România vrea să înlocuiască gazele naturale din Rusia cu cele din Azerbaidjan. Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Suntem în negocieri

Importanţa Coridorului sudic al gazelor (SGC) pentru securitatea aprovizionării Europei este mai mare ca oricând, a declarat ministrul român al Energiei, Virgil-Daniel Popescu, cu ocazia unei vizite în Azerbaidjan, într-un interviu exclusiv pentru publicația locală Trend, preluată de Rador.

Memorandum semnat pentru importul de gaze lichefiate din Azerbaidjan |  Digi24

„Azerbaidjanul joacă un rol major în asigurarea securității  aprovizionării Europei. Toate privirile din Europa sunt acum ațintite  spre Azerbaidjan, există discuții cu guvernul azer în acest sens”, a  spus ministrul, potrivit G4Media.

Popescu a remarcat că România este una dintre țările cel mai puțin  expuse dependenței de combustibilii fosili rusești. „Avem un consum  total de 11 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Producem 8  miliarde de metri cubi pe an și acum am început producția offshore în  Marea Neagră, care adaugă 1 miliard de metri cubi. Mai trebuie să  importăm 2 miliarde de metri cubi, așa că trebuie să găsim o soluție.  Gazul din Azerbaidjan este una dintre posibilele soluții pentru noi,  sperăm să ajungem la un acord cu guvernul azer. Dacă este posibil, dorim  să importăm tot volumul necesar de gaze din Azerbaidjan. Suntem în  negocieri și, când vom termina, vom anunța. Dar suntem pe drumul cel  bun”, a explicat el.

Ministrul a vorbit despre diferitele modalități de a obține acces la gazul azer.

„Acum doi ani, ne gândeam că nu avem nicio șansă să avem alte surse  de aprovizionare cu energie în afară de Rusia și am dezvoltat Proiectul  fluxului invers pe Coridorul Transbalcanic, care a fost  construit pentru furnizarea de gaz din Rusia, Ucraina, România,  Bulgaria și Turcia. Anul trecut am finalizat modificările de flux invers  și acum avem un coridor care poate aduce și scoate din România gaz din  Turcia, Bulgaria, Ucraina. Din Turcia putem aduce gaz din Azerbaidjan și  din terminalele de gaz natural lichefiat (GNL). Deci, avem un coridor  inter-balcanic. Coridorul Vertical, care trebuia să fie  terminat în urmă cu șase ani, este de așteptat să fie finalizat în  această vară. Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB), care ar trebui să  fie finalizat în iulie, va oferi acces României la Conducta  Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP), Conducta Trans Adriatică  (TAP). Conducta BRUA (Bulgaria, România, Ungaria și Austria) este un alt  coridor care poate aduce gaze din Coridorul sudic de gaz, Coridorul  Vertical către România, Moldova și restul Europei”, a adăugat el.

”Câtă durere ai lăsat în urma ta, Andreea…” Val de mesaje îndurerate pe rețele după anunțul despre decesul Andreei Cuciuc, fiica lui Igor Cuciuc

Plânge tot Internetul. Val de mesaje îndurerate pe toate rețelele sociale după anunțul despre decesul Andreei Cuciuc, fiica lui Igor Cuciuc, informează unica.md.

Artiști, oameni de rând, tineri, dar și părinți vin cu cuvinte de condoleanțe în susținerea familiei interpretului Igor Cuciuc, dar și regrete imense pentru această pierdere greu de descris prin cuvinte.

Primul care a venit cu un mesaj a fost interpretul Oleg Spânu, care i-a fost coleg Andreei la Centrul de Excelență în Educație Artistică ”Ștefan Neaga”, acolo unde studia tânăra.

Oleg Spînu: ”Drum lin spre cer, Andreea. Să știi că noi, colegii tăi, te vom iubi mereu.”

