Românii își anulează vacanțele în Austria, după votul negativ pentru aderarea României la spațiul Schengen

Românii obișnuiesc să meargă la schi în Austria, în lunile ianuarie și februarie. Anul acesta, însă, după votul negativ pentru aderarea României la spațiul Schengen, aceștia au început să-și anuleze călătoriile în Austria și aleg alte destinații, precum Italia sau Germania, spune, pentru Gândul, consultantul în turism Răzvan Pascu, scrie gandul.ro.

„Am văzut destul de multe anulări în ultimele două, trei zile. Vorbim despre rezervările care pot fi anulate, deci cele care erau cât de cât flexibile. Vorbim, mai degrabă, și de o schimbare de planuri. Cei care nu au apucat să-și rezerve, se gândesc să nu se mai ducă anul acesta în Aussstria. Sunt convins că vor mai exista români care își vor schimba destinația”, a spus consultantul în turism.

Ce preferințe au românii de sărbători

Majoritatea românilor vor petrece Crăciunul acasă. În plus, cei care lucrează în străinătate se vor întoarce în țară, la familiile lor.

„Va fi un flux foarte mare de bilete de avion, pentru zborurile de sosire în țară, dar și pe cale terestră va fi o creștere.

Cei care vor dori să călătorească de Crăciun aleg aceleași destinații tradiționale, nu la hoteluri mari, ci la pensiuni tradiționale, unde pot să participe inclusiv la tradiții de genul tăiatul porcului și pregătirea mâncării”, a mai spus Răzvan Pascu.

Crăciunul în Laponia

În ceea ce privește destinațiile în străinătate, cei care călătoresc de Crăciun, în special familiile cu copii, au ales în acest an și Laponia.

”Noi avem două chartere, două avioane full charter, care vor pleca pe 17 și pe 22 decembrie. Practic, cei care pleacă pe 22 decembrie vor prinde acolo și Crăciunul. Vom avea cină festivă de Crăciun și, în general, vor îmbrățișa activitățile pe care le poți face în Laponia, adică plimbarea cu sania trasă de câini husky, de asemenea, plimbarea cu sania trasă de reni, vizita în zonele izolate, ca să poți vedea noaptea Aurora Boreală, plimbare cu snowmobilul, vizita la Satul lui Moș Crăciun și la Satul de Gheață, întâlnire cu Moș Crăciun. Iar pentru cei care schiază, vor fi ofertele din Levi, care este cea mai mare stațiune de schi din Finlanda”, a mai spus Răzvan Pascu.

De Revelion, city break-urile sunt în topul preferințelor

Dacă în ultimii doi ani, de Revelion, nu s-a putut călători în city break-uri, anul acesta va fi diferit. Oamenii aleg să călătorească și în marile capitale europene sau în orașele mari din Europa pentru a participa la festivitățile organizate acolo și, în general, la focurile de artificii.

”Cei care aleg să călătorească în afara Europei, în destinații exotice, merg în destinații precum Mexic, Caraibe, Filipine, anul acesta, Tanzania, în special în Zanzibar. Sunt de multe ori destinații de plajă, Maldive, Mauritius și cam acestea ar fi. În general, sunt destinații de plajă.

Separat de asta, anul acesta se călătorește și la târgurile de Crăciun, există inclusiv tururi care se fac prin mai multe târguri de Crăciun, atât în Austria, cât și în Germania. Dar există și alte târguri de Crăciun în care se ajunge point-to-point, de exemplu târgurile de Crăciun care sunt foarte frumoase în Alsacia, se zboară de obicei la Paris sau la Strasbourg și de acolo se fac mai multe orașe europene.

Deci, anul acesta, primul an de după pandemie, vor fi destul de mulți oameni care vor călători”, a explicat consultantul în turism.

Anul acesta, prețurile pentru vacanțele în străinătate au crescut cu aproximativ 10-15% față de anul trecut. Chiar și așa, români călătoresc mult, însă o problemă reală este disponibilitatea mijloacelor de transport.

