Rus blocat patru luni într-un aeroport, după ce a fugit de războiul lui Putin. Ce îl așteaptă

Timp de patru luni, podeaua aeroportului i-a devenit dormitor. Alături de alți cinci bărbați, a trăit în condiții greu de imaginat: a mâncat chifle și orez și a stat o lună întreagă fără apă caldă. Este povestea unui rus rămas blocat într-un aeroport sud-coreean. Alternativa sa ar fi fost însă una mult mai dură.

Dmitri și-a spălat hainele în chiuvetă FOTO Captură video/ CNN

Dmitri (care a cerut ca identitatea sa să rămână anonimă) a rămas pe Aeroportul Internațional Incheon, din Coreea de Sud, anul trecut, când a încercat să fugă de ordinul de mobilizare militară al Moscovei pentru războiul din Ucraina, potrivit CNN, preluat de Adevarul.

Aeroportul, în locul primei linii

Întreaga poveste a început în luna octombrie a anului trecut, după ce președintele Vladimir Putin a cerut mobilizarea a 300.000 de oameni pentru a se alătura războiului din Ucraina. Dmitri a fost unul dintre sutele de mii de bărbați care care și-au părăsit țara natală în săptămânile și lunile, de după anunțul din 21 septembrie. Se temea că va fi printre primii trimiși în prima linie, deoarece are un dosar de disidență.

„Am protestat la mitinguri față de război… Am decis atunci că trebuie să părăsesc Rusia”, își amintește el.

Bărbatul spune că șase dintre prietenii săi, care au plecat pe front, au murit deja în Ucraina. Planul lui inițial a fost să se îndrepte către Kazahstan. S-a răzgândit în momentul în care a auzit că țara îi deporta pe rușii fugari.

Așadar, Coreea de Sud era singura țară democratică în care putea merge la vremea respectivă. Totuși, nici acest stat nu îi privește cu amabilitate pe cei care încearcă să evite convocări militare – având în vedere că are propriul serviciu militar obligatoriu de cel puțin 18 luni, pe care majoritatea bărbaților trebuie să le îndeplinească până la vârsta de 28 de ani.

„Nu sunt un dezertor, sunt împotriva războiului. În esență, nu vreau să mă duc să ucid oameni”, a spus el, într-un mesaj adresat oficialilor de la Seul.

Dmitri a dormit pe jos, într-o cameră din aeroport FOTO Captură video/ CNN

Până săptămâna aceasta, viața lui a constat într-o rutină chinuitoare. În mare parte, a mâncat o chiflă fierbinte și suc la prânz și pui cu orez la cină. Fără nimic de făcut pentru a-și umple timpul, bărbatul s-a plimbat prin aeroport, înconjurat mereu de fluxul continuu de călători.

El și-a spălat hainele într-o chiuvetă de baie publică și spune că a stat o lună fără apă caldă la duș, o plângere contestată de departamentul de imigrație.

Locul său de dormit a fost pe jos, într-o cameră mică din aeroport, alături de alți 15 solicitanți de azil.

Transferat într-o unitate guvernamentală, departe de statutul de refugiat

Dmitri poate, în sfârșit, să respire aer curat, însă nu și aerul libertății. Ministerul de Justiție din Coreea de Sud i-a refuzat lui și compatrioților săi cererile pentru statutul de refugiat, lăsându-i, până acum, să locuiască în aeroport.

În decursul acestei săptămâni, lui și unui alt bărbat li s-a permis să părăsească aeroportul și au fost internați într-o unitate guvernamentală, ce aparține centrului de primire a imigrației. Nu este clar motivul pentru care bărbații nu au încercat să ajungă într-o țară terță odată ce și-au dat seama de dificultățile din Coreea de Sud. Totuși, condițiile de la centru sunt mult mai bune.

„Condițiile de aici sunt foarte bune, te hrănesc foarte bine, există o mașină de spălat, există un fier de călcat, este apă caldă, peste tot este curat și te tratează foarte bine”, a spus Dmitri.

Cererea de azil a lui Dmitri este departe de a fi simplă. El a câștigat dreptul de a solicita statutul de refugiat, luna trecută, după ce a contestat cu succes decizia Ministerului Justiției la Tribunalul Districtual Incheon. Cu toate acestea, ministerul a declarat, săptămâna aceasta, că va contesta decizia.

Avocatul său estimează o așteptare de aproximativ cinci luni pentru a afla dacă au dreptul de a solicita statutul de refugiat, apoi încă unul sau doi ani înainte de a ști dacă îl pot obține.

Succesul este departe de a fi garantat, având în vedere mica parte din cererile de refugiați pe care Coreea de Sud le acceptă.

În 2019, înainte ca pandemia de Covid să limiteze numărul de solicitanți care sosesc în Seul, doar 79 din aproape 15.500 de solicitanți au primit statutul de refugiat.

Dacă cererea este respinsă, Dmitri poate să rămână în țară cu un permis de ședere umanitar, lucru care ar veni însă la pachet cu dezavantaje asta ar avea propriile dezavantaje.

