La 86 de zile de la începutul războiului în Ucraina, Mariupol a căzut oficial. Armata rusă a declarat victorie în oraşul-port unde în urmă cu trei luni locuiau aproape jumătate de milion de oameni. Ruşii spun că aproape 2.500 de militari s-au predat, inclusiv comandantul batalionului Azov. Soţiile soldaţilor cer ajutorul comunităţii internaţionale pentru a-i aduce acasă.
„Comandantul suprem ne-a ordonat să salvăm vieţile și sănătatea militarilor din garnizoană și să încetăm să mai apărăm orașul”. Militarii din batalionul Azov şi puşcaşii marini au urmat ordinul de la Kiev şi au predat armele. Ultimele autocare cu cei evacuaţi, plus un vehicul blindat în care se afla comandantul batalionului au plecat în această dimineaţă spre spitale şi închisori din teritoriiile separatiştilor pro-ruşi. Moscova vrea să fie judecaţi drept criminali de război, în timp ce Kievul face eforturi ca aceştia să fie eliberaţi printr-un schimb de prizonieri.
Soldaţii ucraineni, pe un drum „din Iad către Iad”
„Acum se află pe un drum din Iad către Iad”, spune Natalia Zaritskaya, soţia unui militar din uzina Azovstal. „Ieri mi-a scris: Bună, ne predăm, nu ştim când vom mai putea vorbi, dacă se va mai întâmpla vreodată. Te iubesc. Te pup. La revedere!”, povesteşte Olga Boiko, o altă soţie de soldat ucrainean. Soţiile soldaţilor cer ajutorul comunităţii internaţionale. Turcia, Elveţia şi Israelul încearcă să medieze negocierile.
Mariupol – cea mai importantă cucerire a ruşilor în Ucraina
Mariupol devine astfel cea mai importantă cucerire de la începutul războiului. Deşi e distrus aproape complet şi mai are doar 20% din locuitori, ruşii vor să transforme oraşul într-o staţiune turistică. În acelaşi timp, ministrul rus al Apărării spune că în curând vor putea anunţa un control absolut asupra Luhansk-ului, chiar dacă Pentagonul susţine că luptele în regiunile separatiste sunt departe de a fi încheiate. „În regiunea Donbas aproape în fiecare zi se schimbă controlul asupra cătunelor, satelor sau oraşelor”, a declarat John Kirby, secretar de presă Pentagon.
Zelenski vrea să pună capăt războiului
Volodimir Zelenski continuă să caute o soluţie diplomatică, dar cere ca averile confiscate al ruşilor să fie oferite compensaţie pentru Ucraina. „Cerem ţărilor partenere să recunoască legal că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere financiar pentru crimele comise. Trebuie dată o replică, răul trebuie pedepsit”, susţine preşedintele Ucrainei, citat de observatornews.ro.