Cristiano Ronaldo, amendat cu 55.000 euro după ce a dat de pământ cu telefonul unui fan

Fostul atacant al lui Manchester United, Cristiano Ronaldo, a fost sancţionat de Federaţia engleză de fotbal cu două meciuri suspendare şi cu o amendă de 55.000 de euro pentru că a dat de pământ cu telefonul mobil al unui fan, scrie EFE.

Cristiano Ronaldo's agent Jorge Mendes clears air over Portuguese star's  Man United future | Football News

După o înfrângere în Premier League pe 9 aprilie împotriva lui Everton, Cristiano Ronaldo a aruncat la pământ telefonul mobil al unui fan în timp ce mergea spre tunelul vestiarului, transmite digi24.ro.

După cum a explicat Federaţia engleză într-un comunicat, Cristiano Ronaldo a recunoscut acuzaţiile care i-au fost aduse, acelea de comportament impropriu şi violent.

Decizia Federaţiei vine într-un moment în care Cristiano Ronaldo şi-a reziliat contractul cu Manchester United, astfel încât, dacă nu va mai juca în Anglia, nu va mai executa pedeapsa cu suspendarea.

Pe 9 aprilie, când Manchester United tocmai pierduse cu 1-0 în faţa lui Everton, un videoclip care a fost difuzat pe scară largă îl înfăţişa pe portughez lovind mâna unui adolescent în timp ce se îndrepta spre vestiar.

Primul caz de infecție cu virusul West Nile, înregistrat în R. Moldova

În Republica Moldova a fost înregistrat recent un caz de infecție cu virusul West Nile (VWN), la un bărbat în vârstă de 49 de ani. Menționăm că unicul caz de infecție cu VWN a fost înregistrat în țara noastră în anul 2019, cel din acest an fiind al doilea, anunță Ministerul Sănătății.

Cazul este de import: în perioada 26-30 iulie curent, bărbatul s-a aflat în Italia, unde a fost înțepat de mai multe ori de țânțari.

Actualmente, pacientul primește îngrijiri medicale în condiții de staționar, iar starea acestuia este satisfăcătoare.

Conform ultimelor date ale Centrului European de Control al Bolilor (ECDC), în anul 2024, opt țări din Europa, inclusiv Italia, au raportat 69 de cazuri umane de infecție cu VWN.

Recent, România a înregistrat primul deces cauzat de VWN în acest an. Victima este un bărbat de 83 de ani din Suceava.

Virusul West Nile se transmite doar prin înțepătura unui țânțar infectat, dar nu şi de la om la om. Probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este redusă.

De obicei, virusul se manifestă prin simptome similare cu gripa: oboseală, slăbiciune musculară, febră şi durere intensă de cap, erupţii cutanate pe piept. Majoritatea cazurilor umane (80%) se manifestă asimptomatic sau sub forme ușoare care se vindecă de la sine. Persoanele în vârstă și persoanele imunocompromise prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe de boală, inclusiv forme neurologice: rigiditatea mușchilor gâtului, vărsături, sensibilitate crescută la lumină, convulsii.

Specialiștii vin cu următoarele recomandări în scopul protejării împotriva infectării cu virusul West Nile:

– evitarea expunerii la țânțari: purtați haine de culori deschise, cu mâneci lungi, pantaloni și șosete înalte, mai ales seara;

– utilizarea substanțelor care resping țânțarii;

– utilizarea substanțelor insecticide în locuință/în jurul locuinței;

– montarea plaselor antițânțar la geamuri/uși;

înlăturarea condiţiilor de dezvoltare a țânțarilor (schimbarea regulată a apei folosită pentru adăparea păsărilor, îndepărtarea acumulărilor temporare de apă, gunoiului menajer etc.).

La apariția semnelor specifice acestei infecții, vă îndemnăm să vă adresați la medic.

Maia Sandu, desemnată oficial candidat la funcția de președinte a R. Moldova din partea PAS: Le mulțumesc celor care m-au susținut

Președintele, Maia Sandu, a fost desemnată astăzi oficial candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, informează unica.md.