Lumea muzicală de la noi, dar și cei din tânăra breaslă au venit cu mesaje îndurerate pe rețele:

Nicolae Botgros: ”Nu pot sa cred și n-o să cred ca Andreea Cuciuc a părăsit lumea cu dor… O veste tare tulburătoare. Lacrimi și durere în sufletele noastre, a părinților, Diana și Igoras, a celor care a iubit-o și o va iubi mereu… Ea va rămâne în sufletele noastre, ca o sfântă icoană creștinească… Condoleanțe părinților și tuturor celor care au îndrăgit-o.”

Cornelia Ștefăneț: ”Refuz să cred… Câtă durere ai lăsat în urma ta, Andreea… Condoleanțe familiei, nu găsesc efectiv cuvinte.”

Camelia Ursu: ”Mare durere… Prea mare! Mi se sfâșie sufletul.”

Ariana Boldurescu: ”Nu am cuvinte de când am aflat… Suflet bun, prea bun… Zbor lin spre stele. O să ne fie dor.”

Natalia Midoni-Rodideal: ”De ce, Doamne, atâta nedreptate? Viață, de ce ești așa de dură?”

Veste tragică! Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc, s-a stins din viață în această seară

O veste tragică a zguduit lumea muzicală. Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc s-a stins din viață în această seară. Despre asta au anunțat mai mulți colegi de-ai tinerei care i-au fost alături în ultimele clipe.

Seara trecută, Andreea ar fi petrecut alături de colegii ei la Balul Bobocilor într-un local din sectorul Botanica al Capitalei. Într-un moment, tânăra s-ar fi simțit rău, iar colegii au chemat ambulanța.

Medicii ar fi încercat să o resusciteze, dar era deja prea târziu, aceștia au fost nevoiți să constate decesul.

Andreea era singurul copil în familia Cuciuc.

Unica.md aduce sincere condoleanțe familiei.

Campania națională de împădurire, lansată oficial: Mobilizare națională – 16 noiembrie

Săptămâna trecută ministrul mediului, Sergiu Lazarencu, alături de Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”, au dat start campaniei de împădurire din toamna acestui an în localitatea Mălăiești, raionul Orhei. În cadrul acestei inițiative ambițioase, peste 7.300 de hectare de teren vor fi împădurite pe parcursul anului 2024, scrie unghiul.com.

Campania face parte din Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor și are scopul de a îmbunătăți biodiversitatea și de a contribui la combaterea schimbărilor climatice.

Detalii despre campanie
În primăvară, au fost plantați 3.300 de hectare de pădure, iar pentru această toamnă este planificată împădurirea a încă 4.000 de hectare. Din totalul suprafeței, în raionul Ungheni vor fi reîmpădurite peste 80 de hectare, implicând primăriile Măcărești, Morenii Noi, Pîrlița, Sculeni și Boghenii Noi.

Mobilizare națională
Începând cu data de 16 noiembrie, întregul Guvern se va alătura eforturilor de împădurire la Mălăiești, unde vor planta 40 de hectare de pădure. De asemenea, cetățenii din toată țara sunt încurajați să participe la acțiuni similare, fiind disponibile 440 de locații de plantare în cadrul a 160 de primării.

Declarațiile ministrului mediului
„Vom planta peste 26 de milioane de puieți în această toamnă, inclusiv specii precum stejar, frasin, salcâm și arțar, toate crescute în pepinierele „Moldsilva”. Fiecare copac plantat este un simbol al responsabilității noastre față de natură și de viitorul Moldovei”, a declarat Sergiu Lazarencu. El a evidențiat, de asemenea, cooperarea eficientă cu autoritățile locale, care au pus la dispoziție 24.000 de hectare de teren pentru împădurire de la începutul programului.

Această inițiativă are potențialul de a transforma peisajul țării și de a promova un mediu mai sănătos și mai verde pentru generațiile viitoare.

SIS-ul și procurorii au descins cu percheziții la fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan
Articolul anterior
Precizări legate de abonamentele gratuite și a celor cu preț special în transportul public din Capitală
Articolul următor