Rețeaua Instagram a fost amendată cu 400 milioane de euro în Europa. Care este motivul

Instagram a fost amendată cu 405 milioane euro de cea mai importantă organizație europeană de protecție a datelor, în Irlanda, pentru modul defectuos în care a gestionat datele tinerilor între 13 și 17 ani.

Instagram U-turns on TikTok-style revamp - BBC News

Totul a pornit de la deschiderea unei anchete în 2020. Investigația s-a concentrat pe utilizatorii cu vârste între 13 şi 17 ani, cărora li s-a permis să gestioneze conturi de business, ceea ce a facilitat publicarea numărului de telefon sau a adresei de e-mail a utilizatorului, transmite hotnews.ro.

Concluzia a fost că Instagram a încălcat regulamentul GDPR.

Un studiu din 2019 arăta că peste 60 de milioane de useri cu vârsta de 18 ani au putut avea ocazia să-și transforme contul personal într-unul de business și mulți au ales să facă asta, fiindcă aveau acces la mai multe date statistice (așa numite „metrics”) legate de câți oameni văd diverse postări.

Instagram spune că a colaborat cu instituția Data Protection Commission în timpul anchetei, dar nu este de acord cu modul în care a fost calculat cuantumul amenzii. Instagram spune că ancheta s-a bazat pe setări vechi ce au fost de atunci modificate, astfel încât toate informațiile delicate să rămână confidențiale.

Instituția irlandeză Data Protection Commission anchetează diversele încălcări ale regulamentelor de protecție a datelor la nivelul UE și a mai aplicat în trecut amenzi altor companii din grupul Meta, cum ar fi Facebook și WhatsApp. Amenda de acum este mai mare decât cele precedente.

Organizația irlandeză supervizează la nivelul UE mai mulți giganți tech care au sediul central european în Irlanda, companii precum Apple, Google și Meta.

În iulie 2021, Amazon a fost amendată cu 746 de milioane de euro în Uniunea Europeană pentru nerespectarea datelor private, de departe cea mai mare amendă aplicată vreodată în blocul comunitar pentru încălcarea GDPR.

UE se gândește să reia importul de gaz rusesc

La mai bine de trei ani de la invadarea Ucrainei de către Rusia, securitatea energetică a Europei este fragilă.  Gazul natural lichefiat din SUA a contribuit la acoperirea decalajului de aprovizionare a Rusiei în Europa în timpul crizei energetice din 2022-2023, scrie Reuters.

Dar acum, că președintele Donald Trump a zdruncinat relațiile cu Europa stabilite după cel de-al Doilea Război Mondial și a apelat la energie ca monedă de schimb în negocierile comerciale, companiile se tem că dependența de Statele Unite a devenit o altă vulnerabilitate, transmite Economica.net. 

În acest context, directorii de la marile firme din UE au început să spună ceea ce ar fi fost de neconceput în urmă cu un an: că importul de gaz rusesc, inclusiv de la gigantul de stat rus Gazprom ar putea fi o idee bună.

Acest lucru ar necesita o altă schimbare majoră de politică, având în vedere că invazia Rusiei a Ucrainei în 2022 a făcut ca Uniunea Europeană să se angajeze să pună capăt importurilor rusești de energie până în 2027.

Europa are opțiuni limitate. Discuțiile cu gigantul GNL Qatar pentru mai mult gaz au stagnat și, deși desfășurarea surselor regenerabile s-a accelerat, rata nu este suficient de rapidă pentru a permite UE să se simtă în siguranță.

„Dacă există o pace rezonabilă în Ucraina, am putea reveni la debite de 60 de miliarde de metri cubi, poate 70, anual, inclusiv GNL”, a declarat pentru Reuters Didier Holleaux, vicepreședinte executiv la Engie din Franța, într-un interviu.

Statul francez deține parțial Engie, care a fost printre cei mai mari cumpărători de gaz Gazprom. Holleaux a spus că Rusia ar putea asigura aproximativ 20-25% din necesarul UE, în scădere de la 40% înainte de război.

Șeful majorului petrolier francez TotalEnergies Patrick Pouyanne, a avertizat Europa împotriva dependenței excesive de gazul american.

„Trebuie să diversificăm multe rute, să nu ne bazăm prea mult pe una sau două”, a declarat Pouyanne pentru Reuters. Total este un mare exportator de GNL din SUA și vinde și GNL rusesc de la firma privată Novatek.

