Revelion de coșmar pentru un vlogger român în Rusia. Ce a pățit. VIDEO!

Unul dintre cei mai în vogă vloggeri români a vrut să petreacă Revelionul în Rusia, însă experiența de care a avut parte nu a fost deloc una fericită, scrie adevarul.ro.

Vloggerul român Cosmin Avram, împreună cu partenera sa, au vrut să petreacă Revelionul în piața centrală din Sankt Petersburg, al doilea mare oraș al Rusiei, locul în care s-a născut președintele Vladimir Putin. Experiența a fost însă un adevărat fiasco.

În doar 21 de ore, clipul postat pe You Tube a fost urmărit de aproape 200.000 de români și a adunat mii de comentarii, pro și contra. În total, el are 153.000 de abonați care îi urmăresc vloggurile filmate în diverse părți ale lumii și care sunt de regulă interesante.

„Tocmai am ajuns aici, în Sankt Petersburg, să facem Revelionul. De fapt, am ieșit pe stradă pentru a vedea care e situația, pentru a lua pulsul orașului. Se întâmplă lucruri ciudate, motiv pentru care am decis să filmez, să fac un vlog improvizat, pentru că nu aveam de gând să fac așa ceva”, a spus Cosmin, în debutul clipului.

Polițiștii ruși nu l-au lăsat să intre în piață fiindcă e român

Însoțit de partenera sa, vloggerul a încercat în zadar, într-o primă fază, să ajungă la locul în care, credea el, urma un foc de artificii.

„Am zis că ieșim, mergem în piață, vedem artificiile, vedem cu se distrează lumea, poate ne distrăm și noi. Și mâine ieșim pentru a filma clipul cu prima impresie, dar mai mulți factori m-au determinat să fac un clip. Așa că, haideți să vedem ce s-a întâmplat”, a continuat.

Câteva clipe mai târziu, cei doi români au ajuns într-o piață în care se aflau sute de polițiști și de militari care i-au supus la un control draconic, în mai multe etape. Și au fost refuzați, mai exact nu li s-a permis să intre în piață doar pentru că forțele de ordine au constatat că au pașaport românesc.

„Pe o parte îi bagă în aceste autobuze, o parte trecem. Pe noi ne-au întors de aici de la controlul de securitate, s-au uitat în pașapoarte și au zis că suntem români: românii, nu! Romanski niet! Românii nu au voie să vadă focurile de artificii! Așa că ne întoarcem. Bine ați venit în Rusia, ce să zic! Nu ne lasă! După ce am stat la prima coadă foarte mult… ciudat, acum trebuie să ne întoarcem. Pur și simplu nu înțeleg de ce. Toată lumea intră, noi nu. Au zis că romanski passport, niet!”, a relatat el, ușor iritat.

Apoi, a continuat să detalieze, pe măsură ce a căutat să găsească totuși o cale să ajungă în piața centrală a orașului.

De primul control am trecut fără probleme, după care, acolo în capăt, după ce am stat la coadă, ne-au întors din drum. Fără niciun fel de explicație clară. Așa că românii nu au voie să vadă focurile de artificii de aici din Sankt Petersburg. Mai bine rămâneam în Moscova, acolo oamenii păreau mult mai indulgenți. Aici, inițial au controlat tot, pentru că te pune să scoți geanta, controlează tot. Au văzut că nu știu rusă, că nu înțeleg ce zice. I-am spus că sunt turist, m-au întrebat de unde sunt. I-am zis România. Mi-a cerut pașaportul, s-a uitat spre pașaport, s-a întors spre colegii săi, le-a spus romanski, după aia niet. Romanski niet. Și ne-a dat afară. Dubios. N-aș vrea să spun că e discriminare, dar așa pare. Am vrut să vă arătăm focurile de artificii mai de aproape”, a adăugat el.

Un vlogger obiectiv

Cosmin Avram a încercat, ca orice vlogger, să arate aspecte pozitive în toate țările vizitate și a spus că intenționa același lucru și în Federația Rusă, fără să se lase influențat de antipatia occidentală față de această țară. După cele trăite în Sankt Petersburg, a realizat că nu are cum să fie prea pozitiv.

