România începe construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa: ”Vor fi baterii de dimensiunile unor containere de marfă”

Construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, o investiţie de 800 de milioane de euro, va începe în această vară, în zona Pilu – Grăniceri, iar proiectul va fi însoţit de o a doua investiţie, de aproximativ 200 de milioane de euro, într-o unitate de stocare a energiei, tot cea mai mare de pe continent.

Ultima ora local: Parc fotovoltaic de 18 milioane de euro la Termica pentru  necesitatile energetice ale Primariei Suceava » Monitorul de Suceava -  Miercuri, 22 Decembrie 2021

Petru Claudiu Bătrînuţ, primarul comunei Grăniceri, din județul Arad, a declarat că vineri, 17 februarie, a înregistrat cererea investitorilor de emitere a certificatului de urbanism în vederea construirii unei staţii de stocare cu o capacitate de aproximativ 500 de MW.

„Acest proiect completează construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa. Vorbim de o staţie de stocare care va fi ridicată pe 20 de hectare în teritoriul comunei Grăniceri. Aici vor exista, pe platforme betonate, baterii de dimensiunile unor containere de marfă. Va fi cea mai mare capacitate de stocare a energiei regenerabile din Europa, iar investiţia se va ridica la aproximativ 200 de milioane de euro, pe lângă investiţia de 800 de milioane de euro în parcul fotovoltaic Pilu – Grăniceri”, a declarat primarul, conform ziare.com.

Conform edilului, construirea parcului fotovoltaic, anunţată anul trecut de investitori şi autorităţile din Arad, va începe în perioada iulie-august.

„Terenul pe care va fi ridicat parcul fotovoltaic, în suprafaţă de 1.064 de hectare, a fost scos din circuitul agricol. Ministerul Agriculturii a emis în acest sens avizul favorabil, iar Direcţia pentru Agricultură Arad a emis deciziile. PUZ-ul va fi aprobat de Consiliul Local Grăniceri în şedinţa din 15 martie, iar în paralel investitorii lucrează la documentaţia pentru obţinerea de la noi a autorizaţiei de construire. Investitorul mi-a confirmat, în ultimele convorbiri pe care le-am avut, că lucrează deja la proiectul tehnic al viitorului parc. Estimăm că în mai – iunie emitem autorizaţia de construire, iar în iulie – august va începe lucrul pe şantier”, a declarat primarul comunei Grăniceri.Ads

El a precizat că în acest moment se lucrează pe teren pentru descărcarea arheologică, având loc săpături. După finalizarea acestora, se aşteaptă avizul de la Ministerul Culturii.

La rândul său, primarul comunei Pilu, Dan Lucian Drăgan, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că urmează să fie aprobat PUZ-ul pentru proiect şi că investitorul l-a anunţat că va depune în curând documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construire.

La finalul lunii noiembrie 2022, investitorii şi autorităţile judeţene au prezentat proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va avea capacitatea de 1.044 de MW şi ar urma să devină operaţional în decembrie 2024.

„Iată că planurile noastre devin realitate. Am ales acest judeţ şi locaţia proiectului ţinând cont şi de infrastructura pusă la punct şi de posibilităţile de logistică. Este cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Până în decembrie 2024 vrem să livrăm prima cantitate de energie în reţea”, declara, la vremea respectivă, Sebastian Enache, reprezentant al dezvoltatorului Monsson.Ads

El adăugase că proiectul include unul dintre cele mai mari centre de pregătire profesională din zonă, iar minimum 1.000 de oameni vor lucra zilnic la construirea parcului. Ulterior, la finalizarea lucrărilor, vor fi angajaţi până la 200 de oameni pentru operare şi mentenanţă.

Sebastian Enache a dezvăluit că Monsson are în proiect circa 2.000 de MW pentru judeţul Arad, urmând să fie construite, începând cu 2024, alte două parcuri fotovoltaice, în zona localităţilor Chişineu-Criş şi Macea, care vor avea împreună aproximativ 800 de MW. Aceste două parcuri ar urma să fie finalizate în 2026, investiţiile fiind de circa 600 milioane de euro.

Cele trei proiecte din judeţul Arad dezvoltate de Monsson ar însemna investiţii totale de 1,4 miliarde de euro, la care se adaugă 200 de milioane de euro investiţi în staţia de stocare de la Grăniceri.

Reprezentantul investitorului, Marian Pavel, precizase în toamnă că investiţiile sunt exclusiv private şi nu beneficiază de niciun fel de facilităţi fiscale din partea statului. O parte din banii necesari finanţării proiectelor sunt obţinuţi din credite.

Monsson este un jucător major în domeniul energiei regenerabile şi a apei din 2004, cu proiecte de peste 7.000 de MW în dezvoltare.

Caz șocant în România! O femeie a fost găsită moartă în casă, alături de câinii care începuseră să mânânce din trupul ei

Caz șocant în România! O femeie a fost găsită moartă în casă, iar scenele au îngrozit țara. Adriana Neagoe a fost descoperită moartă, în apartamentul său din Târgu Jiu, alături de câinii ei, care începuseră să mănânce din trupul ei. Inițial s-a crezut că femeia de 34 de ani a fost omorâtă, însă legiștii nu au descoperit urme de violență pe corpul ei și, după efectuarea autopsiei, s-a aflat de ce a murit, de fapt, Adriana.