”Le mulțumesc celor care azi m-au susținut și au desemnat candidatura mea la funcția de președinte al Republicii Moldova în alegerile prezidențiale din 2024.

Sprijinul și încrederea oamenilor mi-au oferit în 2020 onoarea și responsabilitatea de a face Moldova o casă mai bună, respectată în lume, ferită de primejdii. În 2024 avem în față cea mai importantă decizie de la independență încoace. Ne vom alege viitorul. Referendumul va pietrui calea noastră de mâine. Tot în 2024 ne vom alege președintele pentru următorii 4 ani și am toată încrederea că poporul va judeca înțelept și va alege liber ce fel de președinte își dorește.

Planul meu pentru Moldova este clar și se bazează pe 3 obiective naționale: grijă față de oameni, condiții de viață mai bune, pace și bună înțelegere.

Am jurat să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii Republicii Moldova. Mi-am respectat jurământul și sunt hotărâtă să continui. Știu că Moldova are în față un viitor frumos! Nimic nu ne poate sta în cale dacă muncim împreună. Să dăm toți ce avem mai bun pentru Moldova!”, scrie președintele într-o postare.

ATENȚIE, la țânțari! Cazuri mortale de West Nile în Republica Moldova

Biologii consideră că prezența unor cazuri mortale de infecție cauzată de virusul West Nile în Republica Moldova nu poate fi exclusă, scrie evz.ro.

Cazuri mortale de West Nile în Republica Moldova

Deși nu sunt confirmate, cazurile de decese provocate de mușcăturile de purtătoare ale virusurilor Zika și West Nile nu ar trebui să surprindă pe nimeni, mai spun specialiștii.

Cercetătorii Institutului de Zoologie au spus, după descoperirea primul caz mortal infecție cu West Nile în România, țânțarii, inclusiv cei care au venit în Republica Moldova din Africa, au devenit mai agresivi, iar consecintele înțepăturilor acestora sunt mai grave.

Tot mai mulți țânțari, și tot mai agresivi

Populația a semnalat din ce în ce mai multe cazuri de persoane care au fost victime ale diferitelor insecte, precum țânțarul tigru asiatic și alte insecte care sug sânge. Numărul unor astfel de cazuri a crescut față de anii precedenți, au declarat reprezentanții Institutului de Zoologie, citați de Radio Moldova.

În aceste condiții, biologii nu exclud prezența unor cazuri, chiar dacă nedocumentate, de cazuri mortale cauzate de infecția cu West Nile în Republica Moldova.

Cetățenii din mai multe zone ale țării se plâng acum că sunt mult mai mulți țânțari decât în trecut, și că insectele sunt mult mai agresive decât erau în mod obișnuit.

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât țânțarul tigru asiatic, care poate transmite oamenilor virusuri mortale precum Zika și West Nile, a fost descoperit în toate regiunile țării încă din 2020, potrivit declarației făcute de Galina Busmachiu, șefa Laboratorului de Entomologie. Ea a atras atenția că această specie s-a înmulțit, în ultimii ani, pe teritoriul Republicii Moldova.

„Nu am nicio îndoială că cineva din țara noastră a murit din cauza virusului West Nile. Majoritatea țânțarilor tigru asiatici trăiesc în partea de sud a țării. Aceste insecte au apărut din diverse colete trimise din Africa”, a spus Galina Busmachiu.

Ea a adăugat că înțepăturile acestor insecte produc mâncărime severă, umflături sub piele și chiar orbirea pacientului.

Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, în Republica Moldova au fost înregistrate, în ultimul deceniu, patru cazuri de febră dengue de import, în 2019,  și un caz de infecție cu virusul West Nile.

Avocații americani renunță să-l mai apere pe Ilan Șor în instanțele de judecată
Articolul anterior
Maternitatea din orașul Edineț, dotată cu echipamente noi
Articolul următor