Rusia analizează reintroducerea pedepsei cu moartea

Șeful Comitetului de Anchetă din Rusia, Aleksandr Bastrîkin, a propus, vineri, să se ia în considerare posibilitatea ridicării moratoriului asupra pedepsei cu moartea, transmite presa de la Moscova.

Oficialul rus a dat ca exemplu tragedia de la Crocus City Hall și a reamintit că în perioada sovietică, pedeapsa cu moartea putea fi aplicată pentru uciderea a două sau trei persoane, transmite G4media.ro.

„Trebuie să luăm în considerare posibilitatea ridicării moratoriului asupra pedepsei cu moartea, în unele cazuri, trebuie să fie aplicat, iar în aceste cazuri sunt un susținător al pedepsei cu moartea”, a spus el, vorbind la o întâlnire a St. Petersburg Youth Legal Forum, care are loc în cadrul Forumului internațional de drept din Sankt Petersburg.

Anterior, mai mulţi membri de rang înalt de la Kremlin au cerut ridicarea moratoriului privind pedeapsa cu moartea pentru „terorişti”, după atacul sângeros comis vineri la o sală de concerte de la periferia Moscovei.

„Când vorbim despre terorism, despre uciderea de oameni, trebuie să restabilim pedeapsa cu moartea în dreptul penal”, a declarat în martie liderul parlamentar, Iuri Afonin, responsabil cu problemele de securitate.

În afară de grupările jihadiste precum Statul Islamic (SI), care a revendicat atacul de vineri de la sala de concerte Crocus City Hall, soldat cu 144 de morţi, Rusia consideră că o serie de opozanţi şi de lideri ucraineni sunt „extremişti” şi „terorişti”.

În martie, Moscova a adăugat, de asemenea, „mişcarea internaţională LGBT” pe lista organizaţiilor teroriste întocmită de serviciile financiare ruseşti.

În februarie 2022, după ce Consiliul Europei a exclus oficial Federația Rusă din cel mai important organism al drepturilor omului de pe continent din cauza invaziei și războiului său început în Ucraina, vicepreședintele Consiliului de Securitate din Rusia, Dmitri Medvedev, a declarat că aceasta este „o bună oportunitate de a restabili o serie de instituții importante pentru prevenirea crimelor deosebit de grave din țară”.

Medvedev a explicat că se referea la pedeapsa cu moartea, „care, apropo, este folosită activ în Statele Unite și China”.

În Uniunea Sovietică și în Rusia, până la mijlocul anilor 1990, instanțele aplicau pedeapsa cu moartea pentru diverse infracțiuni. Moratoriul asupra acestei pedepse a fost introdus în 1997, când Rusia a aderat la Consiliul Europei și a semnat Protocolul nr. 6 al Convenției pentru apărarea drepturilor omului, care prevede abolirea pedepsei cu moartea în timp de pace. Deși protocolul nu a fost ratificat, pedeapsa cu moartea a fost interzisă în conformitate cu Convenția de la Viena și nu a mai fost aplicată din 1996.

Interdicția a fost prelungită în 2009 printr-o decizie a Curții Constituționale. În 2017, Alexandr Bastrîkin, președintele Comisiei de anchetă, a afirmat că moratoriul asupra pedepsei cu moartea ar putea fi ridicat doar printr-un referendum.

Farmacia Familiei celebrează 19 ani! Participă la tombola aniversară și câștigă premii valoroase!

În luna iulie, Farmacia Familiei celebrează 19 ani de activitate! Cu ocazia aniversării, fiecare client va fi răsplătit pentru fidelitate și încredere.

În perioada 1 – 19 iulie, te invităm să participi la tombola aniversară organizată în Farmacia Familiei și Dita Hyper Farmacie.

Cum participi:

  • Procură din Farmacia Familiei/Dita Hyper Farmacie, în perioada 01 iulie – 19 iulie, orice produse, într-un bon de plată de minim 300 lei.
  • Înregistreză bonul și completează formularul de participare care include datele participantului (nume, prenume, telefon de contact, nr. bonului, data procurării, adresa electronică).

Pe lângă șansa de a câștiga la tombolele zilnice, poți profita de oferte aniversare la cele mai de top branduri de dermatocosmetică și suplimente. Profită de reducerile generoase și asigură-te că ai tot ce îți trebuie pentru sănătatea și bunăstarea ta și a familiei tale.

Farmacia Familiei – 19 ani de grijă pentru toată familia!

Pentru mai multe informații despre campania aniversară consultă regulamentul tombolei.

*Acest articol este un produs comercial.

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Rețelelor Sociale. Recomandările autorităților pentru cetățeni privind sporirea securității digitale

Pe 30 iunie este marcată Ziua Mondială a Rețelelor Sociale, un eveniment care evidențiază impactul pozitiv al rețelelor sociale prin facilitarea unei comunicări continue între utilizatori din întreaga lume.

Potrivit Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, circa cinci miliarde de oameni din întreaga lume folosesc rețelele sociale, ceea înseamnă că, 61% din populația lumii are un cont pe o platformă de social media, iar, în mediu, o persoană utilizează rețelele sociale până la 2,5 ore pe zi.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să fie vigilenți la toate aspectele legate de activitatea platformelor de socializare.

Măsurile recomandate de STISC pentru securitatea digitală și pentru protejarea conturilor de social media sunt:

  • Evitați să furnizați multe informații personale;
  • Folosiți parole puternice și activați autentificarea cu doi factori;
  • Raportați utilizatorii și comportamentele suspecte;
  • Nu accesași linkurile și mesajele suspecte;
  • Utilizați o soluție de securitate pentru dispozitivele tale.

Ziua Mondială Social Media a fost inițiată de compania globală de entertainment și media, Mashable, pe 30 iunie 2010 pentru a recunoaște impactul rețelelor sociale asupra comunicării globale și interacțiunii umane.

Întâmplarea neplăcută de care au avut parte Cleopatra Stratan și Edward Sanda în Italia. Au fost evacuați de pe plajă și ambulanța a ajuns imediat

Edward Sanda și Cleopatra Stratan au fost martorii unui scene șocante, într-una din vacanțele petrecute în Italia. Artiștii au fost evacuați de pe plajă, acolo unde ambulața și elicopterul au ajuns de urgență, scrie Libertatea.

„Nu am avut parte de peripeții în vacanță, însă am văzut niște lucruri care ne-au stricat vibe-ul, chiar dacă nu am pățit-o noi. Eram în Sardinia, s-a înecat un băiat, a venit elicopterul pe plajă, ne-a evacuat, era o plajă mică. Cred că s-a aruncat de pe o stâncă, a venit și salvarea cu barca. Noi am sperat că a fost bine și că l-au salvat.

Am încercat și noi să sărim si să ajutăm, însă, din păcate, nu aveam cu ce, pentru că persoana respectivă trebuia scoasă din apă, iar după aceea au venit elicopterul”, au declarat Eduard Sanda și Cleopatra Stratan pentru Spynews.ro.

„Era o plajă atât de mișto… Era înconjurată de munte, de stânci, aveai impresia că ești undeva în Thailanda. În ziua aceea am rămas cu gândul la acea întâmplare, ne-am tot gândit la asta. Am aflat ulterior că persoana respectivă a fost în regulă, a reușit să fie salvată. Am reușit cumva să trecem peste asta și am avut grijă de noi, în primul rând”, au mai declarat cei doi artiști.

Cinci morţi într-un atac cu drone în apropierea frontierei cu Rusia
Articolul anterior
Elevă cu patru de 10 la bacalaureat: „Am muncit mult și sunt bucuroasă că am reușit”
Articolul următor