„Că tot i-am lăudat până acum în toate clipurile, trebuia să meargă ceva prost, până la urmă. Erau foarte multe persoane din India, intrau fără probleme. Nici nu știu dacă e un concert. Am zis să filmăm puțin, măcar 10-15 minute”, a mai spus el.

Când începea să își piardă orice speranță, Cosmin a găsit un loc în care polițiștii au arătat mai puțin exces de zel și chiar a reușit să intre.

Vom încerca să intrăm pe aici. Văd că sunt mai puține persoane. Caută pe fiecare în genți, dar lasă pe absolut toată lumea să intre, nu am văzut să întoarcă pe nimeni din drum. A treia tentativă a fost cu succes, domnii de aici ne-au lăsat să intrăm. Bine, Andreea a trebuit să arunce sucul. Asta este, măcar am intrat. Unde? Nu știm! Motivul pentru care ceilalți polițiști nu ne-au lăsat să intrăm nu cred că îl vom afla vreodată”, a continuat el.

A observat apoi un turist care filma, dar căruia i-a fost permis accesul fără probleme, pentru că nu era român. „Omul filmează, pe el l-au lăsat fără probleme să intre și nu este de aici, pentru că e ceva mai bronzat. Doar cu noi au avut ce au avut când au văzut pașaport de România. Ce-i drept, cei de aici nu ne-au cerut actul de identitate, așa că putem spune că am avut noroc. Un alt control de securitate… gata, am trecut și de acest control. Al patrulea, al cincilea, nici nu mai știu. Te verifică toată lumea. Aici am trecut ca prin urechile acului. Nu trebuie să spui că ești român. Acolo prima dată am făcut greșeala să spunem că suntem din România. Cred c-a fost ultimul control de securitate”, a mai spus el.

După ce a băut un ceai și a mâncat o prăjitură într-un local turcesc din centrul orașului, românul a constatat că are de trecut un nou control.

Revelion cu Putin, dar fără artificii

La final, cei doi români au reușit să ajungă în piața centrală unde credea că va fi un foc de artificii. S-a înșelat, însă. În locul focului de artificii, pe un ecran uriaș a apărut, la ora 00.00, chipul președintelui Vladimir Putin, care a ținut un discurs, iar clădirile au fost luminate în culorile steagului Federației Ruse.

„Da, un adevărat eșec din toate punctele de vedere. Nici măcar artificii! Sunt câteva sute de oameni care au venit aici doar pentru a asculta un discurs înregistrat și cam atât. Nimic! Atâtea controale de securitate, atâta efort pentru a ajunge în acest loc. Ne-au întors de mai multe ori din drum, ne-au dat afară pentru că suntem români. Concluzia mea este că acele trei persoane de la securitate au zis că noi ca și români nu avem voie să ascultăm discursul lui Putin, alt motiv nu văd. Până să verifice pașaportul și să vadă că suntem din România nu au fost probleme”, a fost explicația amară găsită de Cosmin Avram.

Nici concluzia de final nu avea cum să fie una bună, în situația dată. „Am venit degeaba. Nici măcar șampanie nu am reușit să ciocnim. Acum toată lumea pleacă acasă, nu știu dacă acest lucru se întâmplă de fiecare dată sau acest lucru se întâmplă doar anul acesta, suntem noi mai ghinioniști. Nu știm rusă, așa că nu am înțeles ce a spus Putin. Poate el a explicat în discurs de ce nu sunt artificii. Piața e acum plină, toată lumea a venit să asculte discursul de 5 minute și cam atât. De ce nu ai voie cu o sticlă de apă, de ce, de ce? Mă gândesc că Rusia e într-un război, poate ăsta să fie motivul”, a încheiat el.

Deficit de medici psihiatri în țară. Autoritățile își propun un nou proiect de lege privind sănătatea și bunăstarea mintală

Republica Moldova se confruntă cu un deficit acut de specialiști în sănătate mintală. Potrivit datelor oferite de asociația Mensana, la 100.000 de locuitori sunt doar doi psihiatri, în condițiile în care, anual, 5.000 de persoane sunt depistate cu probleme de sănătate mintală severă.