Cea care a dat alarma a fost sora Adrianei Neagore, care nu mai știa nimic de sora ei. În momentul în care cadavrul femeii a fost descoperit, de aceasta nu se mai știa nimic de 5 zile. Când oamenii legii au intrat în casă, au găsit o imagine șocantă.

Polițiștii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu au fost sesizați prin apel 112 de către o femeie, despre faptul că sora sa nu mai răspunde la telefon sau la ușă de cinci zile.

Când oamenii legii au intrat în casă, au găsit trupul fără viață al Adrianei Neagoe și alături de ea se aflau cei doi câini de talie mică ai femeii, care mușcaseră din trupul ei, probabil flămânzi.

„Un echipaj de siguranță publică din cadrul Poliției Municipiului Târgu Jiu, împreună cu un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj au fost direcționate la adresa indicată și întrucât nicio persoană nu a răspuns, ușa fiind în poziția închis asigurat, pompierii au procedat la pătrunderea în apartament prin forțarea ușii, în prezența și cu acordul apelantei, în interior pe podea, fiind găsit cadavrul unei femei, de 34 de ani’, a anunțat Poliția. 

Cunoscuții Andei Sasha, așa cum o știau prietenii, susțin că aceasta era cunoscută pentru consumul de droguri și alcool.

„Da, este adevărat. Familia Neagoe a mai dăruit un înger cerului, preaiubita mea soră. (…) Aprecierea sau dragul, într-adevăr pot avea forme diferite. Cei care totuși credeți că în adâncul inimii ati avut unul dintre aceste sentimente curate pentru ea, vă rog să îi acordați respectul cuvenit, iar mie și familiei mele liniște’, a scris sora tinerei, pe FB. 

Necropsia efectuată de medicii legiști a stabilit drept cauză a decesului un infarct miocardic. Conform sursei citate, anchetatorii nu exclud posibilitatea ca decesul să fi fost influențat de consumul de substanțe interzise.

Pentru cei doi câini de talie mică ai Adrianei, polițiștii au emis ordin de plasare în adăpost, fiind preluați de lucrători din cadrul Consiliului Județean Gorj.

Autoritățile anunță un nou program de ajutor financiar în sezonul rece pentru gospodăriile vulnerabile ale moldovenilor și refugiaților ucraineni

Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu People in Need, cu suportul financiar al Uniunii Europene, anunță o nouă inițiativă: „Asistență financiară de iarnă pentru gospodăriile vulnerabile ale moldovenilor și refugiaților ucraineni”, care va avea loc în perioada ianuarie – martie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Această inițiativă își propune să sprijine gospodăriile vulnerabile din Republica Moldova, inclusiv refugiații ucraineni aflați sub protecție temporară, prin acordarea de compensații financiare pentru a atenua impactul crizei energetice, mai ales în sezonul rece.

În acest sens a fost semnată o nouă anexă, în cadrul Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Muncii și Protecției Sociale și People in Need Moldova.

Această măsură urmărește să sprijine grupurile vulnerabile în perioada sezonului rece, prin acoperirea parțială a costurilor crescute de trai, generate de criza energetică, utilizând fonduri alocate de către People in Need și Uniunea Europeană. Bugetul total al programului de suport este de 700.000 Euro, care vor fi oferiți sub formă de compensații nominative pentru sprijinirea categoriilor de beneficiari stabilite.

Această inițiativă subliniază angajamentul Ministerului Muncii și Protecției Sociale și al organizației People in Need de a sprijini cele mai vulnerabile grupuri din Republica Moldova, consolidând protecția socială și solidaritatea în fața crizei energetice.

Inițiativa a fost posibilă grație contribuțiilor din fondurile People in Need, resursele SOS Ukraine – donațiile poporului ceh, și finanțării Uniunii Europene.

Lot de ustensile utilizate în medicina dentară, de aproape un milion de lei, confiscat în vamă! Un individ riscă să fie cercetat penal

Lot de ustensile utilizate în medicina dentară, de aproape un milion de lei, confiscat în vamă! Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, după ce, pe sensul de intrare în țară, pentru efectuarea controlului de specialitate s-a prezentat un autoturism de model ,,BMW X7”, care se deplasa din România, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Șoferul, un bărbat cu dublă cetățenie (MDA/ROU), în vârstă de 49 de ani, a selectat „coridorul verde” de control și conform declarațiilor acestuia, transporta doar bunuri personale.

În rezultatul controlului vamal, în habitaclul autoturismului, sub banchetele din față și spate, printre bunurile personale transportate, funcționarii vamali au depistat un lot comercial de ustensile utilizate în medicina dentară, nedeclarate autorității vamale. Valoarea în vamă a mărfurilor nedeclarate a fost estimată la 900 170 lei.

Lotul de marfă a fost ridicat, unitatea de transport a fost indisponibilizată, iar cazul urmează să fie investigat de ofițerii Direcției urmărire penală din cadrul Serviciului Vamal.

Lungimea medie a penisului uman a crescut cu 25% în ultimii 30 de ani. De ce experții se arată ”îngrijorați” de fenomen
Articolul anterior
Consumul de alcool, chiar și cu câteva luni înainte de sarcină, poate modifica fața nou-născutului, potrivit cercetătorilor
Articolul următor