Mai mulți credincioși au părăsit biserica, după ce preotul a criticat vaccinul anti-COVID în timpul predicii. S-a întâmplat într-o comună din provincia Pavia, Italia.
În ultima zi a anului, în timpul predicii de la slujba de Anul Nou, preotul din Casorate Primo, o comună din Pavia, Italia, a criticat vaccinurile și măsurile guvernului pentru combaterea pandemiei.
Cuvintele preotului paroh, părintele Tarcisio Colombo, au provocat reacția mai multor credincioși, care s-au ridicat și au părăsit biserica, scriu publicațiile locale.
Nu este pentru prima dată când preotul paroh este contestat de credincioși. Acum câțiva ani, Don Tarcisio Colombo a fost denumit „parohul anti-Greta”, după ce a descris-o pe activista Greta Thunberg „un pericol pentru tineri”, mai scrie sursa citată de Mediafax.
Pomul de Crăciun de la Președinție a fost inaugurat! Instituția își deschide ușile pentru vizitatori
Președinta Maia Sandu, angajații din administrația prezidențială și copiii lor, au aprins luminițele Pomului de Crăciun de la Președinție. Copiii s-au distrat, au confecționat jucării pentru brad, în cadrul atelierului organizat de grupul artistic de la Centrul Republican „Artico” și, împreună cu șefa statului, au împodobit Pomul de Crăciun. Iar mai apoi, corul „Voices Moldova” și dirijoarea Elena Marian au trecut pragul Președinției ca să vestească Nașterea Domnului și să cânte colinde.
„În această perioadă, să ne bucurăm de mult așteptatele sărbători și să trăim cu recunoștință fiecare clipă petrecută alături de oamenii dragi. Pe cei care vor să admire bradul de la Președinție, ca în fiecare an, îi așteptăm cu drag!”, a spus șefa statului.
Vizitatorii pot veni din data de 20 decembrie până pe 15 ianuarie, de luni până vineri, între 17:00 și 19:00, iar sâmbătă și duminică – între 12:00 și 15:00.
Scandal la un gimnaziu din Soroca. O candidată la funcția de director ar fi hărțuită de autoritățile raionale
O candidată la concursul organizat de Consiliul Raional Soroca pentru funcția de director al unui gimnaziu ar fi fost intimidată și hărțuită de către o altă concurentă. Despre aceasta a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun într-o postare pe Facebook, informează unica.md.
„Intimidarea şi hărțuirea unui candidat la funcția de director este inacceptabilă. Situația care implică una dintre candidatele la concursul organizat de Consiliul Raional Soroca pentru funcția de director al unui gimnaziu este un act intolerabil. Factorii politici de decizie din raion abuzează de o situație familială extrem de complicată pentru a intimida această participantă, care beneficiază, de altfel, de sprijinul colectivului şi al comunității locale.
Acest comportament scoate în evidență dorința unora de a subordona politic instituțiile de învățământ, depăşind orice limite etice şi profesionale. Situația subliniază necesitatea stringentă de a reduce influența politică asupra şcolilor, prin eliminarea controlului consiliilor raionale din procesul decizional al instituțiilor de învățământ.
Ministerul Educației şi Cercetării va monitoriza cu atenție desfășurarea acestui concurs, iar orice abatere de la regulament va determina anularea imediată a procesului de selecție”, a scris ministrul în postarea sa.
Avertizările IGSU: Utilizarea pirotehnicelor reprezintă un pericol major pentru sănătate și viață
Sărbătorile de iarnă și feeria ajunului de Crăciun este o perioadă magică, plină de lumină și bucurie pentru fiecare dintre noi. De aceea, pentru a păstra acest spirit de sărbătoare este esențial să petrecem clipele inedite în maximă siguranță, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
În această perioadă, pe lângă momentele magice care există, trebuie să fim conștienți că pot apărea și riscuri asociate cu utilizarea focurilor de artificii. Acestea reprezintă un pericol semnificativ pentru viața oamenilor și mediul înconjurător.
În acest sens, pentru siguranța personală și a celor din jur, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să evite utilizarea și lansarea sub orice formă a produselor pirotehnice, care pot cauza incendii, arsuri, traumatisme, dar și diverse incidente grave. Mai mult, focurile de artificii reprezintă o sursă de poluare a mediului, iar zgomotul produs de acestea pot crea disconfort și stres pentru persoanele internate în spitale, dar și pot speria animalele.
Totuși, oamenii care optează pentru utilizarea focurilor de artificii, sunt îndemnați să respectate cu cea mai mare responsabilitate și strictețe recomandările specialiștilor. Astfel, persoanele sunt îndemnate să evite lansarea materialelor pirotehnice de la balcoane, în holuri, în curțile blocurilor de locuit, cât și în apropierea caselor, vehiculelor, spațiilor forestiere, locurilor aglomerate, dar și în zonele cu acces limitat. Astfel de activități se vor desfășura doar în aer liber, la distanțe sigure față de oameni, animale, clădiri, fiindcă focurile de artificii pot cu ușurință să provoace incendii de proporții, dar și traumatisme grave.
De asemenea, specialiștii îndeamnă oamenii să evite ținerea în mâini a articolelor pirotehnice, cât și purtarea acestora în buzunare, deoarece manipularea lor poate duce la arsuri sau chiar explozii. Mai mult, părinții și pedagogii sunt îndemnați să supravegheze copiii, pentru a nu admite achiziționarea și utilizarea produselor pirotehnice de către minori, pentru a evita pericolul unor eventuale incidente.
Pentru prevenirea incidentelor legate de exploatarea produselor pirotehnice, este esențial ca acestea să fie achiziționate exclusiv din magazine specializate cu instrucțiuni clare de utilizare și certificat de calitate al produsului. În cazul depistării unor defecțiuni vizibile, este recomandabil abținerea de la lansarea produsului pirotehnic.
Pompierii avertizează repetat oamenii că materialele pirotehnice pe cât sunt de spectaculoase, sunt și destul de periculoase, fiind înregistrate multiple cazuri când pompierii au intervenit pentru stingerea incendiilor generate de utilizarea focurilor de artificii sau pentru acordarea ajutorului persoanelor care au avut de suferit din cauza acestora.
Siguranța personală și a celor din jur depinde de respectare regulilor simple, dar atât de esențiale pentru prevenirea situațiilor de risc în perioada sărbătorilor de iarnă.