Rusia, acuzată de fake news despre armele nucleare. Ce spune un savant

Este a 17-a zi de război în Ucraina. Kievul a fost țintit de bombardamente răzlețe de artilerie, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă au fost lupte în localitățile din jurul Capitalei.

Rusia, acuzată de fake news despre armele nucleare. Ce spune un savantFoto: protv.ro

Ucraina acuză Rusia că împiedică evacuarea localnicilor din Mariupol, orașul-port din sud, unde situația celor rămași este dezastruoasă. În schimb, sâmbătă dimineață urmau să se deschidă noi coridoare umanitare în Sumi, în partea de nord-est, transmite Stirileprotv.ro.

Ziua a început cu explozii la Nikolaev, Dnipro și Kropyvnytskyi. La Nikolaev, oraș din sud, la 130 de kilometri de Odesa, rachetele au căzut și în zone locuite, spune guvernatorul regiunii. Inclusiv Spitalul Oncologic a fost atins de proiectile.

Situația este tot mai disperată pentru cei rămași în orașele asediate de forțele ruse. Oamenii îndură temperaturi sub pragul înghețului, fără curent electric și cu rezerve diminuate de hrană și apă. 

Serghei Orlov, viceprimarul din Mariupol: „Situația este îngrozitoare. Armata rusă continuă să dea lovituri aeriene și bombardamente de artilerie, iar trupele lor înconjoară orașul. Iar în unele cartiere au loc bătălii în stradă. Și, după cum puteți vedea, situația umanitară se degradează de la oră de oră, de la secundă la secundă.”

Sumi, din nord-est, este unul dintre orașele încercuite și bombardate înverșunat în ultimele zile. Un oficial local a anunțat sâmbătă dimineață deschiderea unor coridoare umanitare.

La Harkov, proiectilele au lovit un institut de cercetare nucleară. În versiunea rusă, ar fi o altă provocare a radicalilor naționaliști.

Mihail Mizințev, directorul Centrului de comandă a apărării naționale a Rusiei: „Militanții apărării teritoriale au lovit una dintre clădirile Institutului de Fizică și Tehnologie de pe strada Akademiceskaia, pentru a ascunde lucrările de cercetare pentru chestiuni (arme) nucleare. Până la 50 de angajați ar putea fi sub dărâmăturile institutului.”

Nikolai Șulga, directorul Centrului Național Științific de la Harkov, Institutul de Fizică și Tehnologie: „Din acest combustibil radioactiv, de aici, este imposibil să faci arme nucleare. Este absolut fals ce răspândește media rusă, că în acest institut se lucrează la dezvoltarea armelor nucleare.”

Pe de altă parte, Statele Unite au luat noi măsuri care vizează comerțul rusesc, au blocat fondurile de dezvoltare, au interzis importurile de fructe de mare, votcă și diamante din Rusia. De asemenea, a fost extinsă lista oligarhilor ruși vizați de sancțiuni. Însă președintele Biden a spus din nou răspicat că America nu va interveni militar împotriva Rusiei în Ucraina.

Joe Biden: „Dacă răspundem militar, va fi Al Treilea Război Mondial. Dar avem o obligație sacră pentru teritoriul NATO. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO, fiecare centimetru. De aceea am mutat 12.000 de soldați americani de-a lungul frontierelor cu Rusia, Letonia, Estonia, România.”

Maia Sandu a avut o întrevedere cu fostul președinte al României, Traian Băsescu

Președinta Maia Sandu a avut ieri, 28 mai, o întrevedere cu fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Sandu, discuții cu Băsescu: I-am mulțumit pentru grija față de MoldovaFoto: Facebook

„Am avut bucuria să-l reîntâlnesc pe ex-președintele României și deputatul în Parlamentul European, Traian Băsescu, și să-i mulțumesc pentru grija călduroasă și preocuparea constantă față de soarta Moldovei”, a notat Maia Sandu pe o rețea de socializare.

Șefa statului a adăugat că „președintele Băsescu a avut mereu și continuă să aibă încredere în puterea noastră, a cetățenilor Republicii Moldova, de a ne reafirma demnitatea națională, libertatea și aspirațiile europene”.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a discutat cu diaspora din Franța despre aderarea Moldovei la UE

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, aflat într-o vizită în Franța, s-a întâlnit cu moldovenii stabiliți la Paris, cu care a discutat despre ultimele evenimente din Moldova și despre parcursul european al țării noastre. Oficialul a menționat că drumul pe care îl parcurge Moldova este unul complicat, care presupune multe reforme deloc ușoare, dar care sunt pentru beneficiul cetățenilor şi prosperitatea țării.

Grosu a discutat cu diaspora din Franța despre aderarea Moldovei la UEFoto: Multimedia.parlament.md

Potrivit lui Igor Grosu, pașii spre integrarea europeană sunt dificili, însă necesari.

„Ne dorim ca în 2024, atât la noi, cât și în întreaga lume, să învingă democraţia, pacea și libertatea, fiindcă aceste trei noţiuni sunt strâns legate între ele”, a spus Igor Grosu.

De asemenea, președintele Parlamentului i-a îndemnat pe moldovenii din diasporă să fie alături de Republica Moldova, ajutând țara în parcursul european.

„Este nevoie de implicarea fiecăruia pentru a construi Moldova europeană”, a subliniat șeful Legislativului.

Totodată, Igor Grosu a vizitat o afacere deținută de familia de moldoveni Elena Călugăreanu și Anatolie Bînzari, atelierul pictorului moldovean Sergiu Ciochină și Galerie Moldave, un butic comercial dedicat conservării istoriei, meșteșugului și culturii Moldovei.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, însoțit de o delegație parlamentară, a efectuat o vizită în Republica Franceză în perioada 27-29 mai, la invitația președintei Adunării Naționale franceze, Yaël Braun-Pivet.

Spațiul aerian, temporar restricționat în contextul vizitei secretarului de stat al SUA, Antony Blinken

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) informează că pe parcursul zilei de astăzi, 29 mai, utilizarea spațiului aerian al Republicii Moldova va fi restricționată, în contextul vizitei oficiale în țara noastră a E.S. Antony J. Blinken, secretar de stat al SUA.

Astfel, potrivit AAC, în intervalul orelor 08:00 – 21:00 (ora locală), se interzic zborurile de aviație generală, elicopterele, baloanele cu aer cald, motodeltaplanele, parapantele, precum și aparatele de zbor fără pilot (dronă) în Sectorul 1 al TMA Chișinău.

„Vă mulțumim pentru responsabilitate și cooperare!”, mai anunță reprezentanții AAC. 

Marea Britanie ,,i-a înghețat” averea lui Roman Abramovici
Articolul anterior
Lacrimi și jale în Rusia, după închiderea Instagram. O vloggeriță plânge în hohote: ,,E viața mea”
Articolul următor