Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat joi pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, anunță The Guardian. 93 de țări au votat în favoarea moțiunii propuse de SUA, în timp ce 24 de țări au votat împotrivă și 58 de țări s-au abținut.
Adunarea Generală suspendă drepturile de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului în cazul unui membru care comite „încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului”, transmite digi24.ro.
În proiectul de rezoluție votat de Adunarea Generală a ONU este exprimată „profunda îngrijorare” față de criza actuală a drepturilor omului și față de criza umanitară din Ucraina, în special față de față de informațiile privind încălcările drepturilor omului de către trupele ruse în Ucraina.
Rezoluția a fost propusă după descoperirea a zeci de cadavre de civili în orașul Bucha, din apropiere de Kiev, după ce forțele rusești s-au retras din localitate.
Participarea Rusiei în Consiliul Drepturilor Omului „este o farsă” şi este momentul ca Adunarea Generală a ONU să suspende această ţară din forul Organizaţiei Naţiunilor Unite, declara, luni, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, într-o conferinţă de presă la Bucureşti. Diplomatul a amintit că 140 de state din ONU au condamnat Rusia pentru invazia din Ucraina şi a cerut eforturi rapide, suplimentare.
Adunarea Generală a ONU – care are 193 de membri – avea nevoie de un vot favorabil de două treimi pentru a elimina Rusia din Consiliul Drepturilor Omului.
Proiectul de rezoluție, inițiat de SUA, a fost cosponsorizat de peste 50 de state membre ale ONU.
Ambasadorul Ucrainei la ONU: Consiliul Drepturilor Omului, un Titanic. Trebuie să-l salvăm
Ambasadorul ucrainean la ONU, Serghi Kisliția, a fost primul care a luat cuvântul în Adunarea Generală a ONU și a cerut tuturor statelor membre să sprijine rezoluția de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.
Diplomatul a comparat Consiliul pentru Drepturile Omului cu un Titanic care se scufundă.
„Acum, lumea a ajuns la un moment crucial. Suntem martori că pachebotul nostru trece prin ceața perfidă spre aisberguri mortale. S-ar părea că ar fi trebuit să-l numim Titanic în loc de Consiliul pentru Drepturile Omului”, a declarat Kisliția. „Trebuie să luăm o măsură astăzi pentru a salva Consiliul de la scufundare”, mai spus ambasadorul.
El a declarat, de la tribuna ONU, că acțiunile Rusiei în Ucraina „ar fi echivalate cu crime de război și crime împotriva umanității”.
Deși a recunoscut că un vot de suspendare a unei țări din Consiliul pentru Drepturile Omului este „o acțiune rară și extraordinară”, el a spus că „acțiunile Rusiei sunt dincolo de orice limită”.
„Fac apel la toate statele membre responsabile să susțină proiectul. În câteva minute, veți avea șansa de a dovedi că nu sunteți un spectator indiferent.
Tot ce trebuie să faceți este să apăsați butonul „da” și să salvați Consiliul pentru Drepturile Omului și multe vieți din întreaga lume, dar și din Ucraina.
Pe de altă parte, a apăsa „nu” înseamnă a apăsa pe trăgaci și înseamnă un punct roșu pe ecran, roșu ca sângele vieților nevinovate pierdute.
Iar această imagine a punctelor roșii însângerate de pe acest ecran va rămâne cu voi și cu noi toți, atâta timp cât memoria nu ne va juca feste”, a declarat ambasadorul ucrainean, citat de CNN.
Rusia acuză SUA de „colonialism” în materie de drepturile omului
La rândul său, adjunctul ambasadorului rus la ONU, Ghennadi Kuzmin, a cerut tuturor statelor membre ONU să respingă rezoluția de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, calificând proiectul drept „un precedent periculos”.
Kuzmin a fost al doilea vorbitor la Adunarea Generală a ONU joi dimineață, după reprezentantul Ucrainei.
„Astăzi nu este nici timpul, nici locul pentru teatru”, a spus diplomatul rus. „Proiectul de rezoluție pe care îl analizăm astăzi nu are nicio legătură cu situația reală a drepturilor omului pe teren”, susține Kuzmin.
Votul privind suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului este „o încercare a Statelor Unite de a-și menține poziția dominantă și controlul total pentru a-și continua încercarea de colonialism în domeniul drepturilor omului în relațiile internaționale”, a acuzat reprezentantul rus.
Rusia „a apărat în mod constant principiul cooperării bazate pe respect reciproc și egalitate ca fiind unul dintre principalele fundamente ale arhitecturii drepturilor omului”, a susținut el.
Reprezentantul rus a mai declarat că țara sa „respinge acuzațiile neadevărate, bazate pe evenimente înscenate și falsuri de largă circulație”.
China a votat împotrivă: „Un precedent periculos”
Înainte de vot, ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a declarat că țara sa va vota împotriva acestei măsuri. „A trata în acest fel calitatea de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului va crea un nou precedent periculos” și „va produce consecințe grave”, a declarat Zhang, care a luat cuvântul în Adunărea Generală a ONU înainte ca rezoluția să fie supusă la vot.
„China face apel la toate părțile să lucreze împreună spre aceeași direcție, astfel încât să creeze oportunități pentru pace și perspective de negociere. China va continua să mențină o poziție obiectivă și imparțială și să joace un rol responsabil și constructiv în această privință”, a adăugat Zhang, citat de CNN.