Rusia a declarat victoria la Mariupol. Militarii din batalionul Azov şi puşcaşii marini au predat armele: „Drumul din Iad către Iad”

La 86 de zile de la începutul războiului în Ucraina, Mariupol a căzut oficial. Armata rusă a declarat victorie în oraşul-port unde în urmă cu trei luni locuiau aproape jumătate de milion de oameni. Ruşii spun că aproape 2.500 de militari s-au predat, inclusiv comandantul batalionului Azov. Soţiile soldaţilor cer ajutorul comunităţii internaţionale pentru a-i aduce acasă. 

„Comandantul suprem ne-a ordonat să salvăm vieţile și sănătatea militarilor din garnizoană și să încetăm să mai apărăm orașul”. Militarii din batalionul Azov şi puşcaşii marini au urmat ordinul de la Kiev şi au predat armele. Ultimele autocare cu cei evacuaţi, plus un vehicul blindat în care se afla comandantul batalionului au plecat în această dimineaţă spre spitale şi închisori din teritoriiile separatiştilor pro-ruşi. Moscova vrea să fie judecaţi drept criminali de război, în timp ce Kievul face eforturi ca aceştia să fie eliberaţi printr-un schimb de prizonieri.

Soldaţii ucraineni, pe un drum „din Iad către Iad”

„Acum se află pe un drum din Iad către Iad”, spune Natalia Zaritskaya, soţia unui militar din uzina Azovstal. „Ieri mi-a scris: Bună, ne predăm, nu ştim când vom mai putea vorbi, dacă se va mai întâmpla vreodată. Te iubesc. Te pup. La revedere!”, povesteşte Olga Boiko, o altă soţie de soldat ucrainean. Soţiile soldaţilor cer ajutorul comunităţii internaţionale. Turcia, Elveţia şi Israelul încearcă să medieze negocierile. 

Mariupol – cea mai importantă cucerire a ruşilor în Ucraina

Mariupol devine astfel cea mai importantă cucerire de la începutul războiului. Deşi e distrus aproape complet şi mai are doar 20% din locuitori, ruşii vor să transforme oraşul într-o staţiune turistică. În acelaşi timp, ministrul rus al Apărării spune că în curând vor putea anunţa un control absolut asupra Luhansk-ului, chiar dacă Pentagonul susţine că luptele în regiunile separatiste sunt departe de a fi încheiate. „În regiunea Donbas aproape în fiecare zi se schimbă controlul asupra cătunelor, satelor sau oraşelor”, a declarat John Kirby, secretar de presă Pentagon. 

Zelenski vrea să pună capăt războiului

Volodimir Zelenski continuă să caute o soluţie diplomatică, dar cere ca averile confiscate al ruşilor să fie oferite compensaţie pentru Ucraina. „Cerem ţărilor partenere să recunoască legal că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere financiar pentru crimele comise. Trebuie dată o replică, răul trebuie pedepsit”, susţine preşedintele Ucrainei, citat de observatornews.ro. 

Premierul Dorin Recean spune că avem de confruntat o iarnă foarte grea: ”Trebuie să găsim soluție pentru o eventuală criză în regiunea transnistreană”

Premierul Dorin Recean a declarat în debutul ședinței Guvernului că avem de confruntat o iarnă foarte grea, iar o eventuală criză legată de gazele naturale în regiunea transnistreană s-ar putea transforma „într-o catastrofă umanitară”, scrie radiochisinau.md.

Șeful executivului a subliniat că o eventuala criză ar putea veni din două surse: prima este o eventuală întrerupere de gaze naturale către stânga Nistrului, iar cea de-a doua se referă la majorarea tarifelor la gazele naturale

„Dificultățile și o eventuală criză survine din două surse – prima este o eventuală întrerupere de gaze naturale către stânga Nistrului, acolo trăiesc peste 350 de mii de cetățeni și majoritatea sunt cetățenii noștri și ei riscă fără căldură și electricitate. Și asta se poate transforma într-o catastrofă umanitară. Pentru că sunt cetățenii noștri noi trebuie să găsim soluție pentru o eventuală criză acolo. Ea se poate întâmpla în cazul în care Gazprom nu își va onora obligațiunile contractuale.

A doua sursă a crizei este solicitarea de majorare a tarifelor la gazele naturale. Este o solicitare care trebuie să fie analizată foarte atent și transparent de ANRE”, a spus Dorin Recean.

Totodată, prim-ministrul a dat asigurări că guvernul va fi alături de cetățeni, chiar dacă situația va fi complicată. 

„În orice caz, Guvernul va fi alături de cetățenii R. Moldova. Știu că există foarte multe întrebări în ceea ce privește această solicitare de majorare a tarifelor la gaze. Există foarte multe întrebări cum s-au făcut achizițiile vara, toamna și sunt validate așteptările cetățenilor la aceste întrebări să fie clarificate și în cadrul audierilor parlamentare ce vor avea loc aceste lucruri vor fi răspunse”, a conchis Recean.

Declarațiile lui Dorin Recean vin în contextul în care, ieri, Moldovagaz a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a tarifului la gaze naturale cu circa 4 lei pentru un metru cub, începând cu 1 decembrie, argumentând că solicitarea vine în condițiile unei creșteri a prețurilor pe piața internațională. 

Testare tematică la două discipline pentru elevi. Urmează tezele semestriale

Elevii claselor a VIII-a și a IX-a din 32 de raioane, dar și din municipiile Bălți și Chișinău, scriu, în zilele de 27 și 28 noiembrie, teste de evaluare a competențelor la limba și literatura română și la matematică, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La testarea tematică participă, în total, elevi din 486 de instituții de învățământ din țară. Instituțiile de învățământ implicate în procesul de evaluare au avut posibilitatea să aleagă una dintre cele două discipline sau ambele, dar și clasele care participă la testare – a VIII-a, a IX-a sau ambele.

Lucrările scrise de elevi vor fi verificate în Comisiile raionale/ municipale de evaluare, constituite prin ordinul direcției raionale/municipale de învățământ. „Rezultatele acestui exercițiu vor fi transmise Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) pentru efectuarea unei analize a nivelului de aplicare a curriculumului la clasă pe anumite segmente de conținut, iar lucrările scrise ale elevilor sunt returnate instituțiilor de învățământ”, susține Lilia Ivanov, directoarea ANCE.

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează mulțumiri tuturor instituțiilor implicate în organizarea testărilor și le urează succes elevilor care participă la acest exercițiu.

Tânăr din Strășeni, prins transportând ilegal lemne la Leova

La data de 26 noiembrie curent, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră „Leova” de comun cu Inspectoratul de Poliție Leova, au efectuat razii în zona de frontieră, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma acestei conlucrări, în orașul Leova a fost stopat un mijloc de transport de model Ford Transit, înmatriculat în Republica Moldova, la volanul căruia se afla un conațional în vârstă de 22 de ani, locuitor al orașului Strășeni.

În urma verificărilor de rigoare, în interiorul microbuzului au fost depistate produse lemnoase, în cantitate de 3 metri cubi, lemn tare, fără acte de proveniență.

Mijlocul de transport și încărcătura au fost indisponibilizate, conform legislației în vigoare, iar cazul a fost sesizat Inspectoratului pentru Protecția Mediului Leova.

Cazul este cercetat în continuare, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor.

Și Grecia a raportat primul caz suspect de variola maimuţei
Articolul anterior
Variola maimuţei. Vaccinul care poate preveni infectarea cu noul virus letal
Articolul următor