România retransmite posturi TV din Ucraina pentru refugiați

CNA a cerut televiziunii naționale să retransmită posturi TV din Ucraina pentru refugiații ucraineni aflați acum în țara noastră.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aprobat, joi, o adresă a Televiziunii publice referitoare la introducerea în grila canalelor TVR 3, TVR Internaţional, TVR Cluj şi TVR Iaşi a unui program special dedicat refugiaţilor, realizat prin preluarea transmisiilor produse de TVR şi alte posturi de televiziune din Ucraina.

Transmise prin satelit, acestea vor fi, în general, programe informative care nu afectează structura serviciului de programe a canalelor menţionate.

“Este foarte important gestul pe care îl face TVR să îi susţină pe migranţi prin difuzarea de informaţii despre ce se întâmplă acasă în limba lor”, a spus Cristina Pocora, membru al CNA, decizia Televiziunii publice fiind salutată şi de Monica Gubernat, preşedinte de şedinţă.

Valentin Jucan, membru al CNA, a propus ca să fie solicitată şi cabliştilor retransmiterea anumitor programe.

Radio România retransmite deja radioul public din Ucraina

″Şi aici mă refer mai ales la cei care pot să transmită pe zona de graniţă. Am putea să-i întrebăm dacă sunt dispuşi să facă aşa ceva. Sau măcar nişte programe pentru copii în ucraineană, fiindcă sunt foarte mulţi copii la graniţă, iar aceasta este o chestiune care chiar a fost ridicată de către autorităţile care organizează aceste tabere de refugiaţi”, a spus Jucan.

Monica Gubernat a arătat că acest lucru este ”în lucru”.

″Ştiţi foarte bine că suntem în contact cu autoritatea din Ucraina, le transmitem acum prevederile legale, astfel încât să se uşureze această retransmisie. Dar cabliştii vor lucra pe bază de lege şi pe bazăm de acte”, a punctat Gubernat.

Ea a mai anunţat că şi Radio România a preluat, prin streaming, Radioul public din Ucraina şi-l retransmite.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Cetățenii ruși își golesc magazinele
Articolul anterior
Călău cu chip de tată. Bărbat acuzat că şi-a împuşcat bebeluşul pentru că voia ca primul său născut să fie băiat, în Pakistan
Articolul următor