Rusia ar fi capturat cea mai mare centrală electrică pe cărbune din Ucraina

Moscova a declarat că trupele sale au preluat marţi controlul asupra celei mai mari centrale electrice de cărbune din Ucraina, situată în apropiere de oraşul Svitlodarsk, în regiunea estică Doneţk, epicentrul confruntărilor între forţele Kievului şi trupele ruse şi ale separatiştilor proruşi.

Rusia ar fi capturat cea mai mare centrală electrică pe cărbune din Ucraina

Media separatiştilor proruşi din Doneţk au difuzat imagini cu presupuşi mercenari ai grupului Wagner în faţa clădirii administrative a centralei electrice, dar afirmaţia ruşilor nu a putut fi verificată în mod independent, în timp ce alte informaţii sugerează că luptele din jurul centralei mai continuau, conform agenţiei de presă citate, transmite Agerpres.ro.

Statul Major ucrainean nu a menţionat această centrală electrică în buletinul său asupra situaţiei de pe front dat publicităţii marţi seara, deşi consemna lupte în jurul localităţii Semigoria din apropiere.

Soldaţii ucraineni au reuşit să respingă atacurile de-a lungul liniei frontului în regiunile Doneţk şi Harkov marţi, a indicat înaltul comandament ucrainean.

Moscova a spus că forţele sale au ucis mai multe zeci de combatanţi străini, majoritatea polonezi, în cursul unui atac împotriva unei unităţi a Legiunii străine internaţionale din Ucraina în apropiere de localitatea Konstantinovka, în regiunea Doneţk.

Legiunea internaţională, care luptă alături de armata ucraineană, furnizează rareori date cu privire la pierderile sale şi nu divulgă informaţii despre componenţa unităţilor sale de voluntari.

Forţele aeriene ruse au bombardat poziţii militare ucrainene în apropiere de localitatea Zaiţevo, în regiunea Doneţk, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, care a mai spus că loviturile cu rachete au provocat pierderi grele unei divizii ucrainene de artilerie în apropierea oraşului Nikolaev (Mikolaiv), în sud.

În timp ce Ucraina continuă să ceară armament mai puternic pentru a se apăra de atacurile ruseşti, Kievul a primit mai multe lansatoare de rachete multiple şi trei obuziere autopropulsate din Germania, potrivit ministrului german al apărării, Christine Lambrecht.

Această livrare a survenit la o zi după sosirea în Ucraina a primului lot de tancuri germane Gepard (Leopard).

Autorităţile locale din regiunea Doneţk au declarat marţi că invazia rusă a făcut 642 de morţi şi peste 1.600 de răniţi în rândul civililor numai în zona controlată de Kiev în regiunea Doneţk.

În zona aflată sub control rusesc în Doneţk, aproape 760 de civili au fost ucişi şi peste 2.400 răniţi, potrivit autorităţilor locale. Cifrele niciuneia dintre părţi nu au putut fi verificate în mod independent, notează DPA.

Ucraina se pregătea marţi să exporte milioane de tone de cereale din porturile sale de la Marea Neagră, în cadrul unui acord între Ucraina şi Rusia la care s-a ajuns săptămâna trecută în Turcia, salutat pe scară largă drept o rază de speranţă, în condiţiile în care conflictul a intrat în cea de-a şasea lună.

Moscova a confirmat că centrul de control de la Istanbul, care supervizează expedierea cerealelor ucrainene, şi-a început activitatea, reafirmându-şi angajamentul faţă de acordul negociat de ONU, destint să conducă la evitarea unei crize alimentare globale.

Cu toate acestea, Rusia a anunţat o nouă reducere a livrărilor sale de gaze în Europa, context în care preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a pledat pentru o nouă serie de sancţiuni occidentale împotriva Rusiei, afirmând că de acum „este clar pentru fiecare” că Moscova ţine ostatică Europa în materie de aprovizionare cu gaze.

Aglomerație în fața Aeroportului. Oamenii, nemulțumiți de noile reguli

Aglomerație mare în fața Aeroportului după noile reguli impuse de astăzi. Noua măsură de securitate interzice intrarea în incinta Aeroportului tuturor persoanelor care nu au bilet de călătorie.

Îmbulzeală și aglomerație în fața Aeroportului Chișinău. Oamenii fac cozi în așteptarea celor dragi, transmite unimedia.info.

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca, începând cu 1 mai, acces în aerogară vor avea doar cetățenii care au bilete de îmbarcare în avion, transmite deschide.md.

„Alți cetățeni vor fi nevoiți să aștepte în afara gării, ori această măsură este impusă în vederea securizării aeronautice și pentru a evita anumite situații neplăcute care pot avea loc în cadrul AIC”, a precizat Galușca în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, șeful IGPF a menționat despre majorarea numărului de polițiști de frontieră în cadrul AIC, „astfel încât fluxul de pasageri să fie unul calitativ și confortabil pentru cetățeni”.

