România: toate școlile se închid pentru două săptămâni

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri seară, după ședința de la Cotroceni cu oficialii responsabili în gestionarea pandemiei, că „este regretabil, dar trebuie să instituim restricții, care vor intra în vigoare de luni”.

Una dintre aceste restricții este închiderea școlilor. Președintele a anunțat că, începând de luni, toți elevii intră în vacanță pentru două săptămâni, transmite Libertatea.ro.

Vacanța prevăzută în calendarul anului școlar 2021-2022 doar pentru elevii din ciclul primar a fost extinsă, astfel, la gimnaziu și liceu. 

Tot începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot, a anunțat Iohannis. 

„Și în interior, și în exterior. Și la școală, unde se mai ține, și în târguri, și la cinematograf, și dacă vă plimbați pe stradă este obligatoriu să aveți mască”, a spus el. 

Totodată, ziua, la majoritatea activităților, „accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinați, din păcate, vor avea o sumedenie de restricții”, a mai punctat șeful statului. Lista integrală a restricțiilor va fi decisă de Guvern și anunțată cel târziu vineri, a spus Iohannis. 

Principalele declarații făcute de Klaus Iohannis: 

„Am discutat despre vaccinare, despre școli, despre restricții. Vreau să fiu foarte clar din capul locului: dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluție este vaccinarea. În Vestul Europei, unde lumea s-a vaccinat în masă, s-au relaxat, pandemia, practic, nu mai are impact. 

Dacă vreți să nu ajungeți la spital și la ATI, vaccinați-vă! Singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinați este că scăpați de formele grave de boală. 

Până vă convingeți să vă vaccinați, din păcate, este nevoie de restricții. Klaus Iohannis: Școlile sunt puternic afectate. S-a decis astăzi ca vacanța să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci și pentru gimnaziu și liceu, pentru două săptămâni. 

Deci, începând de luni, este vacanță școlară. Începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot. Și în interior, și în exterior. Și la școală, unde se mai ține, și în târguri, și la cinematograf, și dacă vă plimbați pe stradă este obligatoriu să aveți mască. Este regretabil, dar trebuie să instituim restricții, care vor intra în vigoare de luni. Guvernul va hotărî cel mai târziu vineri ce restricții intră în vigoare. 

Dau câteva exemple, care nu sunt exhaustive. De exemplu, va fi restricționată circulația noaptea, excepție făcând cei vaccinați și cei cu legitimație de serviciu, care au treabă legitimă de rezolvat. 

Ziua, la majoritatea activităților, accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinați, din păcate, vor avea o sumedenie de restricții. Aceste lucruri se vor îmbunătăți pe măsură ce lumea înțelege să se vaccineze și vom scăpa de această pandemie”.

Cum ar putea arăta Grădina Publică și Parcul Catedralei din Capitală. Foto!
Articolul anterior
Premieră. Un rinichi de porc a fost transplantat cu succes la om. Organul elimină urină
Articolul următor