Șeful Comitetului de Anchetă din Rusia, Aleksandr Bastrîkin, a propus, vineri, să se ia în considerare posibilitatea ridicării moratoriului asupra pedepsei cu moartea, transmite presa de la Moscova.
Oficialul rus a dat ca exemplu tragedia de la Crocus City Hall și a reamintit că în perioada sovietică, pedeapsa cu moartea putea fi aplicată pentru uciderea a două sau trei persoane, transmite G4media.ro.
„Trebuie să luăm în considerare posibilitatea ridicării moratoriului asupra pedepsei cu moartea, în unele cazuri, trebuie să fie aplicat, iar în aceste cazuri sunt un susținător al pedepsei cu moartea”, a spus el, vorbind la o întâlnire a St. Petersburg Youth Legal Forum, care are loc în cadrul Forumului internațional de drept din Sankt Petersburg.
Anterior, mai mulţi membri de rang înalt de la Kremlin au cerut ridicarea moratoriului privind pedeapsa cu moartea pentru „terorişti”, după atacul sângeros comis vineri la o sală de concerte de la periferia Moscovei.
„Când vorbim despre terorism, despre uciderea de oameni, trebuie să restabilim pedeapsa cu moartea în dreptul penal”, a declarat în martie liderul parlamentar, Iuri Afonin, responsabil cu problemele de securitate.
În afară de grupările jihadiste precum Statul Islamic (SI), care a revendicat atacul de vineri de la sala de concerte Crocus City Hall, soldat cu 144 de morţi, Rusia consideră că o serie de opozanţi şi de lideri ucraineni sunt „extremişti” şi „terorişti”.
În martie, Moscova a adăugat, de asemenea, „mişcarea internaţională LGBT” pe lista organizaţiilor teroriste întocmită de serviciile financiare ruseşti.
În februarie 2022, după ce Consiliul Europei a exclus oficial Federația Rusă din cel mai important organism al drepturilor omului de pe continent din cauza invaziei și războiului său început în Ucraina, vicepreședintele Consiliului de Securitate din Rusia, Dmitri Medvedev, a declarat că aceasta este „o bună oportunitate de a restabili o serie de instituții importante pentru prevenirea crimelor deosebit de grave din țară”.
Medvedev a explicat că se referea la pedeapsa cu moartea, „care, apropo, este folosită activ în Statele Unite și China”.
În Uniunea Sovietică și în Rusia, până la mijlocul anilor 1990, instanțele aplicau pedeapsa cu moartea pentru diverse infracțiuni. Moratoriul asupra acestei pedepse a fost introdus în 1997, când Rusia a aderat la Consiliul Europei și a semnat Protocolul nr. 6 al Convenției pentru apărarea drepturilor omului, care prevede abolirea pedepsei cu moartea în timp de pace. Deși protocolul nu a fost ratificat, pedeapsa cu moartea a fost interzisă în conformitate cu Convenția de la Viena și nu a mai fost aplicată din 1996.
Interdicția a fost prelungită în 2009 printr-o decizie a Curții Constituționale. În 2017, Alexandr Bastrîkin, președintele Comisiei de anchetă, a afirmat că moratoriul asupra pedepsei cu moartea ar putea fi ridicat doar printr-un referendum.