România va instala scanare cu raze X, în vămi, pentru a fi inspectate mărfurile care intră în țară. Primele două, din totalul a 26 de sisteme pe care intenționează să le cumpere țara vecină, vor fi funcţionale la sfârșitul lunii martie – la Giurgiuleşti şi Albiţa.
Precizările au fost făcute de ministrul român al Finanțelor Marcel Boloș. Acțiunea, potrivit oficialului român, reprezintă un „mecanism de combatere a contrabandei și fraudei la frontiere”, transmite newsmaker.md.
Ministrul român al Finanțelor a scris pe rețelele de socializare că în țară au ajuns primele scanere.
„Transmiteam în decembrie că a fost semnat contractul și că vom cumpăra din #banieuropeni 26 sisteme noi de scanare cu raze X pentru inspectarea mărfurilor care intră în țară. Mulți se așteptau probabil la o perioadă de liniște după asta. Ei bine nu, astăzi vă anunț că s-a făcut deja recepția pentru două scanere, unul relocabil la Giurgiulești și altul mobil la Albița. Ambele vor fi operaționale la finalul lunii viitoare”, a comunicat oficialul român.
Potrivit lui Boloș, procesul nu presupune doar amplasarea scanerelor în punctele stabilite „ci înseamnă și realizarea lucrărilor de construcții pentru asigurarea respectării normelor de protecție radiologică în exploatarea echipamentelor”.
„Nu ne oprim aici. Astăzi am avut o ședință amplă cu noua conducere a Vămii, în care am vorbit despre mecanismele de combatere a contrabandei și fraudei la frontiere. Lucrurile sunt în direcția bună, așa că finalul anului vom avea deja opt scannere funcționale”, a conchis Boloș.
În decembrie 2023, Autoritatea vamală română preciza că utilizarea scanerelor cu raze X în controlul vamal are mai multe scopuri:
Economie: Contribuie la combaterea fraudei vamale, inclusiv a subdeclarării valorii mărfurilor, oferind astfel autorităților o modalitate eficientă de a verifica conținutul încărcăturilor.
Siguranța națională: Permite autorităților să detecteze obiecte sau substanțe periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substanțe chimice periculoase, care pot reprezenta o amenințare pentru securitatea națională.
Contrabandă: Ajută la identificarea oricăror bunuri sau substanțe interzise care ar putea fi introduse ilegal într-o țară, cum ar fi droguri, arme interzise sau alte mărfuri interzise.
Protecția mediului: Permite identificarea substanțelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului înconjurător și care pot fi interzise sau restricționate.
Eficiența operațională: Accelerarea procesului vamal prin scurtarea timpului de inspecție manuală a fiecărui colet sau container, ceea ce duce la o desfășurare mai rapidă a operațiunilor vamale.