România va instala scanare cu raze X, în vămi, pentru a fi inspectate mărfurile care intră în țară

România va instala scanare cu raze X, în vămi, pentru a fi inspectate mărfurile care intră în țară. Primele două, din totalul a 26 de sisteme pe care intenționează să le cumpere țara vecină, vor fi funcţionale la sfârșitul lunii martie – la Giurgiuleşti şi Albiţa.

Scanare cu raze X la Giurgiuleşti şi Albiţa. Ce va fi inspectat

Precizările au fost făcute de ministrul român al Finanțelor Marcel Boloș. Acțiunea, potrivit oficialului român, reprezintă un „mecanism de combatere a contrabandei și fraudei la frontiere”, transmite newsmaker.md.

Ministrul român al Finanțelor a scris pe rețelele de socializare că în țară au ajuns primele scanere.

„Transmiteam în decembrie că a fost semnat contractul și că vom cumpăra din #banieuropeni 26 sisteme noi de scanare cu raze X pentru inspectarea mărfurilor care intră în țară. Mulți se așteptau probabil la o perioadă de liniște după asta. Ei bine nu, astăzi vă anunț că s-a făcut deja recepția pentru două scanere, unul relocabil la Giurgiulești și altul mobil la Albița. Ambele vor fi operaționale la finalul lunii viitoare”, a comunicat oficialul român.

Potrivit lui Boloș, procesul nu presupune doar amplasarea scanerelor în punctele stabilite „ci înseamnă și realizarea lucrărilor de construcții pentru asigurarea respectării normelor de protecție radiologică în exploatarea echipamentelor”.

„Nu ne oprim aici. Astăzi am avut o ședință amplă cu noua conducere a Vămii, în care am vorbit despre mecanismele de combatere a contrabandei și fraudei la frontiere. Lucrurile sunt în direcția bună, așa că finalul anului vom avea deja opt scannere funcționale”, a conchis Boloș.

În decembrie 2023, Autoritatea vamală română preciza că utilizarea scanerelor cu raze X în controlul vamal are mai multe scopuri:

Economie: Contribuie la combaterea fraudei vamale, inclusiv a subdeclarării valorii mărfurilor, oferind astfel autorităților o modalitate eficientă de a verifica conținutul încărcăturilor.

Siguranța națională: Permite autorităților să detecteze obiecte sau substanțe periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substanțe chimice periculoase, care pot reprezenta o amenințare pentru securitatea națională.

Contrabandă: Ajută la identificarea oricăror bunuri sau substanțe interzise care ar putea fi introduse ilegal într-o țară, cum ar fi droguri, arme interzise sau alte mărfuri interzise.

Protecția mediului: Permite identificarea substanțelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului înconjurător și care pot fi interzise sau restricționate.

Eficiența operațională: Accelerarea procesului vamal prin scurtarea timpului de inspecție manuală a fiecărui colet sau container, ceea ce duce la o desfășurare mai rapidă a operațiunilor vamale.

FOTO Scanare cu raze X la Giurgiuleşti şi Albiţa. Vor fi inspectate mărfurile care intră în România

„A câștigat o femeie frumoasă, în sfârșit!” Val de reacții după desemnarea Miss Universe 2024

Victoria Kjaer Theilvig, o tânără în vârstă de 21 de ani, a fost încoronată Miss Universe 2024, iar desemnarea ei a stârnit ample comentarii printre utilizatorii de internet, scrie peroz.ro.

La doar 21 de ani, Victoria a reușit să învingă peste 120 de concurente din toate colțurile lumii, fiind desemnată Miss Universe 2024 după o competiție acerbă, care s-a desfășurat în Mexico City.

Ediția din acest an a fost mai tradițională, deși concursul a fost cumpărat recent de un mogul media din Thailanda, un susținător fervent al drepturilor persoanelor transgender.

Desemnarea Victoriei vine la scurt timp după ce Rikkie Valerie Kolle, în vârstă de 22 de ani, a devenit prima persoană transgender încoronată Miss Olanda.

