Rusia, acuzată de fake news despre armele nucleare. Ce spune un savant

Este a 17-a zi de război în Ucraina. Kievul a fost țintit de bombardamente răzlețe de artilerie, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă au fost lupte în localitățile din jurul Capitalei.

Rusia, acuzată de fake news despre armele nucleare. Ce spune un savantFoto: protv.ro

Ucraina acuză Rusia că împiedică evacuarea localnicilor din Mariupol, orașul-port din sud, unde situația celor rămași este dezastruoasă. În schimb, sâmbătă dimineață urmau să se deschidă noi coridoare umanitare în Sumi, în partea de nord-est, transmite Stirileprotv.ro.

Ziua a început cu explozii la Nikolaev, Dnipro și Kropyvnytskyi. La Nikolaev, oraș din sud, la 130 de kilometri de Odesa, rachetele au căzut și în zone locuite, spune guvernatorul regiunii. Inclusiv Spitalul Oncologic a fost atins de proiectile.

Situația este tot mai disperată pentru cei rămași în orașele asediate de forțele ruse. Oamenii îndură temperaturi sub pragul înghețului, fără curent electric și cu rezerve diminuate de hrană și apă. 

Serghei Orlov, viceprimarul din Mariupol: „Situația este îngrozitoare. Armata rusă continuă să dea lovituri aeriene și bombardamente de artilerie, iar trupele lor înconjoară orașul. Iar în unele cartiere au loc bătălii în stradă. Și, după cum puteți vedea, situația umanitară se degradează de la oră de oră, de la secundă la secundă.”

Sumi, din nord-est, este unul dintre orașele încercuite și bombardate înverșunat în ultimele zile. Un oficial local a anunțat sâmbătă dimineață deschiderea unor coridoare umanitare.

La Harkov, proiectilele au lovit un institut de cercetare nucleară. În versiunea rusă, ar fi o altă provocare a radicalilor naționaliști.

Mihail Mizințev, directorul Centrului de comandă a apărării naționale a Rusiei: „Militanții apărării teritoriale au lovit una dintre clădirile Institutului de Fizică și Tehnologie de pe strada Akademiceskaia, pentru a ascunde lucrările de cercetare pentru chestiuni (arme) nucleare. Până la 50 de angajați ar putea fi sub dărâmăturile institutului.”

Nikolai Șulga, directorul Centrului Național Științific de la Harkov, Institutul de Fizică și Tehnologie: „Din acest combustibil radioactiv, de aici, este imposibil să faci arme nucleare. Este absolut fals ce răspândește media rusă, că în acest institut se lucrează la dezvoltarea armelor nucleare.”

Pe de altă parte, Statele Unite au luat noi măsuri care vizează comerțul rusesc, au blocat fondurile de dezvoltare, au interzis importurile de fructe de mare, votcă și diamante din Rusia. De asemenea, a fost extinsă lista oligarhilor ruși vizați de sancțiuni. Însă președintele Biden a spus din nou răspicat că America nu va interveni militar împotriva Rusiei în Ucraina.

Joe Biden: „Dacă răspundem militar, va fi Al Treilea Război Mondial. Dar avem o obligație sacră pentru teritoriul NATO. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO, fiecare centimetru. De aceea am mutat 12.000 de soldați americani de-a lungul frontierelor cu Rusia, Letonia, Estonia, România.”

Un nou incident șocant într-un troleibuz din Capitală. Căruciorul unei femei, în care se afla un copil, prins între uși

La mai mult de o lună de la teribilul accident cu implicarea transportului public în Capitală, în urma căruia a murit o fetiță de 12 ani, în spațiul public a fost denunțat un alt caz în care o persoană a avut de suferit. 

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane

E vorba despre o femeie care încerca să iasă din troleibuzul 21, împreună cu copilul său de 7 luni. Aceasta susține că șoferul nu s-ar fi asigurat și căruciorul ar fi fost prins între uși. Ulterior, conducătorul troleibuzului ar fi deschis ușile.

Potrivit mamei, totul s-a întâmplat pe 25 aprilie, în jurul orei 12:45, pe str. Alba-Iulia din Capitală.

Contactată de TV8, purtătoarea de cuvânt a Regiei Transport Electric Chișinău, Felicia Rusu, a precizat că RTEC s-a autosesizat pe acest caz.

„A fost luată legătura și direct cu doamna. Urmează să se întreprindă toate măsurile necesare”, a declarat aceasta.

O minoră a alertat poliția și declară că a fost violată, la Dondușeni

O copilă ar fi fost violată într-o localitate din raionul Dondușeni. Oamenii legii au declarat că cazul a fost înregistrat pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, fiind inițiat un proces penal.

O minoră de 13 ani, salvată de la viol de către un polițist de frontieră |  Mamaplus

„În cazurile în care sunt implicați minori, Poliția are responsabilitatea de a proteja drepturile recunoscute prin lege ale minorilor”, au menționat oamenii legii, conform Unimedia.

Președinta Maia Sandu a discutat cu mai mulți reprezentanți ai societății civile despre Adunarea „Moldova Europeană”, din 21 mai

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început discuțiile cu societatea civilă despre Adunarea „Moldova Europeană”, care va avea loc la 21 mai.

Șefa statului a vorbit cu experți și formatori de opinie, care au dat curs invitației, că este nevoie să transmitem comunității europene un mesaj puternic de unitate din partea cetățenilor noștri, care își doresc să fie parte a familiei europene.

,,Unindu-ne forțele vom reuși să ducem Moldova în Uniunea Europeană”.

Marea Britanie ,,i-a înghețat” averea lui Roman Abramovici
Articolul anterior
Lacrimi și jale în Rusia, după închiderea Instagram. O vloggeriță plânge în hohote: ,,E viața mea”
Articolul următor