Motocicliștii se mobilizează pentru a face curățenie pe râul Bîc

Motocicliștii vor organiza sâmbătă, 4 mai, o acțiune de salubrizare pe malul râului Bâc, la intersecția străzilor Calea Basarabiei și Lunca Bâcului din Chișinău.

Potrivit organizatorilor, la activitate poate participa orice doritor, căruia i se va pune la dispoziție echipamentul necesar, transmite realitatea.md.

„Dragi motocicliști și chișinăuieni! Noi, cei cu motociclete Enduro, sâmbătă, 4 mai, vom ieși să facem ordine pe malul râului Bâc pe strada Calea Basarabiei la intersecția cu strada Lunca Bâcului. Cine vrea să se alăture să vină până la ora 10:00 la locația de mai jos. Timpul de curățenie este planificat de 3-4 ore. Tot necesarul este – mănuşi, saci de gunoi şi un recipient cu echipament special de la Pretura Botanica. Haideți să facem ceva frumos înainte de Paști. Noi vom fi mulți. Dar dacă vom fi și mai mulți, datorită ție, va fi și mai bine! Ajunul sărbătorilor e aproape”, se arată în mesajul organizatorilor.

Locația unde se vor întâlni toți cei care vor să participe la acțiunea de salubrizare este indicată AICI.

De Ziua Internațională a Muncii, președintele Parlamentului Igor Grosu i-a vizitat pe pompieri și salvatori

De 1 mai Președintele Parlamentului Republicii Moldova a comunicat cu salvatorii și pompierii Direcției regionale căutare salvare nr.1 din municipiul Chișinău

Ar putea fi o imagine cu 11 persoane, ambulanţă şi text care spune „POUPIERI-SALISTOR SALICTOR TOR POMDIERI SAL! SALVATORI SALVAȚORIPOMPIERI POMPIERI”

Pe 1 mai de Ziua Internațională a Muncii, Președintele Parlamentului Republicii Moldova Igor Grosu a fost în vizită la efectivul Direcției regionale căutare salvare nr.1 din municipiul Chișinău. Aici salvatorii și pompierii care au intrat în tură au comunicat cu spicherul Parlamentului despre activitatea de serviciu, dar și misiunile realizate în prevenirea și lichidarea situațiilor de risc.

Președintele Parlamentului a asistat la schimbul gărzilor, dar și la procedura de predare și primire a schimbului de serviciu. Oficialul a comunicat cu salvatorii, pompierii și paramedicii, care de dimineață au intrat în serviciu, fiind interesat de activitățile pe care le întreprind, dar și misiunile de salvare.

,,Astăzi, de 1 mai, celebrăm valoarea muncii şi a oamenilor muncitori şi harnici. Moldovenii sunt cunoscuți ca un popor harnic şi stăruitor, care prin muncă cinstită îşi clădesc bunăstarea şi îşi realizează scopurile şi năzuinţele. Pe noi, moldovenii, munca nu ne sperie. De fiecare dată ne vom sufleca mânecile și vom munci ca să avem pâine pe masă și căldură în casă. Vom munci ca să trăim în pace și în siguranță.

Astăzi, am stat de vorbă cu cei care zi de zi muncesc în regim de urgenţă, pentru a ne salva nouă viețile. Sunt cei din prima linie pentru care viața altora este mai presus, decât viaţa proprie. Îşi iubesc meseria şi o fac cu abnegaţie și iubirea de a face bine. Să le mulțumim și să le fim recunoscători salvatorilor noștri – pompieri, scafandri, chinologi, chimiști. Să le mulțumim medicilor, brutarilor, șoferilor și tuturor celor care muncesc atunci când alții se odihnesc.

Vă mulțumim pentru dragostea de oameni și dragostea de țară!”, a declarat Igor Grosu.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, ambulanţă şi text

În cadrul vizitei, oficialul a vizitat sediul Direcției, dar și s-a familiarizat cu tehnica de intervenție și specificul activității salvatorilor. Mai mult, ofițerii și subofițerii au discutat cu spicherul despre complexitatea intervențiilor pe care le desfășoară, dar și despre dorința și onoarea de a fi în serviciul cetățenilor.

De Ziua Internațională a Muncii, salvatorii și pompierii sunt la datorie pentru a veghea securitatea și siguranța oamenilor.

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, ambulanţă şi text

Atenție, șoferi! Străzile din Chișinău pe care traficul este suspendat
Articolul anterior
Guvernul va oferi 10 premii naționale persoanelor care au contribuit la dezvoltarea țării. Cine poate depune dosarul
Articolul următor