Deficitul de cadre se resimte și printre psihologi și asistente medicale psihiatrice, arată datele statistice. Noul proiect de lege privind sănătatea și bunăstarea mintală care a fost adoptat în data de 16 mai își propune să reglementeze clar procedurile privind diagnosticul, tratamentul și internarea acestor persoane și să ofere specialiștilor instrumentele necesare pentru redresarea situației, transmite moldova1.md.

Totodată, reprezentanții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, menționează că se constată un mic progres și în ceea ce ține de numărul studenților care aleg să profeseze în această ramură.

Ramura psihiatriei este încă foarte stigmatizată în Republica Moldova. Reticența persistă nu doar în rândul populației ci și în rândul celor care au decis să îmbrace halatele albe. Puțini studenți au curajul să își asume acest domeniu care implică o serie de responsabilități și riscuri specifice. Chiar și așa, anul trecut au fost admiși 12 rezidenți la specialitatea de psihiatrie, în comparație cu 5-7 cum se întâmpla anterior.

„Suntem o societate care privește foarte sceptic atât pacienții psihiatrici, cât medicii psihiatri. Deseori ne întâlnim cu aceea că pacienții noștri sunt considerați nebuni, nu știu de ce cumva și noi suntem văzuți din partea asta, dar trăim în niște vremuri în care oamenii într-adevăr au nevoie de asistență psihologică. În viața de zi cu zi nu mai putem să negăm, depresia este”, susține medicul rezident psihiatru, Ecaterina Scarlețchi.

„Este un domeniu destul de dificil cumva și mare ca subiect, dar de fiecare dată când interacționez cu pacienții înțeleg că este domeniul potrivit pentru mine și îmi place asta, înțeleg de ce este important și aspectul preventiv, cât și aspectul de tratament. Aș vrea foarte mult să lucrez la partea în care educ societatea. Fiecare o să înțeleagă că asta nu este rușinos că este în regulă de studiat”, a spus studenta Carolina Donea.

Pe lângă deficitul de psihiatri, în țara noastră se înregistrează o lipsă acută de psihologi clinicieni, psihoterapeuți și asistente medicale psihiatrice.

„A existat foarte mult timp și la multe decenii reticență de a alege specialitatea de psihiatrie, din varii motive că nu este atât de frumoasă, că nu este atât de avantajoasă. Pandemia a adus o modă pentru sănătatea mintală, în ghilimele, stigma pozitivă. Noi mărindu-ne oferta academică, am oferit tuturor specialiștilor de a activa în domeniul respectiv. Necesitatea este stringentă astăzi”, a relatat președinta Societatea Psihiatrilor, Jana Chihai.

Pentru a redresa situația este necesară implementarea unui mecanism instituțional eficient, dedicat strict gestionării sănătății mintale și a unui circuit de servicii comunitare, dar și un interes sporit din partea autorităților. Aceste practici au fost eficiente în cazul României, unde sănătatea mintală este o direcție care ține de strategia națională.

„*Autoritățile trebuie să înțeleagă chiar dacă pe termen scurt asta ar putea să coste. Adică trebuie să pui niște bani, pe termen mediu și lung de fapt vei salva bani pentru că dacă ai o politică bună pe sănătate mintală atunci elementul de prevenție va avea un rol cheie și salvăm bani pe care nu îi mai dăm pe tratamente, pentru tulburări complicate, le-am prevenit înainte să apară”, a declarat profesorul universitar român, Daniel David.

Noul proiect de lege privind sănătatea și bunăstarea mintală își propune să asigure un sistem eficient de asistență, prevenire și monitorizare a problemelor de sănătate mintală. Noua lege va seta un nivel sporit de protecție pentru drepturile pacienților cu tulburări mintale și de comportament și va reglementa clar procedurile privind diagnosticul, tratamentul și internarea acestor persoane.

Astfel autoritățile își propun să racordeze legislația națională la standardele internaționale în domeniul sănătății mintale.

