România va acorda sprijin Republicii Moldova în misiuni de menținere a păcii

România va acorda suport Republicii Moldova pentru participarea la operații și misiuni internaționale de menținere a păcii. Parlamentul a ratificat amendamentul la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar. Deputații din blocul Socialiștilor și Comuniștilor care au propus excluderea proiectului de pe ordinea de zi, criticând colaborarea în misiuni multinaționale, transmite Radio Chișinău.

România și Republica Moldova se vor sprijini reciproc în contextul pregătirii și participării la misiuni și operații de menținere a păcii în cadrul coalițiilor multinaționale sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE.

Suportul va prevedea inclusiv sprijin logistic, de transport, servicii de telefonie și internet, financiar, medical și evacuare în situații de urgență, potrivit unui amendament la un Acord semnat între Chișinău și București în 2012. Documentul a fost prezentat de ministrul Apărării Anatolie Nosatîi. El a răspuns deputaților comuniști și socialiști că astfel de colaborări au loc începând din 1992, în conformitate cu legislația Republicii Moldova.

„În scopul valorificării pe deplin a acelor asumări politice, începute, apropo, din 1992, odată cu aderarea la ONU,1994 odată cu semnarea Acordului de Parteneriat Pentru Pace cu NATO, ulterior semnarea Acordului de cooperare cu Uniunea Europeană, noi ne asumăm niște responsabilități de participarea la consolidarea păcii și securității mondiale. Armata Națională își desfășoară permanent capacitățile pentru apărarea statului, pentru  participarea la misiuni de rezolvare a crizelor pe teritoriul național, dar și în misiuni de menținere a păcii”, a subliniat Anatolie Nosatîi.

Ex-președintele Republicii Moldova, deputatul comunist Vladimir Voronin, a sugerat că acest amendament ar încălca principiul neutralității, enunțând una din narațiunile propagandistice ale Kremlinului precum că NATO ar fi provocat războiul din Ucraina, nu Rusia, care a atacat nejustificat statul vecin.

„Pentru că totul începe nu știu cum pe neobservate, după care se transformă în ceva ce nu putem stinge, precum ceea ce se întâmplă în Ucraina. Iată la ce mă refer eu. De aceea participați, veniți cu rezultate, ca până acum, dar nu vă lipiți de acest NATO și aceste lucruri…”, a spus Vladimir Voronin. 

În replică, președintele Parlamentului Igor Grosu a precizat că Republica Moldova a colaborat cu NATO și în mandatul de șef al statului al lui Vladimir Voronin. Totodată, el a arătat că războiul din Ucraina poate fi oprit de Rusia, care a atacat țara vecină:   

„Ca să se termine, domnule ex-președinte, războiul în Ucraina, vă rog, dați un telefon la prietenul dumneavoastră criminal de război Putin și spuneți-i să își ia armata criminală din Ucraina”, i-a spus Igor Grosu deputatului Vladimir Voronin. 

Într-o luare de cuvânt, deputatul PAS Mihail Druță a făcut apel la onestitate și competență în dezbaterea unor chestiuni sensibile, fără politizarea și ideologizarea lor.

„Parlamentul nostru ar fi cu mult mai productiv dacă în cadrul dezbaterilor chestiunilor de pe ordine de zi, îndeosebi ale unora sensibile, am da dovadă de competență și seriozitate și am evita politizarea și ideologizarea. Una din aceste probleme este statutul de neutralitate și colaborarea cu organismele internaționale”, a punctat Mihail Druță. 

Cel de-al doilea Protocol de amendare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar are drept scop facilitarea acordării reciproce a suportului logistic la operații și misiuni internaționale de menținere a păcii. În prezent circa 100 de militari din Rep. Moldova își desfășoară activitatea în misiuni de menținerea a păcii internaționale din Kosova, Liban și Africa, potrivit ministerului Apărării.

Eleva din municipiul Soroca care a obținut media 10 la bacalaureat: ,,Este ceea ce mi-am dorit”

Iana Gherman este singura elevă din municipiul Soroca care a reușit să obțină media 10 la bacalaureat. Tânăra spune că a muncit mult pentru aceste rezultate, iar acum are planuri mari de viitor.

Eleva este absolventa Liceului Teoretic „Constantin Stere” din Soroca. Tânăra a studiat la profilul real în clasă francofonă, așa că toate examenele le-a susținut în limba franceză.

Deși a muncit mult și era convinsă că va lua note bune, vestea că este singura elevă din Soroca cu 10 pe linie a luat-o prin surprindere, notează Moldova 1.

„Eu mă simt o persoană căreia i se dădea ușor materia de liceu, am depus efort să învăț, făceam temele, studiam obiectul, dar nu stăteam asupra cărților chiar cu nopțile. Cînd am aflat rezultatele – eram șocată, nu-mi venea a crede, după asta am înțeles că este ceea ce îmi doream eu”, afirmă Iana Gherman.

Tânăra a fost felicitată de directorul Liceului „Constantin Stere” din Soroca pentru rezultatele frumoase.

„Elevii din clasele francofone cu profil real susțin examenela matematică, fizică, chimie, biologie în limba franceză, e greu, dar aceasta nu-i împiedică sa obțină rezultate remarcabile la bacalaureat”, a specificat Vasile Baș.

