Rusia a blocat accesul la site-urile FBI și CIA

Roskomnadzor, autoritatea rusă pentru monitorizarea mass-media și canalelor de informații, a anunțat vineri că a blocat accesul la site-urile FBI și CIA pe teritoriul Rusiei, relatează Meduza.

Rusia a blocat accesul la site-urile FBI și CIASediul CIA / Foto: Shutterstock Editorial

Autoritatea de la Moscova a declarat pentru TASS că site-urile Agenției Centrale de Informații și Biroului Federal de Investigații din Statele Unite au fost blocate „pentru răspândirea de falsuri”, transmite Hotnews.

Roskomnadzor a mai declarat că a restrâns accesul „la o serie de resurse aparținând structurilor de stat ale țărilor ostile din cauza diseminării materialelor care vizează destabilizarea situației sociale și politice din Federația Rusă”.

Agenția statului rus susține că site-urile www.cia.gov și www.fbi.gov au publicat materiale care „conțin informații inexacte semnificative din punctul de vedere social, precum și care discreditează Forțele Armate ale Federației Ruse”.

În noiembrie 2022, pe fondul invaziei ruse din Ucraina, șeful serviciilor de informații CIA, David Marlowe, a declarat că agenția intenționează să coopereze cu rușii care nu sunt de acord cu războiul și că astfel de persoane sunt căutate în întreaga lume.

Cotidianul financiar The Wall Street Journal a remarcat, citând foști oficiali ai CIA, că războiul a creat un teren fertil pentru recrutarea de noi agenți din rândul militarilor, oamenilor de afaceri și tuturor celor care au părăsit Rusia după începerea invaziei din Ucraina.

În luna martie a anului trecut, la mai puțin de o lună de la declanșarea războiului, Kremlinul a acuzat atât CIA, cât și FBI că au încercat să recruteze angajați ai Ambasadei ruse de la Washington.

Decizia Roskomnadzor vine la o zi după ce Procuratura Generală a Rusiei a adăugat publicația de știri independentă Meduza pe lista organizațiilor „indezirabile” din țară, o sancțiune menită să forțeze entitățile să se desființeze și care îi expune pe angajații și donatorii acesteia la riscul unor pedepse semnificative cu închisoarea.

Într-o declarație prin care a anunțat decizia, procurorul general al Rusiei a declarat că publicația de știri cu sediul în Letonia „reprezintă o amenințare la adresa bazelor sistemului constituțional și securității Federației Ruse”.

Însă Meduza era interzisă de facto în Rusia încă din data de 4 martie a anului trecut, când Roskomnadzor a blocat accesul la site-ul său, concomitent cu restricționarea accesului la BBC, Deutsche Welle și Radio Europa Liberă.

Peste 15.500 de prânzuri calde pentru familii nevoiașe

Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului a oferit peste 15 500 de prânzuri calde pentru persoanele greu încercate din sectorul Centru al capitalei și orașul Strășeni. Proiectul a fost lansat anul trecut, în noiembrie pentru Pretura Centru. În decembrie, acesta a fost extins în Strășeni. Până în prezent, mai mult de 600 de locuitori din oraș au primit bucate deja preparate, iar oamenii sunt recunoscători că au ce pune pe masă, scrie unimedia.info.

Deja de 3 luni, persoanele nevoiașe din orașul Strășeni vin la Primărie, la ora prânzului, pentru a-și lua mâncarea caldă. O pungă cu prânzuri a primit și moș Orion. Pensionarul de 62 de ani are în grija sa 5 nepoți. Bătrânul îi crește în pofida tuturor greutăților.

„E greu, foarte greu. Soția e bolnavă. Pe doi îi duc la grădiniță, trei se duc la școală. În curând ei vin de la școală, eu le duc mâncarea, îi pun să mănânce, sunt foarte bucuroși”, a zis Orion.

Zilnic, așteaptă mâncarea adusă la primărie de Asociația A.S.I.C.S. și mătușa Emilia de 75 de ani, care locuiește singură și cu greu supraviețuiește din pensie: „Mâncarea-i foarte bună. În fiecare zi ne dă salată, o pulpă, felul întâi, felul doi. Pentru mine este o economie foarte mare”.

Autoritățile locale au decis să schimbe lista beneficiarilor o odată la două săptămâni pentru a putea ajuta cât mai multă lume. Prioritar, în listă se găsesc familiile cu mulți copii și venituri mici, persoanele cu nevoi speciale și pensionarii singuratici.

„Până la momentul actual, au beneficiat de acest sprijin mai bine de 600 de cetățeni din comunitatea noastră. La fiecare două săptămâni, noi modificăm lista beneficiarilor. Este primul și cel mai mare proiect de sprijin financiar pentru că este pe o perioadă de un an. Cu certitudine spun că impactul este unul major”, a declarat primarul orașului Strășeni, Valentina Casian.

Menționăm că donația face parte din cadrul campaniei ”Susținem pentru că ne pasă”, lansată de Asociația A.S.I.C.S. cu scopul de a fi alături de cele mai vulnerabile categorii sociale în perioada rece a anului.

A amenințat vânzătoarea unui magazin și intenționa să fure aparatul de casă, dar l-a confundat cu cântarul electronic. VIDEO!

Intenționa să sustragă aparatul de casă, dar l-a confundat cu cântarul electronic. La 18 martie curent, în jurul orei 15:50, o femeie de 44 de ani a alertat Poliția din Bălți, comunicând că în magazinul unde activează a intrat un bărbat îmbrăcat în haine negre și cu mască medicinală pe față, care amenințând-o cu un pistol, în mod deschis a sustras un cântar electronic estimat la prețul de 2500 de lei, anunță Poliția.

În urma acțiunilor întreprinse de polițiștii din Bălți, la scurt timp de la comiterea infracțiunii suspectul a fost identificat și reținut pentru 72 de ore.

Acesta a declarat oamenilor legii că intenționa să sustragă aparatul de casă, dar l-a confundat cu cântarul electronic.

Bărbatul de 43 de ani este locuitor al mun. Bălți și nu este la prima abatere de la lege. Anterior el a fost judecat și și-a ispășit pedeapsa pentru infracțiuni similare.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru tâlhărie, iar persoana vinovată riscă detenție de până la 10 ani.

VIDEO! Un bărbat pe trotinetă, spulberat pe zebră de un Mercedes care a trecut la roșu. Momentul, surprins de o cameră de bord

Un bărbat pe trotinetă a fost spulberat pe o trecere de pietoni, de un Mercedes care trecea la semnalul de culoare roșie al semaforului. Potrivit martorilor, accidentul s-a produs în această dimineață, în capitală. Momentul impactului a fost surprins de o cameră de bord a unui automobil, iar imaginile video au fost publicate de internauți pe rețele, scrie unimedia.info.

Din imaginile video se observă cum bărbatul începe să traverseze strada pe o trotinetă la semnalul verde al semaforului, iar pe banda stângă trece un automobil de model Mercedes și îl lovește chiar pe trecerea de pietoni, în timp ce mașinile de pe banda dreaptă s-au oprit la culoarea roșie a semaforului.

Deocamdată, poliția nu a oferit detalii despre acest caz.

Fostul bodyguard al Maiei Sandu, Vasile Popa, a devenit general-maior
Articolul anterior
Încă cinci persoane, reținute în dosarul Bismobil Kitchen
Articolul următor