De asemenea, Angela Ponce, prima femeie transgender care a concurat la Miss Universe, a deschis calea pentru altele cu câțiva ani mai devreme, când a devenit prima femeie trans care a câștigat titlul de Miss Spania.

Încoronarea Victoriei a fost celebrată de fani din toate colțurile lumii, care au considerat întoarcerea la normalitate această victorie.

„Știre de ultimă oră. Fanii sunt șocați după ce o femeie biologică a câștigat Miss Universe 2024”, a scris pe rețelele sociale comentatorul Matt Wallace.

„Ne-am întors la normalitate. Felicitări, Danemarca”, a scris un alt utilizator.

„Super. Această competiție a fost câștigată de o femeie frumoasă, în sfârșit!”, a fost de părere un alt internaut. 

Care au fost concurentele clasate pe locurile secunde la Miss Universe 2024

Spectacolul strălucitor a început cu prezentarea a 30 de concurente, pe baza rezultatelor evenimentului preliminar de joi, care a inclus un concurs naţional de costume flamboaiante. Semifinalistele au defilat apoi în costume de baie, înainte ca 12 dintre ele să avanseze la prezentarea în rochii de seară.

Ultima săptămână de înregistrare a compensațiilor la energie pentru noiembrie

Moldovenii mai au la dispoziție o săptămână să depună cereri pentru a obține compensații la energie pentru luna noiembrie, scrie radiomoldova.md.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, până în prezent au fost depuse peste 590 de mii de cereri, dintre care peste 300 de mii au fost finalizate cu ajutorul registratorilor.

Pentru a beneficia de ajutor la contor pentru luna noiembrie, cetățenii trebuie să se înscrie pe platforma compensatii.gov.md până pe 28 noiembrie.

În timpul sezonului rece, cererile pot fi depuse în orice moment, însă compensațiile nu vor fi acordate retroactiv pentru lunile anterioare. Dacă cererea este depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

Menționăm că înregistrările pentru compensații la energie pentru sezonul rece au început pe platforma compensatii.gov.md pe data de 4 noiembrie.

Unde au loc târguri cu produse autohtone în sectoarele Capitalei în acest weekend

Primăria Municipiului Chișinău informează că în weekendul: 23-24 noiembrie 2024, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone, cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi orășenilor acces la produse agricole de sezon, informează unica.md.

În sectorul Botanica, Parcul „Valea Trandafirilor”, pe 23-24.11.2024 – Târgul micilor comercianți, organizat în colaborare cu AO „Perspectiva”;

În sectorul Buiucani, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 202, teritoriul adiacent edificiului „Kentford”, pe 23.11.2024 – Târgul „EcoLocal”, cu produse alimentare și nealimentare autohtone, organizat de Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali;

Pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 103, adiacent Cinematograf „Patria”, 23-24.11.2024 – Târgul „Yard Sale”, organizat în colaborare cu SRL „Boldescu&Co”;

În Parcul „Alunelul”, Calea Ieșilor, 11/4, pe 23-24.11.2024 – Târgul producătorilor autohtoni „Cămara Fest”, organizat în colaborare cu AO „Eurocivis”;

În sectorul Ciocana  – pe bd. Mircea cel Bătrân, intersecție cu str. P. Zadnipru, Scuarul Arborelui Solar, 23-24.11.2024 – Târg al micilor comercianți, organizat în colaborare cu AO „Perspectiva”;

În sectorul Râșcani, pe bd. Moscova, 21, vizavi de str. M. Basarab și Calea Orheiului 109/2 – Târg cu produse agricole autohtone, până la 11.12.2024.

Primăria Municipiului Chișinău încurajează cetățenii să viziteze târgurile locale, menite să asigure consolidarea relațiilor dintre producătorii autohtoni și consumatori.

Când se întoarce iarna? Ce ne transmit meteorologii
Articolul anterior
Serviciile din domeniul muncii și protecției sociale vor fi prestate la un ghișeu unic
Articolul următor