„Prețurile pentru biletele de avion în destinații intercontinentale încep de la 800 de euro și ajung la 1.200 de euro, în cazul în care biletele sunt luate din timp. Dacă vrem să cumpărăm de pe o zi pe alta, nu vom da mai puțin de 1.500 de euro pe un bilet de avion.

Dacă vorbim despre pachete turistice, atunci ele variază între 3.000 și 4.000 de euro la un hotel de cinci stele. Pachetele încep de la minimum 3.000 de euro pentru destinații precum Zanzibar, Mauritius și ajung și la 5.000 de euro de persoană”, a precizat Răzvan Pascu.

Un complex de pavilioane de pe strada Alba Iulia din Capitală, demolat forțat de municipalitate

Responsabilii din cadrul preturii Buiucani, de comun cu serviciile specializate, au executat demolarea forțată a unui complex de pavilioane amplasat pe teren municipal, str. Alba Iulia, 75, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În context, Primăria Chișinău atenționează repetat proprietarii de terenuri, agenții economici și locuitorii Capitalei de a nu construi, monta, instala obiective provizorii, împrejmuiri sau de nu edifica construcții neautorizate prin acapararea ilegală a spațiului municipal fără autorizații de construire, întrucât toate obiectele identificate vor fi forțat demolate.

Accident în Capitală: Un tânăr, aflat pe o trotinetă electrică, lovit de o mașină. Băiatul a fost internat de urgență

Un tânăr, de 25 de ani a ajuns la spital, după ce a fost lovit de un automobil, pe strada Alba Iulia, intersecție cu strada Paris. Accidentul s-a produs duminică, 17 noiembrie, în jurul orei 15:49, scrie newtv.md. 

Potrivit poliției, victima victima conducea o trotientă, care s-a lovit cu un Ford. În urma impactului, tânărul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Poliția a inițiat o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului rutier.

Maia Sandu despre atacul furios al Rusiei asupra Ucrainei: Exploziile au fost auzite în regiunile vecine cu Republica Moldova

Atacul masiv cu drone și rachete al Federației Ruse asupra Ucrainei a fost monitorizat de autoritățile competente ale Republicii Moldova. Explozii în regiunile vecine cu Republica Moldova au fost raportate de patrulele Poliției de Frontiera de la Valea Perjei, Tudora, Crocmaz și Olănești, scrie veridica.md.

În același timp, pe sectorul Larga, de la Briceni a fost observată o rachetă pe partea ucraineană, iar un locuitor al satului Groznița, Briceni a anunțat că a văzut două aparate de zbor asemănătoare unor drone la o înălțime de aproximativ până la 100 metri, iar fiind deasupra satelor Rotunda și Halahora de Sus au dispărut din vizor. Potrivit autorităților, aparatele de zbor sunt lansate intenționat la o altitudine mică pentru a nu putea fi detectate de radarele Ministerului Apărării. Nu au fost raportate căderi la sol ale unor obiecte de zbor pe teritoriul Republicii Moldova. În contextul atacurilor asupra obiectivelor energetice din Ucraina, compania Moldelectrica a dat asigurări că starea sistemului electroenergetic moldovenesc se menține stabilă.

Președinta Maia Sandu a condamnat atacurile aeriene masive ale Rusiei asupra Ucraina, după ce armata rusă a atacat masiv infrastructura energetică din Ucraina, cu 120 de drone și 90 de rachete. „Folosirea iernii ca armă pentru a îngheța o națiune și a o forța să se supună este crudă și inacceptabilă. Republica Moldova este alături de Ucraina”, a scris Maia Sandu.  Forțele ruse au lansat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, unul din cele mai mari atacuri cu rachete asupra Ucrainei, care a afectat sistemul energetic ucrainean. Au fost atinse ținte pe tot teritoriul Ucrainei, inclusiv în vest și în mai multe regiuni a fost deconectată energia electrică.

Transportul verde – o alternativă pentru un viitor mai bun
Articolul anterior
Un bărbat și o femeie din Orhei, bănuiți că și-ar fi omorât un consătean de 33 de ani
Articolul următor