Importanţa Coridorului sudic al gazelor (SGC) pentru securitatea aprovizionării Europei este mai mare ca oricând, a declarat ministrul român al Energiei, Virgil-Daniel Popescu, cu ocazia unei vizite în Azerbaidjan, într-un interviu exclusiv pentru publicația locală Trend, preluată de Rador.
„Azerbaidjanul joacă un rol major în asigurarea securității aprovizionării Europei. Toate privirile din Europa sunt acum ațintite spre Azerbaidjan, există discuții cu guvernul azer în acest sens”, a spus ministrul, potrivit G4Media.
Popescu a remarcat că România este una dintre țările cel mai puțin expuse dependenței de combustibilii fosili rusești. „Avem un consum total de 11 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Producem 8 miliarde de metri cubi pe an și acum am început producția offshore în Marea Neagră, care adaugă 1 miliard de metri cubi. Mai trebuie să importăm 2 miliarde de metri cubi, așa că trebuie să găsim o soluție. Gazul din Azerbaidjan este una dintre posibilele soluții pentru noi, sperăm să ajungem la un acord cu guvernul azer. Dacă este posibil, dorim să importăm tot volumul necesar de gaze din Azerbaidjan. Suntem în negocieri și, când vom termina, vom anunța. Dar suntem pe drumul cel bun”, a explicat el.
Ministrul a vorbit despre diferitele modalități de a obține acces la gazul azer.
„Acum doi ani, ne gândeam că nu avem nicio șansă să avem alte surse de aprovizionare cu energie în afară de Rusia și am dezvoltat Proiectul fluxului invers pe Coridorul Transbalcanic, care a fost construit pentru furnizarea de gaz din Rusia, Ucraina, România, Bulgaria și Turcia. Anul trecut am finalizat modificările de flux invers și acum avem un coridor care poate aduce și scoate din România gaz din Turcia, Bulgaria, Ucraina. Din Turcia putem aduce gaz din Azerbaidjan și din terminalele de gaz natural lichefiat (GNL). Deci, avem un coridor inter-balcanic. Coridorul Vertical, care trebuia să fie terminat în urmă cu șase ani, este de așteptat să fie finalizat în această vară. Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB), care ar trebui să fie finalizat în iulie, va oferi acces României la Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP), Conducta Trans Adriatică (TAP). Conducta BRUA (Bulgaria, România, Ungaria și Austria) este un alt coridor care poate aduce gaze din Coridorul sudic de gaz, Coridorul Vertical către România, Moldova și restul Europei”, a adăugat el.