„Europa nu se va întoarce niciodată să importe 150 de miliarde de metri cubi din Rusia ca înainte de război… dar aș paria că poate 70 de miliarde de metri cubi”, a adăugat Pouyanne.

Franța, care produce cantități mari de energie nucleară, are deja una dintre cele mai diversificate surse de energie din Europa. Germania, însă, s-a bazat foarte mult pe gazul rusesc ieftin pentru a-și conduce sectorul de producție până la războiul din Ucraina și are mai puține opțiuni.

Ministerul rus al Apărării vine cu propriile explicații după atacul sângeros cu rachete de la Sumî: ”Peste 60 de militari și ofițeri ai forțelor armate ucrainene au fost uciși”

Ministerul rus al Apărării susține că în atacul cu rachete de duminică asupra orașului ucrainean Sumî a fost lovită o reuniune a unor ofițeri din comandamentul armatei ucrainene, iar peste 60 de militari au fost uciși, transmite agenția rusă de presă de stat TASS și komersant.ru Potrivit autorităților de la Kiev, cei uciși – cel puțin 34 de persoane – erau oameni simpli care mergeau la biserică la slujba de Florii.

„Ieri, Forțele Armate ale Federației Ruse din orașul Sumî, în condițiile contracarării active a forțelor armate ucrainene cu război electronic și sisteme de apărare aeriană de fabricație străină, au lansat o lovitură cu două rachete operaționale-tactice Iskander-M la locul de desfășurare a unei reuniuni a comandamentului grupului operațional-tactic Seversk. În urma țintei lovite, peste 60 de militari ai Forțelor Armate ucrainene au fost uciși”, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Ucraina a anunțat duminică, 13 aprilie, că cel puțin 34 de persoane au murit și alte 117 au fost rănite în urma atacului de la Sumî. Bombardamentele cu rachete au lovit o zonă centrală a orașului, aglomerată la acea oră, pentru că mulți oameni se îndreptau spre biserică, la slujba de Florii. Unul dintre atacuri a lovit un troleibuz plin cu pasageri.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a susținut luni că Rusia lovește doar ținte militare sau legate de armată, când a fost întrebat despre atacul asupra orașului Sumî.

„Nu pot decât să repet și să vă reamintesc declarația repetată a președintelui nostru și a reprezentanților armatei noastre că armata noastră lovește exclusiv ținte militare și cvasi-militare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de TASS.

Premieră în Moldova: În ajunul alegerilor, Guvernul alocă 15 milioane de lei pentru finanțarea presei

Guvernul Republicii Moldova alocă 15 milioane de lei pentru finanțarea presei. Concursul de proiecte a fost lansat de Ministerul Culturii azi, 14 aprilie, iar termenul-limită pentru depunerea dosarelor este 14 mai, scrie newtv.md.

Proiectele selectate vor trebui să fie implementate până în luna noiembrie 2025.

Cei mai mulți bani vor merge către presa audiovizuală națională — 10 milioane de lei, iar restul de 5 milioane de lei vor fi repartizați între presa regională, locală, scrisă și online. Fiecare instituție media va putea obține o finanțare maximă de 500 000 de lei dacă activează la nivel național sau 250 000 de lei în cazul presei regionale și locale.

Ministerul Culturii a stabilit mai multe domenii prioritare pentru acordarea subvențiilor, între care promovarea imaginii Republicii Moldova, a valorilor naționale, a democrației și a integrării europene, realizarea de investigații jurnalistice, combaterea propagandei și a dezinformării, educația media și electorală, precum și promovarea culturii, sportului sau produselor locale. De asemenea, sunt încurajate proiectele în limbile minorităților naționale și cele care vizează coeziunea socială.

Instituțiile media care vor să obțină bani de la stat trebuie să fie înregistrate oficial, să nu aibă restanțe la plata taxelor, să respecte codul deontologic al jurnalistului și să nu fi fost sancționate grav de Consiliul Audiovizualului în ultimele 12 luni. Totodată, instituțiile trebuie să demonstreze transparență financiară și să publice pe site-urile lor rapoarte de activitate și sursele de finanțare.

Decizia finală de selectare a beneficiarilor va fi luată de un Consiliu de experți desemnat de Ministerul Culturii.

Bugetarii cu un venit mai mic de 15.000 de lei vor primi ajutor
Articolul anterior
Merele moldovenești vor fi exportate în India și Egipt
Articolul următor
Close menu