„Cei cu statut de ședere umanitară sunt excluși de la majoritatea beneficiilor pe care le obțin rezidenții sau refugiații sud-coreeni. Nu vor fi puși într-o poziție în care să fie forțați să plece, dar vor trebui să trăiască în Coreea de Sud cu multe restricții.”, a declarat avocatul

Dorul de familie și casă

Dmitri, în vârstă de 30 de ani, a fost nevoit să își lase în urmă soția și pe fiul său în vârstă de doar șapte ani, fapt care îl sfâșie, în fiecare moment.

„Mi-e foarte dor de băiatul meu”, a spus bărbatul.

El a fost mult prea emoționat pentru a mai dezvălui și alte lucruri despre familia sa și greutățile prin care trece.

Dacă nu va reuși să găsească un adăpost în Coreea de Sud, Dmitri ia în considerare să ceară azil ambasadelor Statelor Unite și Canadei. Chiar dacă oricare dintre aceste țări l-ar accepta, dorul de casă îl va copleși.

„Ar fi grozav dacă m-aș putea întoarce acasă în Rusia. Asta ar însemna că tot ce se întâmplă s-ar fi încheiat, așa că cu cât mai devreme, cu atât mai bine”, a spus Dmitri.

Tânără moldoveancă de 24 de ani a fost ucisă de un tren în Spania

O cetățeancă a R.Moldova a murit, după ce a fost lovită de un tren. Tragedia ar fi avut loc la data de 6 ianuarie curent, în jurul orei 18:00, în orașul Alicante Spania, scrie pulsmedia.md.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că victima este o moldoveancă de 24 de ani. Cauza accidentului este, deocamdată, necunoscută, însă se presupune că tragedia s-a produs din cauza neatenției victimei.

Presa spaniolă scrie  că pe această porțiune de cale ferată au fost înregistrate mai multe accidente cu deces. Printre victime se numără pescari, turiști și simpli pietoni.

Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, bărbatul care a omorât-o cu cruzime pe Ana-Maria, tânăra din Orhei care era gravidă în luna a șasea

Judecătoria Orhei l-a condamnat, joi după-amiază, pe Gheorghe Cotorobai la detenție pe viață pentru omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani însărcinată în șase luni, în aprilie 2024. Sentința a fost pronunțată acum câteva minute, scrie tvrmoldova.md.

Bărbatul pledează nevinovat. El a spus că nu a cunoscut-o pe Ana-Maria și că în mașina sa era o altă persoană.

„Nici pe dânsa, nici pe prietenul ei, nici pe mama ei. Nu am avut de-a face cu dânsa. Nu o știu, nu am știut despre existența ei. În cadrul procesului penal s-au făcut multe falsificări. S-a vorbit despre încălțămintea nr. 44, eu port nr. 46. Semnătura de pe colet, ce s-a ridicat de la mine din gospodărie, nu este a mea”, a spus el. 

Omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, însărcinată în şase luni, a îngrozit o ţară întreagă. 

Potrivit procurorilor, pe 12 aprilie 2024, tânăra a urcat într-o maşină de ocazie la volanul căreia se afla Gheorghe Cotorobai. După ce a urcat în autoturism, fata a dispărut fără urmă. Ea fost căutată timp de o săptămână de sute de poliţişti, vânători şi voluntari.

După opt zile de căutări, tânăra a fost găsită fără suflare într-o pădure din raionul Teleneşti, în apropierea casei învinuitului Gheorghe Cotorobai. 

Bărbatul este un fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor. El a fost eliberat din funcţie după ce o comisie medicală a decis că nu este apt pentru lucru. 

Doi părinți din Ocnița au vrut să-și lase copiii fără banii de la colindat pentru a achita facturile. Fiind beat tatăl și-a rănit fiul cu un cuțit

Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost rănit cu un cuțit de către tatăl său care ar fi vrut să-l lase fără banii adunați din colindat. Cazula avut loc în după-amiaza zilei de ieri, 8 ianuarie, în jurul orei 15:25, în orașul Ocnița, scrie pulsmedia.md.

Astfel, doi părinți ar fi insistat ca copiii acestora, un băiat de 16 ani și o fată de 13 ani, să le dea banii adunați din colindat, pentru a contribui la achitarea facturillor pentru serviciile comunale.

Băiatul ar fi refuzat să le dea banii, iar tatăl acestuia, un individ în vârstă de 47 de ani l-a amenințat și l-a dat afară din casă. Adolescentul ar fi luate telefonul și a vrut să sesizeze poliția despre acest caz, însă tatăl său înarmat cu un cuțit s-a năpustit asupra acestuia și l-a rănit cu cuțitul la mână în timp ce încerca să-l deposedeze de telefon.

La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe, care a stabilit că minorul are o plagă nepenetrantă la mână și i s-a acordat ajutorul medical.

Medicii au alertat poliția despre acest caz. Ambii părinți au fost testați cu apartaul Drager, iar rezultatele au arătat că cei doi părinți erau în stare de ebrietate, unul avea concentrație de 1,18 mg/l, iar altul 1,27 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Totodată, păe numele bărbatului a fost aplicat un ordin de restricție, iar cei doi copii au fost luați din familie și duși la rude.

Bebeluș găsit în viață după ce fusese aruncat la gunoi. Momentul emoționant a fost filmat
Articolul anterior
Proteste de amploare în Grecia, după tragedia feroviară: manifestanţii au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov
Articolul următor