Rubla rusească se prăbușește din nou. Experții din domeniul financiar vin cu explicații

Rubla rusească a scăzut joi, 6 aprilie, la cel mai scăzut nivel din ultimul an, în condițiile în care veniturile de petrol ale Moscovei și temerile legate de zborul de capital afectează moneda. Aceasta a ajuns recent cu 1,7% față de dolarul american și s-a apropiat de cel mai scăzut nivel de închidere din 21 aprilie 2022, cu 81,6 de ruble pentru 1 de dolari. Rubla scăzut cu 4,4% în această săptămână față de dolar și cu 5,2% față de euro. Cursul actual este de 80,68 ruble pentru un dolar și 88.13 ruble pentur un euro. Aceste probleme vin în contradicție cu o tendință mai largă în rândul monedelor globale, care s-au apreciat față de dolar în ultimele săptămâni, transmite observatornews.ro.

Rubla rusească se prăbușește la cel mai scăzut nivel din ultimul an – Stiri  de ultima ora din Moldova – Ultimele stiri Timpul.md

Experții din domeniul financiar cred că acest declin al rublei a avut loc ca urmare a unui articol din ziarul rus Kommersant care indica faptul că Vladimir Putin va permite producătorului de gaze Novatek să cumpere participația Shell, în proiectul de gaz natural lichefiat Sahalin-2 din Orientul Îndepărtat pentru 95 miliarde de ruble, aproximativ 1,2 miliarde de dolari.

Nu este clar dacă Shell ar putea sau ar dori să primească banii și să-i scoată din Rusia. Compania a declarat în documentele publice că nu a depus o cerere pentru ca participația sa în proiect să fie transferată într-o companie rusă nou creată în vara anului trecut. La câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Shell a anunțat că intenționează să părăsească  investiție și a pierdut miliarde de dolari ca urmare a deprecierilor, inclusiv 1,6 miliarde de dolari legate de activele Sahalin-2. Purtătorul de cuvânt al companiei a refuzat să comenteze situația.

Traderii ruși, în alertă din cauza problemelor țării

Căderea rublei ilustrează modul în care traderii sunt în alertă din cauza banilor scoși din Rusia. Economia s-a luptat cu sancțiunile occidentale, cu o scădere a veniturilor din exporturile de petrol și gaze și cu presiuni tot mai mari pentru a alimenta producția militară. Perechea valutară rublă-dolar a crescut, de asemenea, fiind mai volatilă de când Moscova a decis să renunțe la moneda americană, limitând numărul de tranzacții care au loc în fiecare zi.

„Piața a intrat în panică”, a declarat Tatiana Orlova, economist principal pe piețele emergente la Oxford Economics. „Cantitatea de lichiditatea nu este atât de mare. Este o piață destul de limitată pentru acest tip special de tranzacții.”

Orlova a declarat că sensibilitatea rublei la speculațiile privind repatrierea dolarilor sugerează că Moscova va trebui să gestioneze cu prudență cererile altor investitori și companii de a-și scoate investițiile din țară.

Multe companii occidentale și-au anunțat intenția de a părăsi Rusia după izbucnirea războiului din Ucraina anul trecut. Dar, după mai mult de un an, multe firme sunt încă blocate într-o rețea de birocrație și sancțiuni.

Împodobitul bradului a devenit motiv de scandal într-o familie. Un bărbat și-a pălmuit soția pentru că nu i-a plăcut cum l-a decorat

Împodobitul bradului a devenit motiv de scandal într-o familia care locuiește în Burdujeni, România. Miercuri seară, doi soți au consumat băuturi alcoolice, iar la un moment s-au apucat să împodobească bradul. La un moment dat, pentru că băutura se terminase, soțul a plecat după alte provizii, scrie presa română.

S-a întors după circa jumătate de oră, perioadă în care soția finalizeze operațiunea ”bradul”. Bărbatului nu i-a plăcut ce a văzut, iar între cei doi a izbucnit un scandal, la finalul căruia soția a fost pălmuită.

Aceasta a pus mâna pe telefon și a sunat la Poliție, iar oamenii legii au constatat că nu se impune emiterea vreunui ordin de protecție.

Mai mult, femeia a refuzat să meargă la spital. Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de ”violență în familie”.

Un lider de raion riscă până la 7 ani de închisoare după ce ar fi primit aproape 3 mil. de lei pentru activitățile partidului „Șor”

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată, pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a președintelui oficiului teritorial Cimișlia al Partidului Politic „Şor”, fiindu-i incriminată complicitatea la finanțarea ilegală a partidului politic din partea unui grup criminal organizat, infracțiune prevăzută la (art. 181/2 alin. (5) din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cauza penală a fost disjunsă în 2024, de către Procuratura Anticorupție, din cauza penală de bază pornită în anul 2022.

Conform informațiilor obținute în urma investigațiilor, învinuitul, în perioada iulie  – octombrie 2022, activând în calitate de președinte al organizației teritoriale Cimișlia al Partidului Politic „Șor”, a coordonat activitățile organizației, știind că partidul respectiv era finanțat de un grup criminal organizat.

Astfel, în perioada menționată, în complicitate cu conducerea partidului, inclusiv vicepreședinții, trezorierul și curierii responsabili de transportul fondurilor, acesta a contribuit la acceptarea finanțării ilicite, oferind indicații, informații și resurse pentru sprijinirea activităților partidului.

În asemenea circumstanțe, învinuitul a acceptat finanțarea partidului din surse ilicite, în valoare de aproximativ 2,98 milioane lei, provenite de la grupul criminal organizat. Această finanțare a fost folosită pentru activitățile partidului, cu scopul de a promova interesele politice ale acestuia și de a obține puterea în stat prin mijloace ilegale.

Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea săvârșită, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 57 500 la 92 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 2 la 5 ani. 

Totodată, în scopul garantării executării pedepsei amenzii și eventualei confiscări speciale a fost aplicat sechestru asupra bunurilor învinuitului in valoare de 191 000 lei.

Un soldat a fost rănit cu un cuțit de un camarad

Un soldat a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce ar fi fost rănit cu un cuțit de către un alt soldat. Incidentul a avut loc marți, 17 decembrie, pe teritoriul Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” din Bălți, scrie PulsMedia.MD.

Astfel, potrivit surselor cei doi s-ar fi aflat la bucătăria unității militare, iar din „joacă” unul dintre ei l-ar fi rănit pe altul la picior cu un cuțit. Soldatul rănit a fost transportat la spital pentru a i se acorda ajutor medical.

„Soldatul rănit a fost transportat la spital”, a confirmat pentru Nordinfo.MD serviciul de presă a Spitalului Clinic Bălți. Acesta nu a fost internat, dar i s-a acordat asistența medicală necesară. Tânărul s-a ales cu o plagă superficială de de 1 cm.

În acest caz s-ar fi inițiat o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Reacția Kievului după ce documente secrete despre contraofensiva ucraineană circulă pe internet
Articolul anterior
Zeci de mii de militari şi civili sunt daţi dispăruţi de familii în războiul din Ucraina
Articolul următor