii Bălți. Investigațiile au scos la iveală faptul că grupul de migranți a fost sprijinit de doi cetățeni moldoveni și un cetățean român. Un moldovean dintre aceștia și cetățeanul român au fost reținuți în Punctul de trecere a frontierei „Sculeni”, în după-amiaza zilei de 1 aprilie, în timp ce încercau să părăsească teritoriul Republicii Moldova. 

Ulterior, în baza informațiilor operative, a fost reținut încă un cetățean moldovean, care era implicat în această schemă. Acesta s-a dovedit a fi conducătorul mijlocului de transport abandonat.

Cercetările au scos la iveală că migranții, solicitanți de azil în Republica Moldova de peste un an, nu se aflau la prima tentativă de acest gen. În cadrul audierilor, aceștia au recunoscut că intenționau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge într-o țară europeană. 

Accident devastator. Șapte polițiști la spital și 5 autospeciale făcute praf după ce au încercat să oprească un BMW, în UK

Un accident rutier grav a avut loc, miercuri, pe o autostradă din Marea Britanie. Șapte ofițeri de poliție au fost transportați la spital după o urmărire în trafic, scrie protv.ro

Polițiștii încercau să oprească un BMW M Sport în zona Whickham din Gateshead, în jurul orei 2 dimineața, miercuri, după ce au observat că șoferul conducea haotic. Mașina a accelerat și a fost ulterior observată în zona Swalwell. Ofițerii au fost trimiși în zona respectivă și s-au apropiat de autoturism, scrie The Independent

Coliziunea a avut loc pe banda de nord a A1, aproape de Denton, Newcastle.BMW-ul și cinci vehicule de poliție au fost implicate în accident. Șapte ofițeri au fost transportați la spital, iar patru dintre ei au fost externați. Doi polițiști rămân sub observație, iar unul primește tratament pentru o leziune la picior.

Imaginile de la fața locului arată vehiculele de poliție grav avariate, o mașină răsturnată și resturi împrăștiate pe banda autostrăzii.

Șoferul BMW-ului și pasagera sa, ambii în vârstă de aproximativ 20 de ani, nu au fost răniți în urma accidentului. Cei doi au fost arestați.

.

Ungaria îl avertizează pe Vladimir Putin că ar putea să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei

Ungaria ar putea să se alăture sancțiunilor decise de Occident împotriva Rusiei dacă liderul de la Kremlin Vladimir Putin nu va da curs unei încheieri pașnice a războiului din Ucraina, a declarat ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, potrivit ziarului britanic The Thelegraph.

Într-o intervenție la Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI), un centru de reflecție cu sediul la Londra, șeful diplomației ungare a dat de înțeles că premierul Viktor Orban își va ghida poziția față de războiul ruso-ucrainean în funcție de deciziile președintelui american Donald Trump.

Potrivit lui Szijjarto, Guvernul Orban ar putea decide să se alăture sancțiunilor împotriva regimului de la Moscova dacă liderul republican de la Casa Albă va decide în cele din urmă să-și pună în aplicare amenințarea de a lovi întregul sector petrolier rusesc.

Donald Trump a amenințat că va impune sancțiuni împotriva întregului sector petrolier rusesc dacă Vladimir Putin va obstrucționa negocierile de pace.

„Decizia noastră din viitor va fi determinată de circumstanțele din viitor”, a spus Peter Szijjarto.

Întrebat dacă Ungaria ar sprijini sancțiunile aplicate de UE împotriva Rusiei ca parte a unei strategii de negociere a lui Trump, Szijjarto a răspuns că speră la pace între Rusia și Ucraina și la dispariția necesității de a înăspri sancțiunile. „Dacă acest scenariu pozitiv nu se materializează, atunci va trebui să discutăm”, a declarat el, în condițiile în care în trecut a calificat sancțiunile UE ca fiind „ridicole”.Citeşte întreaga ştire: Ungaria îl avertizează pe Vladimir Putin că ar putea să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei

Emmanuel Macron spune că Franța ar putea recunoaște statul palestinian în iunie, la o conferință a ONU

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că la o conferință ONU din iunie, găzduită de Franța și Arabia Saudită, mai multe țări ar putea finaliza o mișcare comună către recunoașterea unui stat palestinian, potrivit Le Figaro.

Franța intenționează să recunoască un stat palestinian în câteva luni și ar putea face această mișcare la o o conferință ONU la New York, în iunie, privind soluționarea conflictului dintre Israel și palestinieni, a declarat președintele Macron miercuri, 9 aprilie, scrie digi24.ro

„Trebuie să ne îndreptăm către recunoaștere și o vom face în lunile următoare”, a afirmat Macron, care a vizitat în această săptămână Egiptul, pentru televiziunea France 5.

„Scopul nostru este să prezidem această conferință cu Arabia Saudită în iunie, unde am putea finaliza această mișcare de recunoaștere reciprocă (a unui stat palestinian) de către mai multe părți”, a adăugat el.

Ce țări recunosc Palestina

În februarie 2024, şeful statului francez declara că „recunoaşterea unui stat palestinian nu este tabu pentru Franţa” şi aprecia că „datorăm acest lucru palestinienilor, ale căror aspiraţii au bătut prea mult timp pasul pe loc”, potrivit News.ro.

„Datorăm acest lucru israelienilor, care au trăit cel mai mare masacru antisemit din secolul nostru. O datorăm unei regiuni care aspiră să scape de promotorii haosului şi celor care seamănă revanşa”, declara atunci preşedintrle francez.

În total, 143 dintre cele 193 de ţări membre ale ONU recunosc Palestina.

În mai 2024, Spania, Irlanda şi Norvegia au oficializat acest demers, crescând la zece numărul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) care recunosc Palestina.

Mai înainte, Bulgaria, Ciprul, Malta, Polonia, România, Suedia şi Ungaria au recunoscut Palestina.

Și alte ţări europene au recunoscut statul palestinian, majoritatea din Europa de Est – ca Ucraina şi Balarusul – sau din Balcani – ca Albania, Serbia şi Muntenegrul.

Ministrul francez de Externe de la acea vreme Stéphane Séjourné declara atunci că nu se îndeplineau condiţiile ca o recunoaştere a Palestinei „să aibă un impact real” asupra procesului unei soluţii cu doauă state, cu Israelul.

Prăpăd în SUA din cauza vremii extreme: Alerte maxime de tornade, furtuni și inundații în mai multe state
Articolul anterior
Guvernul investește în educație: Sprijin pentru învățământul dual, performanță sportivă și digitalizare
Articolul următor
Close menu