Potrivit unui studiu efectuat la finele anului trecut de proiectul moldo-elvețian Mensana, în Republica Moldova sunt circa 70 de mii de persoane cu probleme de sănătate mintală, inclusiv 31 de mii cu grad de dizabilitate. Anual, cinci mii de persoane sunt depistate cu probleme de sănătate mintală severă.

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele

Atacantul francez Kylian Mbappe a cumpărat, în cadrul unei licitaţii caritabile care a fost organizată la Paris, un tablou reprezentându-l pe Pele. Mbappe a plătit puţin peste o jumătate de milion de euro pentru a intra în posesia tabloului.

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui PeleImagine simbol

Mbappe a achiziţionat cu 520.000 de euro tabloul care îl reprezintă pe Pele şi care este opera artistului parizian Alexandre Hopare Monteiro. Tabloul a fost vândut în cadrul unei licitaţii caritabile al cărei organizator a fost chiar clubul Paris St Germain, transmite news.ro.

Mbappe a licitat pentru tabloul realizat în anul 2023 alături de mai mulţi cumpărători, iar la final a ajuns să se „bată” cu coechipierul său, Achraf Hakimi, cel care a şi cedat în cele din urmă. Ca fapt divers, tabloul fusese scos la licitaţie pentru suma de 5.000 de euro.

Seara de caritate organizată de PSG a adunat în cele din urmă suma de 2,7 milioane de euro, care urmează să fie donate unor cauze caritabile.

La „Arena Chișinău” s-au desfășurat două competiții de gimnastică aerobică, la care au concurat sportive din trei țări

Grație și prestații strălucitoare, la „Arena Chișinău”, unde s-au desfășurat două competiții de gimnastică aerobică. Au concurat sportive din Republica Moldova, din România și din Ucraina.

Două competiții de gimnastică aerobică, desfășurate la Arena Chișinău

Peste o sută de participanți şi-au prezentat numerele artistice, la patru probe, transmite tvrmoldova.md.

Elena Antoniuc, gimnastă: „Este foarte importantă tehnica, mai exact cât de corect faci elementele. Contează și sentimentele pe care le prezinți.”

Gimnastele spun că au muncit din greu pentru a avea prestații convingătoare la „Arena Chișinău”.

Victoria Rogovei, gimnastă: „Nu este pentru prima dată când particip la acest tip de competiții. Am fost și la Campionatul Mondial, dar și la cel European. Eu fac acest exercițiu de trei ani, iar acum îl perfecționez zilnic.”

Pe lângă gimnaștii din Republica Moldova, și-au demonstrat abilitățile și sportivi din România și Ucraina.

Alina Fecioru, gimnastă, România: ” – Cu ce ați venit să surprindeți adversarele din Republica Moldova? – Cu talent din a face gimnastică și prin exprimarea pe scenă.”

Rebeca Dorneanu, gimnastă, România: „Obiectivul nostru este să ne întrecem limitele și să fim cele mai bune pe scenă.”

Margo Gulîevo, gimnastă, Ucraina: ” – Ce emoții simțiți aici? – Îmi e frică, dar sunt bucuroasă să particip. Este frumos aici, în această sală foarte bună. Noi am pregătit numere cu muzică franceză, dar și din alte țări, care au o valoare mare pentru noi.”

În cadrul celor două competiţii au concurat peste 100 sportivi.

Ala Liutova, președinte, Federația de Gimnastică Aerobică, Republica Moldova: „Scopul principal este să popularizăm acest sport în Republica Moldova. Să atragem câți mai mulți sportivi să practice gimnastică aerobică.”

Cei mai buni s-au ales cu medalii, diplome, dar și cadouri din partea sponsorilor. Iar sportivii din Republica Moldova au luptat pentru șansa de a ajunge în lotul țării, care va merge la Campionatul Mondial, programat în luna septembrie. Gazda marelui eveniment sportiv va fi Italia.

Alocațiile pentru copii în Republica Moldova: Se schimbă procedurile de acordare
Articolul anterior
Ce servicii acoperă polița de asigurare medicală obligatorie în R. Moldova
Articolul următor