Rezultatele referendumului privind integrarea Republicii Moldova în UE ar putea fi scrise direct în Constituție

Rezultatele referendumului vor fi scrise direct în Constituție a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu la emisiunea Realitatea te Privește de la RLive TV. Oficialul a menționat că acesta este voința poporului exprimată în mod direct.

Totodată, speakerul a precizat că săptămâna viitoare ar urma să fie anunțat și decizia Curții Constituționale pe această temă, transmite realitatea.md.

„Discuțiile despre referendum au fost lansate de opoziție acum un an, doi. Toți spuneam că alegerile  sunt alegeri. Și am reacționat acuma. Întâi au venit cu argumentele că de ce voi vă permiteți să vorbiți în numele la toți cetățenii Republicii Moldova doresc integrarea UE. Noi am operat cu argumente și la urma am zis ca să facem acest referendum și să punem punct pe polemica asta dacă vor moldovenii sau nu integrarea europeană”,  a declarat Igor Grosu.

„Noi considerăm și este și opina colegilor juriști că alegerile și referendumul este momentul suprem al democrației directe. Dacă cetățenii votează prin vot direct eu nu văd necesitatea prin vot indirect. Este constituțional. Ceea ce votează cetățenii să se regăsească în Constituție”, mai spune președintele Parlamentului.

Precizăm că, referendumul privind aderarea Moldovei la UE s-ar putea desfășura pe 20 octombrie 2024. Deputații PAS au sesizat Curtea Constituțională (CC) despre inițiativa de modificare a Constituției.

În cadrul scrutinului, cetățenii ar urma să fie întrebați „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, se arată în textul documentului transmis înaltei Curți.

O companie din România va construi poduri peste Prut la Ungheni

Directorul CNAIR, Cristian Pistol, anunță că a fost desemnat constructorul ansamblului de poduri peste Prut de la Ungheni. NESS PROIECT EUROPE SRL are la dispoziție 151,68 milioane de lei și 24 de luni pentru construcția podurilor, a drumului de legătură cu Autostrada A8 și a punctului de trecere a frontierei, scrie profit.ro.

”Am desemnat astăzi constructorul ansamblului de poduri peste Prut de la Ungheni! NESS PROIECT EUROPE SRL are la dispoziție 151,68 milioane de lei (fără TVA) și 24 de luni (6 luni proiectare și 18 luni execuție) pentru construcția podurilor, a drumului de legatură cu Autostrada A8 (Târgu Mureș – Iași – Ungheni) și a punctului de trecere a frontierei”, anunță Cristian Pistol.

Directorul CNAIR precizează că, prin contractul finanțat din Fonduri Europene Nerambursabile (CEF), se va asigura o nouă legătură rutieră între România (județul Iași) și Republica Moldova (raionul Ungheni), scrie News.ro. Podurile (câte unul pentru fiecare sens de circulație) vor avea o lungime de minimum 261,20 m (fiecare). Contractul va putea fi semnat după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații, respectiv după soluționarea acestora.

Accident cumplit la Ștefan Vodă! Șase persoane, inclusiv un copil, au ajuns la spital, iar o femeie din Azerbaidjan a murit pe loc

Poliția din Ștefan Vodă investighează circumstanțele unui accident rutier produs aseară, în jurul orei 23:20, în apropierea satului Răscăieții Noi, în urma căruia o femeie de 47 de ani a decedat, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Preliminar, polițiștii au stabilit că un bărbat 64 de ani, cetățean al Ucrainei, conducând un Mercedes Vito, având ca pasageri doi bărbați de 33 și 49 de ani, o femeie de 47 de ani și un minor de 12 ani, toți cetățeni ai Republicii Azerbaidjan, deplasându-se spre or. Ștefan Vodă, a ieșit pe contrasens și a tamponat frontal un Mercedes E300, care se deplasa din sens opus, condus de un bărbat de 60 de ani, având ca pasageră o femeie de 57 de ani.

În urma impactului, pasagera din Mercedes Vito a decedat pe loc, iar ceilalți pasageri din ambele automobile, inclusiv șoferul ucrainean au fost transportați la Spitalul raional Ștefan Vodă cu diverse traumatisme.

Pe acest caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Peste 9.000 de moldovenie și-au găsit locuri de muncă de la începutul anului, prin intermediul ANOFM

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) informează, că de la începutul anului 2024, cu suportul subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă au fost plasate în câmpul muncii 9001 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dintre care 4310 șomeri (47,9%) și 253 zilieri/angajați în baza unui contract de o perioadă de până la 3 luni, informează unica.md ccu referire la un comunicat al instituției.

Din cele 9001 de persoane plasate în câmpul muncii: 4387 sunt femei (48,7%), 1372 persoane cu vârsta 55-63 ani (15,2%), 111 persoane cu dizabilități (1,2%), 101 cetățeni ai Republicii Moldova reveniți de peste hotare (1,1%), 36 persoane de etnie romă (0,4%) și 3 cetățeni străini.

Din numărul total de șomeri înregistrați în baza de date a ANOFM au fost plasați în câmpul muncii 4310 șomeri, din care: 2155 sunt femei (50,0%), 2627 din mediul rural (61,0%), 1387 tineri cu vârsta 16-35 ani (32,2%), 638 persoane cu vârsta 55-63 ani (14,8%), 36 romi (0,8%), 82 migranți reveniți de peste hotare (1,9%), 111 persoane cu dizabilități (2,6%).

Conform activităților economice, persoanele s-au angajat în câmpul muncii în domenii precum: Agricultură (9,4%), Industrie (9,3%), Construcții (13,8%), Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (10,7%), Administraţie publică (5,6); Învăţământ (2,5%), Sănătate şi asistenţă socială (4,5%), Alte activităţi de servicii colective, sociale şi personale (38,4%), etc.

ANOFM recomandă persoanelor care se află în căutarea unui loc de muncă să se adreseze la una din subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (STOFM) pentru a beneficia de susţinere la angajare.

Serviciile sunt gratuite şi sunt destinate atât pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă (cu şi fără statut de şomer), cât şi pentru persoanele angajate care doresc să-şi schimbe locul de muncă.

Şomerii înregistraţi la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (STOFM) pot beneficia de susţinere, precum şi de servicii și măsuri active care sporesc şansele de angajare.

Pentru înregistrarea cu statut de şomer este necesar ca persoana să prezinte la cea mai apropiată STOFM cu următoarele acte:

  • buletinul de identitate sau permisul de ședere, după caz, cu termenul valabil;
  • actele de studii şi de calificare deținute;
  • copia ordinului (dispoziției) de eliberare de la ultimul loc de muncă pentru persoanele care au activat în ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării;
  • alte documente confirmative (după caz).

Adresele subdiviziunilor pot fi găsite pe site-ul www.anofm.md  (accesînd https://anofm.md/ro/subdiviziuni) sau puteți depune cerere în regim on-line pe site-ul: https://e-iss.anofm.md. Persoanele sunt obligate să se prezinte la STOFM, timp de 14 zile calendaristice de la data depunerii cererii on-line, pentru validarea acesteia.

Informaţii utile pentru persoanele care solicită susţinere la plasarea în câmpul muncii, pot fi obținute la Centrul de apel al ANOFM, tel: 0 8000 1000 (apel gratuit), luni-vineri 08:00-17:00.

Informaţii despre posibilităţile de angajare, locurile vacante şi condiţiile de ocupare ale acestora sunt publicate şi pe portalul www.angajat.md.

Europarlamentar: În cinci ani, Republica Moldova ar putea fi parte a UE
Articolul anterior
Havuzul de la Președinție va fi reparat
Articolul următor