Media 10 la examenul de bacalaureat, sesiunea 2024, a fost obținută de 47 de elevi de la instituțiile de învățământ din țară. Este vorba despre tinerii din Bălți, Chișinău, Edineț, Soroca, Strășeni, Ștefan Vodă și Ungheni.

Kaleidoscop – mai puternic, mai mult, mai tare!

La data de 22-23 iunie, Grădina Botanică s-a transformat într-un veritabil spațiu muzical, găzduind cea de-a 3-a ediție a festivalului KALEIDOSCOP. 

Evenimentul a reunit peste 20 mii oameni într-o atmosferă unică, iar pe scenă au urcat artiști de excepție care au încântat publicul cu prestații memorabile. 

Printre aceștia s-au numărat Smiley, The Motans, Irina Rimes, Subcarpații, Alternosfera, The Urs, Vescan, Andia și Killa Fonic.

Grădina Botanică, cu peisajul său idilic și diversitatea floristică, a oferit cadrul perfect pentru desfășurarea acestui festival. 

Vizitatorii s-au putut bucura nu doar de muzică de calitate, ci și de frumusețea naturii, într-o sinergie perfectă între artă și mediu. 

iTicket – organizatorul celor două zile magice a reușit să creeze o experiență complexă, care a inclus nu doar concerte, ci și diverse activități interactive și zone de relaxare. 

Standurile de mâncare au răsfățat gusturile vizitatorilor cu o gamă variată de preparate delicioase.

Feedback-ul pozitiv din partea participanților și a artiștilor confirmă succesul răsunător al KALEIDOSCOP-ULUI. Demonstrând că muzica și natura pot coexista armonios.

Datorită acestora, ediția din acest an a fost la cel mai înalt nivel, care a urmat aceeași tradiție, dar care a ridicat așteptările pentru edițiile viitoare. 

Ne revedem, în vara lui 2025.

Partenerul general al evenimentului a fost mastercard, partener principal FINCH, partener TYMBARK, parteneri media Jurnal TV, tv8 și HITFM.

Țara europeană în care cetățenii ruși își doresc să ajungă cel mai mult

Potrivit căutărilor făcute pe Yandex, cel mai popular motor de căutare din Rusia, călătorii ruși sunt cel mai interesați de obținerea unei vize Schengen, o țară de la Marea Mediterană fiind destinația lor favorită.

În ce țară europeană doresc rușii să ajungă cel mai mult. Datele Yandex

Analiștii de la Yandex au analizat căutările făcute în Rusia pentru cerințele de viză ale diferitelor țări din jurul lumii, acestea arătând că Europa rămâne destinația favorită a rușilor, chiar dacă UE a suspendat încă din mai 2022 acordul cu Moscova prin care aceștia puteau obține vize mai ușor pentru intrarea în spațiul comunitar, transmitere la Hotnews.ro.

„Am căzut de acord… pentru suspendarea în totalitate a acordului de facilitare a vizelor dintre Uniunea Europeană și Rusia (n.r încheiat în 2007)”, anunța atunci Josep Borrell, șeful diplomației europene. Țările membre ale UE au fost însă prea divizate pentru a se putea pune de acord asupra unei interdicții generale de intrare a cetățenilor ruși în spațiul comunitar.

Datele Yandex arată că, dintre țările din zona Schengen, Italia este țara de care rușii sunt cei mai interesați. Un pic mai rar în căutările privind cerințele de viză apar Germania, Franța, Spania, Bulgaria, Finlanda, Grecia, Ungaria, Polonia și Elveția.

Unele dintre aceste țări au adoptat restricții mult mai stricte decât cele ale UE privind intrarea rușilor pe teritoriul lor.

A doua poziție în clasament, după zona Schengen, este ocupată de China, iar a treia de Statele Unite. De altfel, Rusia a acuzat în luna aprilie compania aeriană Turkish Airlines că refuză din cauza presiunilor SUA îmbarcarea pasagerilor ruși ce vor să ajunge în Mexic și țări din America Latină.

O sursă a declarat pentru Reuters la momentul respectiv că Turkish Airlines „crede că oamenii zboară către America Latină pentru a traversa granița în Statele Unite”.

Biroul de Vamă şi Protecţia Frontierelor din Statele Unite estimează că cel puțin 73.000 de ruși au încercat să intre ilegal pe teritoriul american în ultimii doi ani în contextul  exodului apărut după declanșarea războiului din Ucraina și cu precădere după ce președintele Vladimir Putin a decretat mobilizarea „parțială”  în septembrie 2022.

Sursele Reuters afirmau în aprilie că până la 1.000 de ruși au fost refuzați la îmbarcare de Turkish Airlines de la începutul anului pe Aeroportul Internațional din Istanbul.

Potrivit datelor Yandex privind căutările pentru condițiile de obținere a vizei, clasamentul top 10 al destinațiilor de care rușii sunt cel mai interesați este completat de Japonia, Cipru, Coreea de Sud, India, Marea Britanie, Canada și Sri Lanka.

De ce este broccoli atât de sănătos
Articolul anterior
Fermierii vor putea solicita plăți directe în sectorul zootehnic
Articolul următor