Rusia amenință Europa cu „norul radioactiv” de la centrala din Zaporojie. Printre țările vizate este și Republica Moldova

Ministerul Apărării din Rusia a publicat joi o hartă cu țările care ar putea fi afectate de radiații în cazul eliminării a 25% din conținutul radioactiv al unui reactor nuclear de la Zaporojie. În zona centralei au fost mai multe explozii în ultimele zile, iar Rusia și Ucraina se acuză reciproc de provocări. De altfel, tot astăzi Rusia a refuzat oficial o posibilă demilitarizare a zonei, cerută de Secretarul General al ONU, scrie digi24.ro.

În scenariul prezentat de ruși, citat de Ria Novosti, norul radioactiv ar acoperi integral Republica Moldova, jumătate din România și părți din Belarus, Slovacia, Germania și Polonia.

Specialiștii ruși din cadrul Ministerului Apărării acuză Kievul pentru acțiunile militare din zona centralei de la Zaporojie și amenință că „poate apărea o situație similară” cu cea de la Cernobîl.

Rușii susțin că în situația în care generatoarele de rezervă ar ceda, într-o situație „extraordinară”, reactorul se va supraîncălzi și „Distrugerea instalațiilor de la reactor în cea mai mare centrală din Europa ar duce la eliminarea în atmosferă a substanțelor radioactive care s-ar răspândi pe sute de kilometri”.

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus a mai vorbit și despre consecințele catastrofale ale unei explozii la centrala de la Zaporojie: „O astfel de situație extraordinară va duce la o migrație în masă a populației și va avea consecințe mult mai catastrofale decât criza energetică care se apropie”.

Generalul lui Putin a amintit și de consecințele exploziilor de la Cernobîl sau Fukushima. În primul caz au murit nu mai puțin de 4000 de oameni și peste 5,5 milioane de oameni au avut de suferit din cauza radiațiilor care au afectat 20 de țări europene. În cazul accidentului de la Fukushima, spune generalul rus, conform Ria Novosti, peste 500.000 de oameni au fost evacuați.

În timp ce tensiunile continuă să crească în jurul centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, oamenii de știință de la Institutul Ucrainean de Hidrometeorologie au simulat răspândirea radiațiilor în urma unui dezastru nuclear.

Oamenii de știință au descoperit că, ținând cont de condițiile meteorologice din ultimele zile, emisiile radioactive ar putea ajunge în nord până la Marea Baltică, traversând Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, precum și Belarus. De asemenea, norul radioactiv ar putea ajunge și în Moldova, România, Serbia, Slovacia, Ungaria și Republica Cehă.

Video:

Doi bărbați și un minor de 16 ani, din Ștefan Vodă, reținuți pentru jafuri stradale

Doi bărbați de 29 de ani și un minor de 16 ani, originari din Ștefan Vodă, au fost reținuți de ofițerii secției investigare infracțiuni a Inspectoratului de Poliție Rîșcani a Direcției de Poliție a mun. Chișinău, după ce ar fi comis două jafuri stradale.

Ambele cazuri au avut loc în noaptea de 6 mai, pe străzile Columna și Andrei Doga din capitală.

Polițiștii au fost sesizați de doi bărbați care au comunicat că au fost agresați de către trei indivizi și,  în mod deschis, le-au fost sustrase bunurile materiale, bijuterii din aur și telefoanele mobile, după care au fugit într-o direcție necunoscută. Victimele au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Prejudiciul material cauzat a fost estimat la 74.100 de lei.

În urma măsurilor de investigare și urmărire penală suspecții au fost identificați și reținuți.  În cadrul acțiunilor procesuale aceștia și-au recunoscut vina. Bunurile materiale sustrase au fost depistate la unul dintre suspecți, fiind ridicate și întoarse proprietarilor.

Suspecții au fost plasați în arest pentru 30 de zile. Aceștia nu sunt la prima abatere, fiind cercetați penal pentru infracțiuni analogice, iar unul dintre ei recent a fost eliberat din detenție.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

În continuare, polițiștii întreprind măsuri privind stabilirea complicității acestora și în alte cazuri analogice înregistrate pe teritoriul capitalei.

Suspecții au fost plasați în arest pentru 30 de zile. Aceștia nu sunt la prima abatere, fiind cercetați penal pentru infracțiuni analogice, iar unul dintre ei recent a fost eliberat din detenție.

Un bărbat din Călărași a fost amendat pentru că-și păștea caprele în loc interzis

14 capre au fost surprinse în timp ce pășteau într-o zonă cu puieți de arbori plantați în cadrul Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor (PNERP). Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, incidentul a avut loc în localitatea Sipoteni din raionul Călărași.

Proprietarul caprelor a fost identificat și sancționat conform prevederilor Codului contravențional, precizează IPM, transmite Știri.md.

Prejudiciul adus arborilor plantați a fost estimat la 1.134 de lei.

„Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură din Călărași a preluat situația și urmează să stabilească dacă puieții plantați au suferit daune semnificative, impunând astfel necesitatea recuperării pagubei materiale. Această situație subliniază importanța protejării ecosistemelor noastre fragile și necesitatea aplicării legilor pentru a descuraja activitățile care pot afecta mediul înconjurător”, se menționează în comunicat.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului subliniază că „acest incident servește ca un avertisment clar că respectarea regulilor și a legilor privind conservarea naturii este esențială pentru a proteja mediul înconjurător și a asigura o planetă sănătoasă pentru toți”.

Ministerul Justiției cere limitarea activității Partidului Şansă pentru șase luni

Ministerul Justiției a înregistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, cererea de chemare în judecată prin care solicită aplicarea prevederilor Legii cu privire la partidele politice, privind limitarea activității Partidului Politic „Șansă”, pentru un termen de șase luni.

Anterior, Comisia Electorală Centrală a sesizat ministerul și a informat că, în cadrul controlului complex efectuat în privința Partidului Politic „Șansă”, organul de conducere al acestuia nu s-a conformat cerințelor Comisiei și nu a prezentat datele complete, transmite Știri.md.

Ministerul Justiției menționează că a solicitat Partidului Politic „Șansă” să prezinte actele către Comisia Electorală Centrală, în conformitate cu cerințele actului de control. Ulterior, instituția a fost anunțată că informația emisă de formațiunea politică nu este conformă pentru efectuarea controlului, fapt ce a determinat înregistrarea acțiunii în instanță.

Moldova, vizitată anul acesta de trei ori mai mulți turiști decât în 2021
Articolul anterior
Ravagiile secetei. ”Stonehenge-ul spaniol” a ieșit la suprafață după ce lacul care îl acoperea a secat
Articolul următor