România: Pașaportul simplu electronic va putea fi trimis la orice adresă din țară, prin curier

Odată cu implementarea unei noi facilități, pașaportul simplu electronic va putea fi livrat la orice adresă din România prin intermediul serviciilor de curierat. Această opțiune va fi disponibilă și pentru altă adresă decât cea de domiciliu sau reședință, indicată în cererea formulată de solicitant, scrie evz.ro.

Conform unui act normativ elaborat de MAI și aflat pe masa Guvernului joi, autoritățile ar putea implementa această nouă opțiune chiar în acest an, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2025. De altfel, costurile de trimitere prin curier vor fi incluse în costul pașaportului.

Pașaportul simplu electronic poate fi primit la orice adresă

În prezent, pașaportul simplu electronic poate fi expediat, prin intermediul serviciilor de curierat, la domiciliul sau la reședința titularului sau a persoanei care a formulat cererea, conform opțiunii solicitantului.

De asemenea, în cazul în care este necesar, acesta poate fi trimis și la o adresă din străinătate indicată de titularul sau de persoana care a formulat cererea. În ambele cazuri, costurile de expediere sunt suportate de către solicitant.

Potrivit notei de fundamentare emise de Ministerul Afacerilor Interne, în prezent, aproximativ 20% dintre cei care solicită pașaportul simplu electronic optează pentru expedierea acestuia la domiciliul sau reședința titularului sau a persoanei care a formulat cererea, suportând cheltuielile de expediere.

Costurile de expediere, incluse în prețul pașaportului

După discuțiile avute cu integratorul proiectului pașaportului electronic, Compania Națională „Imprimeria Națională” – S.A. (CNIN), autoritățile au conturat posibilitatea implementării unei noi facilități în cadrul sistemului național informatic de evidență a pașapoartelor simple.

Această nouă opțiune ar permite cetățenilor să aleagă o adresă din România, diferită de domiciliu sau reședință, pentru livrarea pașaportului. Scopul este de a face acest serviciu mai accesibil unui număr mai mare de cetățeni, conform preferințelor acestora.

Cu scopul de a simplifica procesul de eliberare pentru pașaportul simplu electronic, reprezentanții Imprimeriei Naționale și ai Ministerului Afacerilor Interne au convenit că, în schimbul sumei plătite pentru pașaport, să fie inclusă și opțiunea de expediere prin servicii de curierat la orice adresă din România indicată de solicitant.

Turismul din Grecia se schimbă radical! În plin sezon estival, autoritățile introduc noi reguli pe plaje

În plin sezon estival, autoritățile din Grecia introduc noi reguli pe plaje. Supraaglomerarea nu mai este deloc tolerată, așa că turiștii români care se pregătesc să plece în vacanță pe insulele grecești trebuie să se informeze și să știe ce au de făcut, scrie evz.ro.

Cea mai vizitată țară de pe glob în perioada verii, Grecia, introduce reguli de ultimă oră împotriva supraaglomerării de pe plaje. Autoritățile nu mai sunt deloc tolerante și dau amenzi uriașe.

Concret, turiștii care ajung de acum încolo pe plajele însorite din Grecia trebuie să știe că nu mai pot închiria umbrele și șezlonguri oricum și de la oricine. Astfel de persoane sunt atent monitorizate și dacă nu au la vedere informațiile privind obiectele destinate închirierii și numărul acestora se aleg cu amenzi foarte mari.

Noile reguli sunt clare. Doar 30 la sută din suprafața cu nisip poate fi ocupată de scaunele pliabile, restul fiind destinat celor care preferă să stea pe prosoape.

Turiștii care observă că legea este încălcată, iar plaja este aglomerată cu șezlonguri pot raporta abuzul printr-o aplicație conectată la serverele Ministerul Finanțelor din Grecia.

Șezlongurile trebuie să fie amplasate la cel puțin 4 metri de țărm.

Căprioare eliberate din captivitate! Doi pui, găsiți într-o gospodărie din Nisporeni

Inspecția pentru Protecția Mediului Nisporeni a primit un apel telefonic, precum, că un locuitor al s. Odobești, r-nul Nisporeni, ține în captivitate două căprioare. Inspectorii au mers la fața locului, ei au ridicat  căprioarele și le-au transmis Ocolului Silvic Grozești. După un control veterinar căprioarele au fost eliberate în habitatul lor natural, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Persoana vinovată de săvârșirea contravenției a fost citată la sediul IPM Nisporeni pentru a fi sancționată conform prevederilor  legislației de mediu. 

Inspectoratul pentru Protecția Mediului își exprimă recunoștința față de cetățeanul care a alertat inspectorii de mediu și îndeamnă toți locuitorii să urmeze acest exemplu, contribuind activ la protejarea și conservarea faunei.

O fetiță de 11 ani și tatăl ei au murit după ce au fost loviţi de fulger pe munte

Un tată şi fiica sa în vârstă de 11 ani au murit după ce au fost loviţi de fulger în Munţii Balcani din Bulgaria, informează DPA citat de stirileprotv.ro.

Bărbatul şi cei doi copii ai lui se aflau în drumeţie în apropiere de vârful Kupena, care are înălţimea de 2.169 metri, a relatat luni televiziunea de stat BNT.

Fiul acestuia, în vârstă de 13 ani, a fost salvat de un elicopter militar după ce băiatul a alertat serviciile de urgenţă în urma fulgerului.

Potrivit relatării, bărbatul decedat, în vârstă de 47 de ani, era un alpinist experimentat. Cu toate acestea, el a întreprins acea drumeţie montană în condiţii meteorologice nefavorabile, au precizat serviciile de urgenţă. 

Andreea Marin a dezvăluit cum se menține în formă. Vedeta nu ține nicio dietă. Noi imagini cu ”Zâna Surprizelor”
Articolul anterior
Fetiță de 2 ani, ucisă de biluțe magnetice de jucărie. Până au descoperit medicii ce are, copila a decedat
Articolul următor